Home Stappenplannen Verwarmingsbuizen isoleren; zo doe je dat

Verwarmingsbuizen isoleren; zo doe je dat

Door Marieke
Verwarmingsbuizen isoleren

In elke woning zit heel wat meters aan leidingen en buizen. Deze buizen stralen een hoop warmte uit. Met het isoleren van je verwarmingsbuizen kun je onnodige warmteafgifte voorkomen en wordt warmteverlies verminderd. Door de buizen te isoleren kun je energie besparen en je stookkosten verminderen. Wij leggen je uit hoe je in een paar stappen je buizen isoleert en daarmee flink wat geld en energie kunt besparen.

Waarom isoleren

Met het isoleren van verwarmingsbuizen voorkom je onnodige warmteafgifte van waterleidingen en CV-leidingen. Door ze te isoleren bespaar je energie en daarmee ook onnodige stookkosten. Heb je koudwaterleidingen? Vergeet deze ook niet te isoleren, daarmee kun je bevriezing voorkomen.

Isoleer alleen de buizen die door ruimtes lopen die niet zo vaak verwarmd worden. Denk aan de garage, de hal of een zolderruimte waar je toch weinig komt.

Verwarmingsbuizen isoleren is geen moeilijke klus, wel een klus die aandacht en nauwkeurigheid vraagt. Het is van belang dat er geen stukken worden overgeslagen of dat er naden en kieren zichtbaar zijn. Dan schiet het zijn doel voorbij.

De kosten voor het isoleren van buizen is ook heel laag. Een meter isolatiemateriaal kost tussen de 0,50 en 2,00 euro, afhankelijk van de diameter en of je voor een sluitstrip kiest. Hoeken en bochten zijn wel wat duurder, gemiddeld zo’n 1,60 euro per bocht of splitsing. Al met al, met een paar tientjes aan buismateriaal kun je flink wat buizen voorzien van isolatie. De kosten zul je er snel weer uithalen, je zult het terugzien op je gas- en energierekening.

Wat heb je nodig

  • Isolatiebuizen met sluitstrip of isolatiebuizen zonder sluitstrip, maar met klustape
  • Scherp stanleymes
  • Potlood/stift
  • Duimstok

Stap 1: Opmeten

Meten is weten. Meet alle buizen waar omheen jij isolatiemateriaal wilt bevestigen. Neem het iets ruimer, afknippen is zo gebeurd. Ook de diameter van de buizen is van belang om te weten. Waterleidingen hebben een andere diameter dan de leidingen van de CV. Weet je hoeveel je nodig hebt van welke diameter? Dan kun je naar de bouwmarkt om het isolatiemateriaal aan te schaffen.

Stap 2: koop het juiste materiaal

Er zijn twee mogelijkheden: of je kiest voor buisisolatie mét sluiting, of je kiest voor buisisolatie zonder sluiting. Buisisolatie zonder sluiting heeft een plakrand, dat werkt makkelijker, maar heeft wel een hogere aanschafprijs. Gebruik je buisisolatie zonder sluiting, dan moet je zelf alle naden dicht tapen met speciale tape voor buisisolatie.

Stap 3: Aanbrengen van rechte stukken

De rechte stukken van een leiding zijn snel gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is het isolatiemateriaal te openen, om de buis te schuiven en met de sluitstrip of tape dicht te plakken. Zorg er wel voor dat je bij T-splitsingen en bochten wat ruimte overhoud zodat je die later beter kunt isoleren.

Stap 4: Isoleer de hoeken

De hoeken isoleren kost iets meer tijd. Hiervoor neem je buis en snijd deze op de juiste lengte. Schuif de buis om de hoek heen en markeer het deel waar de buis een knik maakt. Haal de isolatie weer van de buis af en snijd een aantal partjes uit het deel waar de hoek valt. Vouw de buis nogmaals om de hoek, kijk of het goed past en plak de buis vast.

Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan kant-en-klare hoeken in de bouwmarkt.

Lees ook: Het effect van isolatieglas zonder verbouwen

Stap 5: T-splitsingen

Een T-splitsing isoleer je met twee stukken materiaal. Neem als eerste de horizontale streep van de T. Meet het midden af en snijd in een hoek van 45 graden een dakje uit het materiaal. Neem nu de verticale streep van de T. Maak van de uiteinde een punt, in een hoek van 45 graden. Zorg ervoor dat deze punt in het gat van de andere buis valt. Schuif de twee buizen in een T in elkaar en bevestig het aan de buis.

Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan kant-en-klare T-splitsingen in de bouwmarkt.

Stap 6: Naden en kieren dichten

Als alle buizen die je wilt bedekken bedekt zijn, dan bekijk je nog even of alle naden en kieren goed afgesloten en afgeplakt zijn met tape. Daarmee voorkom je iets warmteverlies of bevriezing.

Lees ook: Vloerisolatie aanleggen? Dit is wat je moet weten!
Lees ook: Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Related Posts