Home Klustips Regenpijp ontstoppen; zo doe je dat stap voor stap

Regenpijp ontstoppen; zo doe je dat stap voor stap

Door Marieke
Regenpijp ontstoppen; zo doe je dat!

Als je regenpijp verstopt zit dan kan dat erg vervelende gevolgen hebben. Een verstopte regenpijp zorgt voor schimmels en overstromingen. Het kan er ook voor zorgen dat vocht in de muur trekt. Dat kan weer tot lekkage leiden. Dat zijn nare dingen die je wilt voorkomen. Dan is het fijn als je er snel bij bent wanneer je een verstopte regenpijp hebt en kun je op korte termijn de regenpijp ontstoppen. In dit artikel vertellen wij je hoe je een verstopte regenpijp kunt voorkomen, maar ook een stappenplan hoe je een verstopte regenpijp kunt verhelpen.

De oorzaken van een verstopte regenpijp

Een verstopte regenpijp kent verschillende oorzaken, maar meestal wordt het veroorzaakt door vastzittend vuil. Denk aan bladeren, steentjes, zand, grind, vogelpoep, mos en plastic die met regen en wind worden meegevoerd de regenpijp in. Dit vuil blokkeert de weg van het water waardoor het niet goed meer kan afstromen.

De gevolgen van een verstopte regenpijp kunnen erg vervelend zijn. In het ergste geval kan vocht via de buitenmuur binnen in je huis trekken. Daardoor ontstaan er schimmels wat niet alleen slecht is voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Leidingen kunnen als gevolg daarvan ook beschadigd raken. Als je regenpijp lang verstopt is, dan wordt de ellende alleen maar groter, maar ook de kosten om alles weer te repareren en het vocht te bestrijden. Daarom is het veel beter om een verstopte regenpijp zo veel mogelijk te voorkomen en wanneer deze verstopt is, zo gauw mogelijk te ontstoppen.

Het voorkomen van een verstopte regenpijp

Er zijn een aantal vrij eenvoudige manieren om een verstopte regenpijp te voorkomen. We sommen een aantal manieren op:

  • Maak minimaal 2x per jaar de regenpijp en de dakgoot schoon. Verwijder alle bladeren en overig vuil en zorg ervoor dat het water weer vrij kan stromen.
  • Bevestig een draadrooster op het gat van de regenpijp. Op deze manier wordt het voor bladeren en ander vuil lastiger om in de pijp te komen, waardoor er minder kans is dat de pijp verstopt raakt.
  • Een bladscheider wordt in de regenpijp geplaatst. Het zorgt ervoor dat vuil zoals bladeren niet in de pijp terechtkomt. Een bladscheider laat alleen water door.

Wat heb je nodig om een regenpijp te ontstoppen?

  • Een ladder
  • IJzerdraad, stok of ontstoppingsveer
  • Een emmer
  • Hogedrukreiniger 

Je regenafvoer ontstoppen; zo doe je dat!

Is je afvoer verstopt? Dan kun je deze ontstoppen. Hieronder vertellen wij je hoe je dat kunt doen. Let er echter wel op dat dit klusje risico’s met zich meebrengt omdat je hoog op een ladder moet staan. Voer die klusje alleen zelf uit wanneer je gewend bent om in de hoogte te werken. Houd ook rekening met alle veiligheidseisen. Draag een veiligheidshelm en andere persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je de ladder op gaat en zorg ervoor dat de ladder stevig en stabiel staat.

Als eerste maak je de dakgoot schoon door alle vuil en bladeren uit de dakgoot te verwijderen. Maak vervolgens het gat van de regenpijp schoon door al het vuil te verwijderen. Daarna ga je de regenpijp zelf schoonmaken.

Stroomt het water nu makkelijk weg? Dan is de verstopping verholpen. Het kan zijn dat het vuil al wat dieper in de regenpijp zit. Pak een lange stok, ijzerdraad of ontstoppingsveer en probeer het vuil in de regenpijp ermee door te prikken en als het lukt naar boven te halen. Door meerdere keren in de afvoer te prikken lukt het vrijwel altijd om de verstopping te verhelpen. Wanneer het water nog steeds niet goed wegloopt, dan kun je met een hogedrukspuit aan de slag. Spuit daarmee of vanaf de bovenkant, of vanaf de onderkant in de pijp.

Is het probleem nog steeds niet verholpen? Zaag dan een stuk uit de regenpijp en repareer de pijp later met een reparatiemof.

Als dit nog niet blijkt te helpen, dan zit het probleem waarschijnlijk onder de grond.

Zelf de regenpijp ontstoppen of laten doen?

Je kunt zelf je dakgoot schoonmaken en/of de regenpijp ontstoppen. Wanneer je het risico te groot vindt om het zelf te doen, dan kun je het ook laten doen. Er zijn voldoende ervaren professionals wiens hulp je kunt inschakelen om de klus te klaren. De kosten van een regenpijp ontstoppen is per specialist afhankelijk, dus vraag gerust meer offertes op bij verschillende bedrijven en vergelijk de prijs met de kwaliteit en betrouwbaarheid.

Lees ook: Een dakgoot schoonmaken doe je zelf
Lees ook: 10 tips voor het vervangen van je dakgoot

Related Posts