Gemak en comfort zijn twee woorden die steeds belangrijker worden in het dagelijks leven. Ook in de keuken. Hoe fijn is het om direct te beschikken over kokend water, zonder dat je daar een waterkoker voor hoeft te gebruiken. Of zonder dat je je kookpan een tijdje op het fornuis hoeft te zetten om het water aan de kook te krijgen. Met een kookwaterkraan kan dat. Het water uit een kokendwaterkraan heeft een temperatuur van 100°C en is daarmee dus direct bruikbaar voor bijvoorbeeld je kop thee. In dit artikel vertellen wij je alles over een kokendwaterkraan en de voordelen ervan.
In dit artikel:
De voordelen van een kokendwaterkraan
Is je huidige kraan aan vervanging toe? Dan is een kokendwaterkraan het overwegen waard. Je hebt meteen beschikking over kokend water. Daarnaast profiteer je van nog een aantal voordelen. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje:
- Besparing op energiekosten: Met een kokendwaterkraan tap je precies de hoeveelheid water dat je op dat moment nodig hebt. Je brengt dus nooit te veel water aan de kook. Daarmee ben je wat betreft de energiekosten goedkoper uit ten opzicht van een waterkoker. Ook hoef je geen water meer op je fornuis aan de kook te brengen om je groenten, aardappelen, pasta of rijst te koken.
- Direct kokend water beschikbaar: De kraan voorziet jou direct van kokend water. Je hoeft dus nooit meer te wachten totdat het water aan de kook is in je kookpan, of dat de waterkoker klaar is voor je kopje thee.
- Veilig: Een kokendwaterkraan is voorzien van een speciale beveiliging voor kinderen. Daarmee is een kokendwaterkraan veel veiliger dan een waterkoker.
- Geen waterkoker nodig: Je hebt geen losse waterkoker meer nodig. Daarmee verdien je iets aan de kosten van de aanschaf terug. Bovendien scheelt het je ook weer iets ruimte op je aanrecht.
Hoe werkt een kokendwaterkraan?
Een kokendwaterkraan bestaat uit een kraan en een boiler. De boiler plaats je in een keukenkastje, onder de spoelbak. In deze boiler wordt kokend water opgeslagen en op temperatuur gehouden. Dit kokend water komt direct vanuit de boiler uit de kraan.
3 soorten kokendwaterkranen
Er zijn grofweg 3 soorten kokend water kranen te onderscheiden.
- Losse kraan: deze kraan is een aanvulling op je al bestaande kraan. Dat betekent dus dat je beschikt over 2 verschillende kranen; de normale kraan voor koud en warm water en een tweede kraan voor kokend water.
- 3-in-1 kraan: Met de 3-in-1 kraan kun je zowel warm, als koud, als kokend water tappen. Deze optie wordt het meest gekozen. Met één kraan heb je beschikking over alle temperaturen water.
- 3-in-1 kraan met flexibele uiteinde: bij deze kraan is het uiteinde uittrekbaar en flexibel. Daarmee heb je extra bewegingsvrijheid.
Laten we toch nog even een stapje verder gaan, want naast de 3-in-1 kraan is er vandaag de dag ook een 4-in-1 kraan beschikbaar. Naast koud, warm en kokend water kun je ook gefilterd water tappen.
Als je dit al luxe vond, niets is minder waar. Met een 5-in-1 kraan kun je óók nog koel, bruisend water tappen. Van de 4-in-1 kraan en de 5-in-1 kraan zijn nog niet veel merken en types verkrijgbaar, je bent dan beperkt dat enkele merken.
Kinderbeveiliging
Je wilt dat je kind nooit in aanraking komt met kokend water! Daarom zijn alle modellen voorzien van een kinderbeveiliging. Meestal is het een knopje dat je moet indrukken om überhaupt kokend water uit de kraan te kunnen krijgen. De kraan zelf is zo goed geïsoleerd, dat deze niet heet wordt en je je niet kunt verbranden wanneer je de kraan opendraait.
Wanneer je een kokendwaterkraan wilt aanschaffen is het natuurlijk altijd verstandig om van tevoren na te gaan hoé de kinderbeveiliging precies werkt.
De beste merken
Als je aan een kokendwaterkraan denkt, dan denk je wellicht meteen aan Quooker, maar er zijn ook diverse bekende of minder bekende merken die kokend water kranen van uitstekende kwaliteit bieden. Denk aan merken als Grohe, Franke, 3M en Hotto.
Een kokendwaterkraan kopen: waar let ik nog meer op!
Voor het gebruik van een kokendwaterkraan heb je voldoende stroomvoorziening nodig. Ons advies is om de boiler aan te sluiten op een andere groep dan de kookplaat. Het is van belang om niet te veel grote apparaten aan te sluiten op één groep, daarmee voorkom je overbelasting.
Een ander punt waar je op kunt letten is het energielabel. Hoe zuiniger de kraan, hoe beter voor het milieu, én je portemonnee!
Hoewel elke kraan een kinderbeveiliging heeft, is het toch goed om er nog even specifiek op te letten wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen.
Lees ook: Stappenplan: een lekkende kraan vervangen