Goede isolatie is essentieel voor een duurzame woning. Je hoeft hierdoor in de winter minder te stoken, wat veel beter is voor het milieu. En je kunt er ook nog eens honderden euro’s mee besparen op je energierekening! In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over de meest voorkomende vorm van isolatie: spouwmuurisolatie.
In dit artikel:
Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is isolatiemateriaal dat wordt aangebracht tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) van een woning. Het isolatiemateriaal kan tijdens de bouw worden aangebracht, maar ook achteraf. Hiervoor worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord, die na het vullen van de spouw weer dichtgemaakt worden.
Waarom is spouwmuurisolatie belangrijk?
Goede isolatie zorgt ervoor dat je in huis niet afhankelijk bent van de buitentemperatuur. In de winter blijft de warme lucht dus langer binnen en komt er geen koude tocht van buiten in je woning. Tijdens de zomermaanden blijft het in huis juist lekker koel. Dit is een hele goede manier om energie te besparen én een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.
Wat kost spouwmuurisolatie?
De exacte spouwmuur isolatie kosten kunnen per situatie verschillen. Om te beginnen is het afhankelijk van het soort huis. Woon je in een vrijstaande woning, een 2-onder-1-kap woning, tussenwoning of hoekwoning? Daarnaast moet je kijken naar het isolatiemateriaal. Ook hierin kan de prijs verschillen. Om je toch een inschatting te geven: spouwmuurisolatie voor een tussenwoning of hoekwoning kost gemiddeld tussen de €700 en €1000. Deze investering heb je na ongeveer 3 tot 5 jaar weer helemaal terugverdiend.
Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?
Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Een aantal geschikte isolatiematerialen die vaak gebruikt worden zijn:
- Glaswol: Dit isolatiemateriaal is vooral geschikt voor een grote spouw. In een te smalle ruimte blijft het materiaal (in de vorm van vlokken) namelijk hangen, waardoor je niet de hele oppervlakte goed kunt vullen. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Het materiaal is niet brandbaar of oplosbaar en bevat geen schadelijke stoffen. Hierdoor is het ook goed te recyclen.
- EPS Schuimparels:Schuimparels (oftewel piepschuim korrels) zijn juist wel geschikt voor kleinere spouwen. Het materiaal bevat geen schadelijke stoffen en is ook recyclebaar. Het enige nadeel is dat het gevoeliger is voor vocht en ongedierte.
- PUR schuim: Ook zogenaamd polyurethaan schuim is erg geschikt voor kleine en smalle ruimtes. Dit isolatiemateriaal kan door een hele kleine opening naar binnen gespoten worden. Het is vochtwerend, maar kan helaas wel schadelijke stoffen bevatten. Bij verkeerd gebruik kan deze giftige damp vrijkomen. Het schuim is daarnaast niet recyclebaar.