Home Ruimte Rookmelders; vanaf 1 juli 2022 ook verplicht in bestaande bouw

Rookmelders; vanaf 1 juli 2022 ook verplicht in bestaande bouw

Door Marieke
Rookmelders; verplicht voor elke woning

Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwhuizen. In huis moet op elke verdieping in ieder geval één rookmelder hangen. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders ook verplicht in bestaande woningen. Slechts 76% van de bevolking heeft thuis rookmelders hangen. Dat betekent dat er voor de overige 24% nog werk aan de winkel is. In dit artikel vertellen wij je alles waar je op moet letten bij de aanschaf van rookmelders, maar ook bij het ophangen ervan.

Hoe zit het in een huurwoning?

Woon je in een koophuis, dan ben jij als vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de aanschaf en installatie van rookmelders. Woon je in een huurhuis, dan is de verhuurder hier in eerste instantie verantwoordelijk voor. Huurders zullen hun medewerking moeten verlenen wanneer de verhuurder rookmelders komt installeren. Verhuurders zijn in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen. Hierover kan echter andere afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld in het huurcontract.

Als een verhuurder de verplichte rookmelders niet op tijd komt plaatsen, dan loop hij het risico geconfronteerd te worden met een huurprijsvermindering. Het niet plaatsen van rookmelders kan als een gebrek worden beschouwd. Bovendien loopt de verhuurder het risico een boete te krijgen vanuit de gemeente. En de verzekeraar kan besluiten de schade niet uit te keren na een brand in de woning.

Wanneer een verhuurder verzuimt rookmelders op te hangen, is het natuurlijk altijd verstandig om ze zelf aan te schaffen en op te hangen. Het is immers het beste voor je eigen veiligheid.

Rookmelders kopen; een eenmalige investering

Een rookmelder met een levensduur van zo’n 10 jaar kost gemiddeld 15 tot 20 euro per stuk. Er zijn goedkopere varianten verkrijgbaar en natuurlijk ook duurdere varianten. Een woning heeft doorgaans 3 woonlagen, dat betekent dat je 3 rookmelders moet aanschaffen als je op elke verdieping in je huis een rookmelder wilt bevestigen. De totale kosten komen dan ongeveer op € 50,- à € 60,- uit. Het plaatsen ervan neemt zo’n 20 minuutjes per rookmelder in beslag, een handige klusser doet het wellicht veel sneller. Het is dus een eenmalige, relatief kleine investering, zowel in tijd als in geld, maar het kan heel wat levens redden. Er zijn ook sets met 2 of 3 rookmelders verkrijgbaar, waardoor je goedkoper uit bent.

Waar hang je de rookmelders op?

In principe moet op iedere verdieping één rookmelder hangen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op meer plekken in je huis rookmelders op te hangen. Hang de rookmelders op plekken als de

  • Overloop
  • Gang
  • Slaapkamers
  • Woonkamer
  • Ruimte waar de droger en de wasmachine staat

Een rookmelder hang je aan het plafond, minimaal 50 cm vanaf de muur. Voorkom echter wel dat je de rookmelder bevestigt op plekken waar veel tocht is, of precies midden in de luchtstroom van de ventilatie.

Waar hang je de rookmelders niet?

Er zijn ook plekken waar je de rookmelder beter niet kunt ophangen:

  • Badkamer, vanwege de stoom
  • Boven de verwarming
  • In de keuken boven het fornuis of oven
  • Op plekken waar de rookmelder stoom kan opvangen
  • In een luchtstroom van bijvoorbeeld de ventilatie

Als je wasmachine of droger in de badkamer staat, hang dan de rookmelder in de ruimte vóór de badkamer, bijvoorbeeld de overloop. Of kies voor een thermische rookmelder, deze reageert niet bij rook of stoom, maar wel op temperatuur.

Rookmelders kopen; hier let je op!

Koop een rookmelder die is voorzien van een CE-keurmerk en voldoet aan de NEN-14604. Daarmee voldoe je aan de eisen van de wet en je kunt meer op de veiligheid van het product aan.

Onderhoud van rookmelders

Als je rookmelders hebt hangen, dan wil je ook dat deze goed zijn werkt doet wanneer het nodig is. Daarom is het verstandig om eens per maand even een doekje over de buitenkant van de rookmelder te halen zodat deze weer stofvrij is.

Daarnaast is het verstandig om regelmatig de batterij de controleren. Er zijn rookmelders die voorzien zijn van een batterij met een levensduur van 10 jaar. Je hebt er dan 10 jaar geen onderhoud aan. Toch is het verstandig om met regelmaat de rookmelder eventjes te controleren. Een rookmelder kun je elke maand testen door op de testknop te drukken.

Heb je een rookmelder met batterij met een kortere levensduur? Plak dan een stickertje op de rookmelder met daarop de datum waarop je de batterij hebt vervangen. Zorg er dan ook voor dat je de batterij steeds weer op tijd vervangt.  

Geluidssterkte

De geluidssterkte (decibel) kun je testen met een app. In elke ruimte (met de deuren dicht) moet de geluidssterkte minsten 75 dB zijn wanneer de rookmelder afgaat. Is dat niet in elke ruimte van je huis het geval, hang dan nog een extra rookmelder op.

Lees ook: Brandveilig wonen; dit heb ik nodig!
Lees ook: 4 tips om je bedrijfspand beter te beveiligen

Related Posts