Home Ruimte Glazen deur; dit zijn de mogelijkheden

Glazen deur; dit zijn de mogelijkheden

Door Marieke
Een glazen deur tussen de hal en de woonkamer; dit zijn de mogelijkheden

Een glazen binnendeur lijkt niet veilig, maar het tegendeel is waar. Bij het maken van een glazen deur wordt er gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld gehard glas wat zeker tegen een stootje kan. Een glazen deur zorgt voor een ruimtelijker gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld een kleine woonkamer hebt, dan kan een glazen deur de ruimte optisch gezien een stuk groter lijken. Om jou van inspiratie te voorzien geven wij jou wat meer informatie over glazen deuren en zetten we ook een aantal varianten voor je op een rij.

Verschillende soorten deuren

Een glazen deur kan de ruimte optisch groter laten lijken. Dat is vooral een voordeel wanneer je een kleinere woning hebt. De deur weghalen is vaak geen optie omdat er flink wat kou en tocht vanuit de hal komt. Daarom kies je toch vaak voor een deur tussen de hal en de woonkamer. Door voor een glazen deur te kiezen laat je de ruimte optisch groter lijken en kun je ook genieten van optimale lichtinval. Als het gaat om glazen deuren zijn er verschillende mogelijkheden.

Let echter wel op de veiligheid. Een volledig glazen deur is minder goed zichtbaar. De kans bestaat dus dat iemand door wil lopen omdat de deur niet zichtbaar is en dus tegen de deur aan loopt. Je kunt bijvoorbeeld voor een meer opvallende deurklink kiezen waarmee je de glazen deur kunt openen.

Draaideur van glas

Een draaideur is eigenlijk een standaard soort deur. Door te kiezen voor een glazen draaideur creëer je meer daglicht in je woonkamer. Zo kun je kiezen voor een glazen deur die volledig van glas is gemaakt, maar je kunt ook kiezen voor een glazen draaideur te combineren met een ander materiaal. Het voordeel van een draaideur is dat dit de gemiddeld de goedkoopste variant is. Bij een draaideur kun je zelf de draairichting kiezen.

Schuifdeur van glas

Wanneer je kiest voor een glazen schuifdeur dan kun je optimaal spelen met de ruimtes. Zo kun je een ruimte afsluiten door de deur dicht te schuiven, maar omdat de deur van glas is, zorg je wel voor optimale lichtinval. Ook kun je de deur heel makkelijk (gedeeltelijk) op en laten staan om twee ruimtes bij elkaar te betrekken. Een schuifdeur heeft als nadeel dat je wel de ruimte moet hebben om de deur opzij te schuiven. Het voordeel is weer dat het minder ruimte in beslag neemt, omdat je geen zwaairuimte nodig hebt.

Een doorslaande deur

Een doorslaande deur kun je in beide richtingen open waardoor de ruimte nog meer toegankelijk is. Wanneer je je handen vol hebt is het makkelijker om een deur open te duwen in plaats van open te trekken. Een doorslaande deur maakt dat van beide kanten mogelijk.

Soorten glas voor binnendeuren

Een fabrikant kan gebruik maken van verschillende soorten glas om een binnendeur te fabriceren. We zetten de verschillende soorten glas met hun kenmerken voor je op een rijtje.

Gehard glas

Gehard glas is vijf keer sterker dan gewoon glas. Daarnaast is het ook nog eens bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Wanneer gehard glas onverhoopt toch breekt, dan spat het uiteen in kleine stukje die niet voor ernstig lichamelijk letsel zorgen, zoals met gewoon glas wel het geval is.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit meerdere ruiten die met elkaar verbonden zijn met een transparante tussenlaag. Deze transparantie tussenlaag kun je niet met het blote oog zien. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat het glas niet in stukjes uiteenvalt wanneer het breekt. En daarom is gelaagd glas veel minder gevaarlijk dan gewoon glas.

Gezuurd glas

Andere namen voor gezuurd glas is acideglas, matglas of melkglas. Het heeft een hoge satijnglans waardoor het tot wel 91% licht binnenlaat, maar waar je niet doorheen kunt kijken. Met name bij voordeuren zie je dat er veel gebruik wordt gemaakt van gezuurd glas, zodat als men langs je huis loopt niet je hal in kan kijken. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de deur deze behandeling te laten geven. Zo kun je de onderste helft van de deur voor gezuurd glas kiezen en het bovenste gedeelte voor helder glas.

Gezandstraald glas

Door het glas te zandstralen kun je een specifiek patroon, zoals strepen, cijfers, letters of een logo, toe te voegen aan de glazen deur. Zo valt de glazen deur ook veel meer op en loop je er minder snel tegenaan.

Hang- en sluitwerk van een glazen deur

Natuurlijk heb je bij een glazen deur ook te maken met hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk geeft de deur karakter. Om de deur geheel persoonlijk en uniek te maken, kun je vaak kiezen uit verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een moderne uitstraling, of juist een robuuste uitstraling. Ook kun je vaak kiezen uit verschillende kleuren hang- en sluitwerk. Ga je voor RVS of toch liever voor hang- en sluitwerk met een zwarte coating?

Wat kost een glazen deur?

Er zijn grote prijsverschillen als het gaat om glazen deuren. Welke prijs je ervoor moet betalen is natuurlijk ook afhankelijk van jouw keuze. Koop je een glazen deur bijvoorbeeld bij een bouwmarkt, dan betaal je ongeveer € 200,- à € 300,-. Maar dan hebben we het wel over deuren in een standaard formaat. Wil je een glazen deur op maat? Dan betaal je er meer voor. De prijs kan dan oplopen tot zo’n € 1200,-

Lees ook: Zo kies je de juiste deur
Lees ook: Het belang van ramen en deuren

Related Posts