Home Stappenplannen DIY – Mölkky, een Fins werpspel

DIY – Mölkky, een Fins werpspel

Door Marieke
Mölkky, een Fins werpspel, DIY

Als het mooi weer is, is het fijn om lekker buiten te zijn. Hoe leuk is het dan om samen met je kinderen, kleinkinderen of buurkinderen een leuk spel te spelen op een veldje in de buurt. Of op het strand. Of om mee te nemen op vakantie en daar te spelen. Leuke spellen voor buiten zijn bijvoorbeeld badminton of jeu-de-boules. Een ander leuk spel om te spelen met je gezin is Mölkky. Mölkky kun je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar omdat het principe zo eenvoudig is, kun je het ook zelf maken. In dit artikel vertellen wij je hoe je dat doet. Ook vertellen wij je wat de spelregels zijn.

Benodigdheden

Stappenplan

Zaag de houten paal in 6 stukken van 30 cm. Deze 6 stukken zaag je doormidden, niet recht, maar schuin. Zo creëer je een paaltje met een rechte onderkant zodat het paaltje stevig in het gras blijft staan, en heeft het een schuine bovenkant. Zorg er wel voor dat je goed meet zodat alle paaltjes even hoog worden.

Schuur de paaltjes goed. Ook de werpstok van 30 cm. Zorg ervoor dat er geen losse splinters meer aan het hout hangen.

Met zwarte verf (andere kleur mag natuurlijk ook) verf je op elk van paaltje een getal, van 1 tot 12. De nummers verf je op de schuine kant. Gebruik hiervoor verf dat geschikt is voor buiten. Heb je niet zo’n vaste hand en durf je niet uit losse pols de nummers erop te verven? Doe het dan eerst met potlood. Eventueel kun je ook een sjabloon gebruiken.

Met de werpstok hoef je niets te doen.

Laat de verf goed drogen voor je het spel gaat spelen.

Voorbereiding spel

De 12 houten paaltjes worden in driehoeksvorm dicht bij elkaar gezet. Op zo’n manier dat de schuine kant met het cijfer goed te zien is.

 • Rij 1: nummer 1 en 2
 • Rij 2: nummer 3, 10 en 4
 • Rij 3: nummer 5, 11, 12 en 6
 • Rij 4: nummer 7, 8 en 9

Op zo’n 3 tot 4 meter afstand van de paaltjes wordt er een werplijn bepaald.

Lees ook: DIY; maak je eigen verjaardagskalender

Opstelling van Mölkky

Spelregels

 • Om de beurt gooi je met de Mölkky de genummerde paaltjes omver.
 • Als er één paaltje wordt omgegooid, dan correspondeert het cijfer op het omvergegooide paaltje met het aantal punten dat je haalt.
 • Als er meerdere paaltjes worden omgegooid, dan correspondeert de som van de omvergegooide paaltjes met het aantal gescoorde punten.
 • Een paaltje wordt als omvergegooid beschouwd als het plat op de grond ligt. Leunt het op een ander paaltje, dan is deze niet omgegooid en ontvang je er geen punten voor.
 • De speler de als eerste exact 50 punten haalt, is de winnaar. Ga je over de 50 punten heen, dan wordt je score weer teruggebracht naar 25.
 • Een speler die 3x achter elkaar geen paaltje om weet te gooien is uitgeschakeld en ligt uit het spel.
 • Na elke worp worden de paaltjes teruggezet precies op de plaats waar ze zijn geland.

Variaties

Speel je met jonge kinderen, dan zijn er ook flink wat variaties te bedenken met dit spel zodat het wat sneller gaat. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je een x aantal rondes speelt en degene met de meeste punten wint het spel.

Voor jonge kinderen kan werpen nog best lastig zijn. Wees flexibeler en laat de regel ‘Een speler die 3x achter elkaar geen paaltje om weet te gooien is uitgeschakeld en ligt uit het spel’ achterwege. Is werpen echt nog te moeilijk? Geef een kind dan 3 pogingen om te werpen.

Als je over de 50 punten komt, dan ga je terug naar 25. Om het spel sneller te laten verlopen kun je ook het woordje ‘exact’ weglaten en degene laten winnen die als eerste 50 of meer punten heeft gehaald. Sommigen spreken af om het aantal punten boven de 50 weer af te trekken van de 50. (Is je puntenaantal 53, dan trek je er 3 af van de 50 en heb je 47 punten). Zo ga je net zolang door tot iemand de 50 punten haalt.

Veel plezier met het spel Mölkky!

Lees ook: DIY – een meetlat van steigerhout voor de kinderkamer
Lees ook: DIY geboortebord – met stappenplan

Related Posts