Home Klustips Vloerisolatie aanleggen? Dit is wat je moet weten!

Vloerisolatie aanleggen? Dit is wat je moet weten!

Door Judith

Vloerisolatie is een belangrijke stap bij het verbeteren van je woning. Het zorgt voor een warmere vloer en voor minder warmteverlies in de winter. Bovendien verlaagt vloerisolatie de energierekening en is het een stap vooruit als het gaat om duurzaamheid. Toch is het goed om je vooraf goed in te lezen over vloerisolatie. Dit zijn bijvoorbeeld 5 dingen die je graag wilt weten voor je begint!

1. Is de kruipruimte groot genoeg?

Om de vloer aan de onderkant te isoleren, is er ruimte nodig. Er moet iemand met het benodigde materiaal in de kruipruimte passen. Dit lukt alleen als de kruipruimte doorloopt onder de hele vloer en een minimale hoogte van 35 cm heeft. Er is dan veel mogelijk als het gaat om vloerisolatie. Is de kruipruimte niet diep genoeg? Dan ga je in plaats van vloerisolatie voor bodemisolatie.

2. Welk materiaal wil je gebruiken?

Er zijn diverse materialen om je vloer te isoleren. Momenteel zijn Tozon isolatiekussens populair. Deze vloerisolatie is gemakkelijk aan te brengen. Het zijn eigenlijk een soort ‘plastic zakken’, maar dan van duurzaam materiaal. De zakken vullen zich met lucht, waardoor ze een sterk isolerende functie krijgen. Naast isolatiekussens kun je ook kiezen voor plaatmateriaal (denk aan Tempex), wolmateriaal (zoals steenwol en glaswol) of voor gespoten materiaal (zoals PUR-schuim). Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen in de kruipruimte.

3. Controleer je vloer

Heb je besloten dat je je vloer wilt isoleren? Kruip dan zelf eens met een zaklamp de kruipruimte in. Het is een onaangenaam klusje, maar wel noodzakelijk. Je moet namelijk eerst de conditie van je vloer controleren! Dat lukt niet meer als er eenmaal isolatiemateriaal is aangebracht. Bij een betonnen vloer controleer je vooral op vocht, eventuele betonrot en scheuren in het beton. Bij een houten vloer controleer je op schimmels, houtrot en of de vloerbalken nog wel sterk genoeg zijn. Deze controle kun je ook laten uitvoeren tijdens een vloerinspectie of door het bedrijf dat de vloerisolatie komt uitvoeren.

4. Isoleren? Ventileren!

Het klinkt niet erg logisch om te gaan ventileren. Dan laat je toch juist koude lucht binnen? Toch kun je niet isoleren zonder te ventileren. Doe je dat, dan krijg je al snel last van vochtproblemen. Zeker in de kruipruimte, waar altijd vocht uit de vloer omhoog komt. Het is dus bij isolatie juist extra belangrijk om te ventileren. De lucht in de kruipruimte wordt droger, waardoor hij ook minder goed warmte geleid. Ventileren zorgt indirect ook voor minder warmteverlies via de vloer. Je krijgt ook minder last van ongedierte, schimmels, rot of onaangename geuren uit de kruipruimte.

5. Combineer met andere isolatie

Je kunt subsidie krijgen voor het aanleggen van vloerisolatie of bodemisolatie. Dat krijg je echter alleen als je ook een andere energiebesparende maatregel toepast. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor extra isolatie. Vloerisolatie wordt vaak gecombineerd met spouwmuurisolatie of dakisolatie voor een optimaal effect. Voer je de twee isolerende maatregelen binnen een jaar uit, dan heb je recht op subsidie.

Vloerisolatie is populair. Dat is ook begrijpelijk, want een woning verliest veel warmte via de vloer. Bovendien zorgt vloerisolatie er ook voor dat er minder vocht uit de kruipruimte kan opstijgen. Wil jij je vloer laten isoleren? Als je op deze 5 punten let, komt dat helemaal goed.

Related Posts