Home Stappenplannen Een zwevende wandplank bevestigen; zo doe je dat! Met stappenplan

Een zwevende wandplank bevestigen; zo doe je dat! Met stappenplan

Door Marieke
Een zwevende wandplank bevestigen; zo doe je dat!

Een zwevende wandplank aan je muur ziet er stijlvol uit. Maar vraag je je ook wel eens af hoe je zo’n blinde plank nu aan de muur moet bevestigen? Volg dit stappenplan en kom erachter dat het helemaal moeilijk is om een plank aan de muur te bevestigen. Zo heb jij weer ruimte te over om je fotolijstjes of vaasjes op te zetten en meer gezelligheid en sfeer in je huis te creëren.

Wat is een blinde of zwevende wandplank

Een blinde wandplank of zwevende wandplank zijn twee termen waarmee hetzelfde wordt bedoeld. Een zwevende wandplank is een plank zonder beugels of steunen waarop de plank leunt. Je ziet dus alleen de plank.

Benodigdheden

  • Houten plank in een formaat naar keuze met een minimale dikte van 38 mm
  • Blinde plankdragers
  • Boormachine
  • Hamer
  • Potlood
  • Rolmaat
  • Waterpas
  • Schuurpapier

Stappenplan

In een kort stappenplan vertellen wij je hoe je op een eenvoudige manier een blinde wandplank aan de muur kunt bevestigen.

Stap 1: Koop een houten plank

Kies voor een houten plank en laat deze in de bouwmarkt in het gewenste formaat zagen. Je kunt de plank ook zelf in het gewenste formaat zagen. Er zijn ook kant-en-klare planken in de bouwmarkt te koop.

Stap 2: Schuur de zaagsnede

Schuur de planken licht met schuurpapier en zorg dat alle splinters weg zijn.

Optioneel stap 3: Indien gewenst kun je de wandplank in de gewenste kleur verven

Zet de plank in de grondverf. Als de grondverf droog is kun je de plank licht opschuren. Vervolgens zet je de plank in de lak met acrylverf. Als de verf goed droog is, schuur je de plank nogmaals licht op en zet je deze opnieuw in de lak. Indien nodig kun je dit nog een derde keer doen.

Stap 4: Bepaal de bevestigingsgaten

Teken met behulp van een rolmaat en potlood exact de middellijn af van de lange kant wat tegen de muur aankomt. Meet vanaf de linkerkant ongeveer 10-15 cm af en zet een kruisje op de middenlijn. Meet ook vanaf de rechterkant ongeveer 10-15 cm af en zet ook daar een kruisje op de middenlijn.

Stap 5: Boor de bevestigingsgaten

Aan de hand van de plankdragers bepaal je de breedte en diepte van de boorgaten. Boor met een houtboor op elke kruisje een gat in de plank. Begin eerst met een kleiner boortje en maak de gaten daarna op maat met een bredere boor. Zorg er wel voor dat je mooi haaks in het hout boort.

Stap 6: Bepaal de boorgaten op de muur

Deze stap is misschien wel de lastigste van allemaal. Bepaal eerst waar de plank precies moet komen te hangen. Teken op de muur met behulp van de waterpas een rechte lijn. Houd de plank precies tegen deze lijn. Kantel nu de plank zodat de boorgaten zichtbaar worden. Zet met een potlood een kruisje op de muur, precies op de lijn, ter hoogste van de boorgaten.

Stap 7: Boor de bevestigingsgaten in de muur

Boor met een steenboor 2 gaten in de muur, precies op de plek waar jij een kruisje hebt afgetekend.

Stap 8: Pluggen en schroefstiften

Tik met een hamer in elk gat een alligatorplug. Draai nu de schroefstiften vast in de pluggen. Bevestig de plankdragers over de schroefstiften. Draai de plankdragers goed vast.

Stap 9: Schuif de zwevende wandplank over de plankdragers

Schuif de plank over de plankdragers in de muur.

Draagkracht

Wanneer je blinde plankdragers aanschaft, dan staat er ook op de verpakking de draagkracht vermeld. Dat is het gewicht dat de plank kan dragen. Ook staat er vermeld per hoeveel centimeter wandplank een plankdrager nodig is. Bij langere planken zul je dus 3 of 4 plankdragers in de muur moeten bevestigen.

Lees ook: Breng warmte en sfeer in je badkamer met hout

Related Posts