Home Klustips Het effect van isolatieglas zonder verbouwen

Het effect van isolatieglas zonder verbouwen

Door Judith

Isolatieglas (HR+ of hoger) is een fijne en duurzame oplossing voor je huis. Zeker als je nu nog enkel glas hebt, kan het toepassen van dubbel glas een grote stap vooruit zijn. Maar wat als je daar eigenlijk geen geld voor hebt? Of als er een complete verbouwing nodig is om je ramen te vervangen? Misschien denk je dat je dan gewoon zult moeten doorgaan met je oude en slechte glas. Maar dat is niet waar: er zijn tegenwoordig prima alternatieven. Zó bereik je het effect van isolatieglas zonder te verbouwen.

Een voorzetraam: hoe werkt dat?

Als je geen dubbel glas hebt, kun je het zelf maken met behulp van een voorzetraam. Een voorzetraam is een raam met een sponning, bijvoorbeeld van aluminium. Je kunt dit raam voor je huidige raam plaatsen met behulp van klemmen of schroeven. Er blijft wat afstand tussen beide ruiten. Het gevolg is dat je met weinig werk een dubbele laag glas hebt. Het voorzetraam kan definitief vastgezet worden, maar het is ook mogelijk om het raam te monteren met beugels of scharnieren zodat je het later weer los kunt maken. glasdiscount.nl heeft speciale voorzetramen met aluminium sponning die je gemakkelijk op je bestaande ramen kunt monteren.

Het effect van isolatieglas

Een voorzetraam is gemaakt van enkel glas. Dit kan gewoon glas zijn, maar je kunt ook kiezen voor veiligheidsglas. Bekijk hier alles wat je wilt weten over de verschillende mogelijkheden op het gebied van glas. Het glas is altijd voorzien van een thermolaag waardoor het niet zal barsten als het erg warm wordt. Een voorzetraam zet je meestal aan de binnenkant op het kozijn, maar het kan ook aan de buitenkant. In plaats van een enkele laag glas, heb je dan twee lagen. Ertussen zit een laag lucht, meestal ongeveer 1 cm. Dat zorgt voor goede isolatie van de warmte. Is het binnen warm, dan zal deze warmte binnengehouden worden. En is het buiten warm, dan blijft het binnen koeler. Het gemeten effect is bijna gelijk aan dat van isolatieglas.

Andere voordelen van voorzetramen

Voorzetramen zijn erg praktisch omdat je niet hoeft te verbouwen. Je kunt ze voor vrijwel elk raam gebruiken. Een ander groot voordeel van voorzetramen is dat ze ook goed helpen voor geluidsisolatie. Als je last hebt van je overburen die regelmatig ’s avonds een feestje bouwen, ga je niet meteen je complete raam vervangen. Maar een voorzetraam kan ook goed helpen om  het geluid buiten te houden. Last but not least: voorzetramen zijn goedkoop. Ze zijn relatief goedkoop is aanschaf, maar ze zijn nog voordeliger omdat je ze zelf kunt installeren. Je hoeft geen ervaren vakman te zijn om een voorzetraam goed te monteren.

Voorzetramen worden op veel manieren gebruikt. Je ziet ze veel bij bedrijven, maar ook bij oudere woningen is het een goede oplossing. Het is bijvoorbeeld een goedkope manier om energie en dus geld te gaan besparen. Bovendien hoef je er geen verbouwing voor te beginnen en ben je in een middagje klussen alweer klaar. Handig, snel en voordelig dus.

Related Posts