Home Klustips Aan het werk op het dak? Zo kun je dit veilig doen!

Aan het werk op het dak? Zo kun je dit veilig doen!

Door bouwsuper
Aan het werk op het dak Zo kun je dit veilig doen!

Heb jij twee rechterhanden en voer je veel werkzaamheden zelf uit? Dit is natuurlijk mooi meegenomen, want dit kan je een hoop kosten besparen. Heb je plannen om binnenkort werkzaamheden op jouw dak te verrichten? Dan zijn er een aantal dingen die je goed in je achterhoofd moet houden. Aan het werk op het dak kan namelijk in sommige gevallen best gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat dit te allen tijde veilig gebeurd. Hoe je veilig aan het werk kunt gaan op jouw dak? Wij vertellen je het in dit artikel!

De ladder op de juiste manier plaatsen

De ladder op de juiste manier plaatsen

Om het dak op te komen, is het natuurlijk van belang dat je een stevige ladder hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je de ladder op de juiste manier plaatst. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het plaatsen van de ladder op de juiste manier draagt bij aan jouw veiligheid. Zorg ervoor dat de ladder in een hoek van 65 tot 75 graden wordt geplaatst en dat de ladder stevig op de grond staat. Pas dan is het verstandig om de ladder op te klimmen. Neem hier goed de tijd voor en doe dit niet te gehaast. Veiligheid voor alles!

Loop niet achteruit

Achteruitlopen op het dak kan levensgevaarlijk zijn. Doe dit dan ook niet als je werkzaamheden verricht op het dak. Als je achteruit op het dak loopt kun je de afstand namelijk een stuk minder goed inschatten, waardoor de kans op een misstap veel groter is. Dit moet je echt zien te voorkomen, dus onthoudt echt goed dat je op het dak nooit achteruit moet lopen.

Laat je niet afleiden

Houd je hoofd echt bij de werkzaamheden die je verricht. Afleiding kan er namelijk voor zorgen dat jouw concentratie minder wordt en dit kan gevaarlijk zijn als je aan het werk bent op het dak. Probeer afleiding dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Kijk niet telkens tussendoor even op je smartphone en richt jezelf echt op de werkzaamheden. Als het echt niet kan wachten, ga dan even naar een veilige plek toe. Zo voorkom je dat het misgaat.

Gebruik valbeveiliging

Het is belangrijk als je op het dak gaat werken om te zorgen voor goede valbeveiliging. Dit begint al bij een paar goede schoenen met grip en bijvoorbeeld een helm. Bekijk goed wat nodig is voor jouw werkzaamheden. Wat in ieder geval aan te raden is als je aan het werk gaat op het dak, is om te kiezen voor dakrandbeveiliging. Dakrandbeveiliging kopen draagt bij aan jouw veiligheid, dus dit is van groot belang.

Houd deze tips goed in je achterhoofd als je van plan bent om binnenkort op het dak te gaan werken. Deze kunnen namelijk van groot belang zijn voor jouw eigen veiligheid. Werken op het dak kan gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk dat je de juiste maatregelen treft om het zo veilig mogelijk te maken. Bovenstaande tips geven natuurlijk geen 100% garantie, maar kunnen wel zeker goed van pas komen. Welke maatregelen je ook treft als je op het dak wilt gaan werken, houd altijd je hoofd er goed bij!

Related Posts