Home Klustips Een sedumdak aanleggen; zo doe je dat makkelijk zelf!

Een sedumdak aanleggen; zo doe je dat makkelijk zelf!

Door Marieke
Sedumdak aanleggen, zo doe je dat makkelijk zelf!

Een sedumdak is in de laatste jaren in populariteit toegenomen. Dankzij een handige doe-het-zelf systeem kun je zelf in een handomdraai een sedumdak aanleggen. Veel woningeigenaren besluiten hun dak groen te maken omdat ze de vele voordelen ervan inzien en daarvan willen genieten. In dit artikel vertellen wij je wat een sedumdak precies is, wat de voordelen ervan zijn en wat je nodig hebt om zelf een sedumdak aan te leggen.

Wat is een sedumdak?

Sedum omvat alle soorten die behoren tot de vetplantenfamilie. Van oorsprong vind je deze vetplanten op het noordelijk halfrond. Een ander woord voor sedum is vetkruid. Tapijtvormende soorten vetplanten zijn uitermate geschikt om te gebruiken als dakbedekking. Sedum is winterhard en blijft groen. De plantjes genieten van de zon, maar ook schaduw vinden ze niet erg. Sedum slaat het water op in het blad en kunnen daardoor ook prima overleven tijdens droge periodes wanneer er weinig regen valt. Daardoor kunnen vetplantjes het goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een sedumdak kent heel wat voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

Isolatie

Een sedum dak isoleert goed. Je verliest minder energie en minder warmte. De planten absorberen zonlicht en zorgen voor een aangenamer binnenklimaat. In de zomer kan het zo 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter houdt het de warmte juist vast. Ook heeft een sedumdak een geluidsisolerende werking.

Opvang van het regenwater

Sedum slaat water op in zijn bladeren. Een groen dak vangt en slaat een deel van het regenwater op, wat voor mindere belasting op het riool zorgt.

Verhoogt de levensduur van je dak

Wanneer je een sedumdak aanlegt verlengt dat de levensduur van je huidige dakbedekking. Je dakbedekking gaat twee keer zo lang mee dan wanneer deze niet bedekt is met sedum.

Biodiversiteit

Meer groen, betekent ook meer vogels, vlinders en insecten.

Opname CO2 en fijnstof

Een sedumdak zorgt voor een schonere lucht. Een schonere lucht betekent weer een gezondere leefomgeving voor mens en dier.

Hoger rendement in combinatie met zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Overweeg dan eens om zonnepanelen te combineren met een sedumdak. De straling van de zon is bij groene daken hoger doordat het dak meer zonlicht reflecteert dan bijvoorbeeld bitumen. Groene dakbedekking heeft ook een lagere temperatuur waardoor het dak minder warm wordt. Dat zorgt voor een hoger rendement van de zonnepanelen, het rendement kan wel oplopen tot 10 procent.

Zelf een sedumdak maken; hoe doe je dat!

Je kunt het hele jaar door een sedumdak aanleggen, behalve wanneer het vriest. De makkelijkste manier om je dak te bedekken met sedum is om te kiezen voor de sedumtrays. Sedum dakbedekking kun je bij een tuincentrum kant en klaar in een tray kopen. Je hoeft er dan geen substraat onder te leggen, je kunt ze zo op je dak leggen. Bekijk van tevoren wel of je dakbedekking wortelwerend is, anders dien je er nog worteldoek onder te leggen.

De voorbegroeide trays bevatten gemiddeld zo’n 10 verschillende soorten sedumplanten die groeien op een speciaal substraat. Je kunt je dak vol leggen met trays die je makkelijk tegen elkaar aan kunt leggen. Na verloop van tijd groeien ze vanzelf dicht. De onderzijde van het systeem is voorzien van een drainagelaag die ervoor zorgt dat het regenwater wegloopt.

Aan de randen kun je wat grind leggen voor een mooie afwerking.

Voordelen van sedumtrays

  • Direct een groen resultaat
  • Licht van gewicht en daardoor handzaam
  • Makkelijk te plaatsen, je kunt ze direct op het dak leggen
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Toepasbaar op platte daken, maar ook op hellende daken tot maximaal 15 graden

Veiligheid

Houd ten allen tijde de veiligheidseisen voor werken op het dak in acht!

Lees ook: Aan het werk op het dak? Zo kun je dit veilig doen!

Subsidie

Een groenedak is een duurzame investering en daarom wordt het door veel gemeentes gestimuleerd en daarom ook gesubsidieerd. Vraag daarom altijd bij jouw gemeente na of ze een subsidie toekennen wanneer je een sedumdak wilt aanleggen. Wie weet levert het nog wat op.

Lees ook: Onderhoud aan het dak: waar moet je allemaal aan denken?

Related Posts