Home Ruimte Wasdroger kopen? Hier let je op!

Wasdroger kopen? Hier let je op!

Door Marieke
Alles wat je moet weten over een wasdroger

Wil je een nieuwe wasdroger kopen? Bij het kiezen van een nieuwe droger zijn er een aantal aspecten waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de soort wasdroger, het vulgewicht en het verbruik. In dit artikel vertellen wij je alles over wasdrogers zodat jij degene kunt kiezen die het beste bij je past.

Verschillende soorten drogers

Er zijn verschillende soorten drogers; de warmtedroger, condensdroger en luchtafvoerdroger. We noemen de voor- en nadelen van elk soort droger.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is een speciale condensdroger. De droger is uitgerust met een condensatiesysteem dat ervoor zorgt dat vocht dat vrijkomt tijdens het drogen intern wordt opgevangen. Door warmte te hergebruiken verbruiken warmtepompdrogers veel minder stroom en is daarmee zo’n 60% zuiniger dan andere soorten drogers. Het nadeel is echter dat de aanschafprijs een stuk hoger ligt dan andere soorten drogers. Daarbij droogt een warmtepompdroger op lagere temperatuur en daardoor doen ze er een stuk langer over. Het voordeel daarvan is dan wel weer dat de kleding minder snel krimpt of beschadigd raakt.

Condensdroger

Een condensdroger slaat het water uit je wasgoed op in een reservoir. Dat is een voordeel, je hebt dan geen afvoerslang naar buiten nodig. Ook kun je een condensdroger aansluiten op een waterafvoer zodat je het reservoir niet hoeft te legen. Een condensdroger droogt je was relatief snel door de hoge droogtemperatuur. Je was is hierdoor dan wel sneller droog, een condensdroger verbruikt wel veel meer energie. Dat is een groot nadeel van de condensdroger.  

Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdrogers voeren warme en vochtige lucht via een flexibele slang af naar buiten. Je moet dan wel de mogelijkheid hebben om de slang naar buiten te kunnen leggen. Een luchtafvoerdroger is goedkoop in aanschaf, ze werken op hoge temperatuur waardoor je was snel droog is. Omdat luchtafvoerdrogers niet energiezuinig zijn, is het aanbod minimaal.

Wasdroger kopen; waar let je op!

Wil je een wasdroger kopen, dan is het van belang om met een aantal aspecten rekening te houden.

Vulgewicht

Als je een gezin hebt met een aantal kinderen, dan wil je het liefst een droger met een hoog vulgewicht. Ben je met z’n tweeën, dan is een droger met een hoog vulgewicht helemaal niet nodig. Het advies luidt:

 • Veel kleine hoeveelheden: 7 kilogram
 • Kleine en grotere hoeveelheden: 8 kilogram
 • Grote hoeveelheden of stukken was: 9 kilogram of meer

Geluidsniveau

Een wasdroger maakt, net als een wasmachine nu eenmaal veel herrie. Dat is niet zo erg als je de wasdroger ver weg op zolder hebt staan en je ‘m toch niet hoort. Als je een wasdroger in de buurt van je woonkamer staat, dan wil je het liefst wel een droger met een zo laag mogelijk geluidsniveau. Een stille wasdroger heeft een geluidsniveau van maximaal 64 dB.

Vochtuitstoot

Een wasdroger vangt het vocht uit je wasgoed op in een condensbak of voert het via een waterafvoer weer weg. Toch ontsnapt er een deel van het vocht via het deurtje. Dat noemen we vochtuitstoot. Wanneer de droger in een kleine ruimte staat, of als je snel last hebt van schimmel en vocht in je huis, kies dan voor een droger met een vochtuitstoot van 5% of het liefst nog minder.

Handige bespaartips

 • Je kunt je was gratis drogen door het aan de waslijn te hangen, het liefst buiten.
 • Droog liever 1x een volle trommel dan 2x een halfvolle trommel
 • Maak de filters na elke droogbeurt schoon en stofvrij

Veilig drogen; tips

Een wasdroger is met stip het meest onveilige apparaat als het gaat om brandgevaar. Met deze tips kun je de kans op brand in de wasdroger voorkomen.

 • Installeer een rookmelder in de buurt van de wasmachine en wasdroger
 • Laat de wasdroger en wasmachine nooit draaien wanneer je niet thuis bent
 • Houd de uitgang voor warme lucht vrij
 • Maak de filters na elke beurt stofvrij en schoon
 • Gebruik de droger niet wanneer er iets, zoals het filter, beschadigd is
 • Sluit de droger aan op een geaard stopcontact, liever niet via een contactdoos
 • Haal de zakken van bijvoorbeeld broeken leeg voordat het in de wasmachine of droger gaat

Lees ook: Je wasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Related Posts