Duurzaamheid en besparen op gas, energie en water was al een belangrijk thema, maar vandaag de dag is het een nog belangrijker thema geworden. Met de droge lentes en zomer van het afgelopen jaar en de strijd tegen het watertekort is het goed om te letten op ons waterverbruik. Gelukkig kunnen we er zelf genoeg aan doen om het watertekort terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan maximaal 5 minuten douchen, niet in bad gaan, de planten water geven met regenwater uit de regenton, niet onnodig de kraan laten lopen, en nog veel meer. Een andere oplossing om water te besparen is de aanschaf van een perlator. Wij begrijpen dat je niet zo één, twee, drie weet wat een perlator is en wat het doet. Daarom hebben we er eens een artikel over geschreven.
In dit artikel:
Wat is een perlator?
Twee andere woorden voor perlator zijn mousseur of straalregelaar. Een perlator is een onderdeel aan het uiteinde van de kraan en zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water uit de kraan. Het voordeel daarvan is dat er minder water uit de kraan komt, zonder dat de straal minder krachtig is. Goed voor het waterverbruik.
Hoe vervang en installeer je een straalregelaar?
Wil je een straalregelaar op je kraan installeren of deze vervangen? Dat kun je prima zelf doen. Als eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort straalregelaar je nodig hebt, omdat dit afhankelijk is van het soort schroefdraad. Er zijn straalregelaars verkrijgbaar met inwendig schroefdraad, maar ook met uitwendig schroefdraad.
Als je nog geen straalregelaar op je kraan het zitten, dan kun je dat makkelijk zelf voelen of zien aan de kop van de kraan. Zit het schroefdraad aan de buitenkant? Dan heb je een perlator nodig met inwendig schroefdraad. Zit de schroefdraad aan de binnenkant? Dan heb je een straalregelaar met uitwendig schroefdraad nodig.
Stappenplan perlator installeren
Stap 1: pak de straalregelaar goed vast en houd met de andere hand de bovenkant van de kraan goed vast. Draai met de klok mee de perlator uit de kraan.
Tip: Zit de perlator zo vast dat je ‘m niet los krijgt? Neem dan een tang. Plaats wel eerst een doek tussen de tang en de kraan om beschadigingen te voorkomen.
Stap 2: Meet de diameter van de perlator en check of de mousseur een inwendige of uitwendige schroefdraad heeft.
Stap 3: Ga naar de bouwmarkt en ga op zoek naar een passende straalregelaar.
Stap 4: Vervang het zwarte rubber die bij de nieuwe perlator zit inbegrepen. Dit is nodig om lekken tegen te gaan. Draai de straalregelaar tegen de klok in op de kraan.
Hoe maak je een perlator schoon?
Een straalregelaar kun je eigenlijk zien als een soort zeefje, een roostertje met kleine gaatjes. Het kan zo zijn dat het zeefje verstopt raakt door bijvoorbeeld kalkaanslag. Het is dan goed om de perlator zo nu en dan eventjes schoon te maken. Hier volgt een stappenplan:
Stap 1: Draai de straalregelaar met de klok mee los van de kraan.
Stap 2: Maak de perlator schoon met en leg deze in de natuurazijn om te ontkalken. Als deze goed schoon is kun je de straalregelaar weer terugplaatsen.
Stap 3: Plaats de onderdelen weer terug en begin hierbij met de rubberen afsluitring. Draai de perlator tegen de klok in weer op de kraan.
Lees ook: Ontdek het gemak van een kokendwaterkraan