Home RuimteKeuken Waar moet je op letten bij aanschaf van een afzuigkap?

Waar moet je op letten bij aanschaf van een afzuigkap?

Door Marieke
Een afzuigkap kopen; hier let je op!

Afzuigkappen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je traditionele afzuigkappen, de een vlakscherm afzuigkap of een hangend element voor boven een kookeiland. Daarnaast let je bij de aanschaf ook op het design, het vermogen en de prijs. Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een wasemkap? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap wordt ook wel dampkap of wasemkap genoemd. Het is een apparaat dat dampen en geuren tijdens het koken afzuigt. Een goede wasemkap is belangrijk. Je wilt immers niet dat je de kookgeuren nog de hele avond ruikt of dat je kleren ervan gaan stinken. Daarnaast bestaan kookdampen uit veel vocht dat in je woning trekt wanneer je geen goede wasemkap hebt. Die kunnen je muren, maar ook je meubels onherstelbaar beschadigen.

Verschillende types afzuigkappen

Er zijn verschillende types afzuigkappen verkrijgbaar. Hieronder bespreken we een aantal verschillende typen.

Wandschouw afzuigkap

De wandschouw afzuigkap wordt aan de wand bevestigd. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar zodat er altijd wel een te vinden is die past. De meeste uitvoeringen lopen schuin af, maar je hebt ook modellen die bovenop plat zijn. Daarnaast heb je ook diagonale modellen die aan de voorkant hoger zijn dan aan de achterkant.

Geïntegreerde afzuigkap

Een geïntegreerde afzuigkap hangt tussen twee kastjes. De wasemkap wordt voorzien van een keukenpaneel zodat het een geheel wordt met je keuken. Je ziet een geïntegreerde wasemkap dus niet, behalve wanneer je hem opentrekt om ‘m te gebruiken.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap is vergelijkbaar met een wandschouw wasemkap, alleen bevat deze geen schouw. Zo’n wasemkap is wel minder krachtig. Een onderbouw wasemkap hang je onder een keukenkastje of kun je ook aan de wand bevestigen.

Vlakscherm afzuigkap

Een vlakscherm afzuigkap kun je netjes wegwerken en een keukenkastje en is alleen zichtbaar wanneer je het gebruikt. Het scherm steekt onder je keukenkastje uit en vangt alle kookdampen op. Gebruik je de wasemkap niet? Dan is de kap mooi weggewerkt in de rest van je keuken.

Plafond afzuigkap

Een plafondafzuigkap bevestig je in het plafond, bijvoorbeeld boven je kookeiland. Het voordeel is dat deze dan niet zichtbaar is. Je kunt er ook je hoofd niet tegen stoten. Een plafond wasemkap is vaak erg krachtig.

Inbouwafzuigkap

Een inbouwafzuigkap heeft als voordeel dat deze netjes is weggewerkt in een keukenkastje. Ook de motor is weggewerkt in een keukenkastje.

Eilandafzuigkap

Een eilandafzuigkap lijkt op een wandschouw wasemkap, maar plaats je in het plafon en niet aan de wand. Ook dit type wasemkap is zeer geschikt om boven een kookeiland te plaatsen.

Afzuigmethoden

Er zijn grofweg gezegd 3 soorten afzuigmethoden. De meeste woningen beschikken over een luchtafvoer naar buiten, wanneer dat het geval is kies je voor een afzuigkap die geschikt is om op de luchtafvoer aangesloten te worden.

Beschikt je woning over een centraal afzuigsysteem? Dan kun je een motorloze wasemkap hierop aansluiten.

Als je geen afvoer naar buiten hebt, dan kun je ook kiezen voor een recirculatiesysteem. De lucht wordt door koolstoffilters gezuiverd en aan de andere kant er weer uitgeblazen.

Vermogen

Bij een afzuigkap spreken ze van een afzuigcapaciteit en is het maximale vermogen dat wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Het zegt iets over de hoeveelheid en de snelheid waarmee de wasemkap lucht uit de keuken zuigt. Als je een open keuken hebt, is het van belang om een hogere afzuigcapaciteit te kiezen.

Energieverbruik

Kies het liefst voor een energiezuinig model vanaf energieklasse A+. De energieklasse vind je op het energielabel. Door een energiezuinige wasemkap te kiezen bespaar je jaarlijks flink wat op je energierekening.

Lees ook: Afzuigkap reparatie: zelf je afzuigkap repareren
Lees ook: RVS schoonmaken; zo doe je dat!

Related Posts