Een lekkende kraan is bijzonder irritant. Niet alleen wordt de hele boel nat, maar ook je watergebruik kan over de lange termijn flink oplopen. En als de kraan alleen maar drupt, word je natuurlijk na een poosje helemaal gek van het voortdurende gedruppel. Dus… lekt er een kraan, dan ga je daar wat aan doen. Afhankelijk van de lekkage zijn er verschillende oplossingen. Zo kan het zeefje bijvoorbeeld toe zijn aan vervanging, waardoor de kraan lekt. Maar lekt de kraan langs de stang of bij de draaiknoppen, dan moet de kraan vervangen worden. Gelukkig hoef je daar niet perse een loodgieter voor in te schakelen. Een beetje handige doe-het-zelver vervangt natuurlijk zelf zijn lekkende kraan! Het vervangen van een gewone kraan is net zoiets als het vervangen van een douchekraan, maar dan een stuk eenvoudiger.
In dit artikel:
- 1 Stap 1: een goede vervanger
- 2 Stap 2: hoofdleiding afsluiten
- 3 Stap 3: leg de nieuwe kraan klaar
- 4 Stap 4: zorg voor bescherming van je spullen
- 5 Stap 5: draai de dubbele leiding los
- 6 Stap 6: draai de kraan los
- 7 Stap 7: monteer de nieuwe kraan
- 8 Stap 8: nieuwe kraan vastzetten
- 9 Stap 9: zet de slangen vast
- 10 Stap 10: de test
Stap 1: een goede vervanger
Afhankelijk van het type kraan zoek je natuurlijk een goede vervanger. In principe maakt het weinig uit welke kraan je neemt, maar er is wel één ding van belang: of er een ‘waste’ aanwezig is. In wastafels, bijvoorbeeld in de badkamer, zit meestal een waste. Dat is dat ronde gaatje waar overtollig water door kan wegstromen. Zit er een waste in, dan heb je een wastafelkraan nodig. Zit er geen waste, dan gebruik je een keukenkraan.
Tip: koop liever geen kranen via e-bay! Soms zijn dit heel andere kranen, die niet passen. In Amerika is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat er een mini-kraantje bij hoort, waardoor je ineens drie flexibele buizen hebt in plaats van twee.
Een groot assortiment kranen vind je bij o.a. de Praxis.
Stap 2: hoofdleiding afsluiten
Sluit de hoofdwaterleiding af. Dit kun je meestal bij de hoofdkraan doen, waar de waterleiding je huis binnenkomt. Zet vervolgens op de benedenverdieping een kraan open om het water weg te laten lopen. Op de bovenverdieping heeft weinig zin, want dan blijft er beneden water in de leidingen achter.
Stap 3: leg de nieuwe kraan klaar
De nieuwe kraan bestaat uit een aantal onderdelen. De kraan natuurlijk, plus een aantal ringen en moeren en twee flexibele slangen. Leg alles neer in de goede volgorde, zodat je straks gemakkelijker kunt werken. De volgorde en het type ringen is afhankelijk van de kraan, dus dit bekijk je in de bijgeleverde handleiding.
Stap 4: zorg voor bescherming van je spullen
Allereerst kunnen de leidingen nog lekken als je de kraan los gaat draaien. Leg dus een doek neer of zet een emmer onder de leidingen voordat je begint. Verder is het verstandig om een (hand)doek in de wastafel of wasbak te leggen. De losse kraan kan straks ineens omvallen en het is zonde als dat een beschadiging veroorzaakt.
Stap 5: draai de dubbele leiding los
De kraan zit aan de waterleiding vast met twee flexibele slangen. Deze kun je losdraaien met een steeksleutel. Zitten ze echt erg vast, dan kan een waterpomptang ook handig zijn. Draai beide slangen helemaal los. Hierbij kan nog wat water uit de leidingen lekken.
Stap 6: draai de kraan los
De kraan steekt naar beneden met een schroefdraad en zit vast met een zeskantige moer. Met een steeksleutel kun je deze losdraaien. Omdat het een beetje een onhandige plek is, kan een pijpsleutel of waterpomptang handiger zijn. Wanneer je van onderen de moer losdraait, komt de kraan meteen los te staan. Deze kun je dan met slangen en al door het gat uit de wastafel los trekken.
Stap 7: monteer de nieuwe kraan
De nieuwe kraan monteer je volgens de instructies met alle afdichtingen. Omdat dit per kraan verschilt, zul je hiervoor in de handleiding moeten kijken. Uiteindelijk heb je je nieuwe kraan klaar, met daaraan de twee flexibele buizen. Een kraan met een waste heeft een extra buisje dat hierop aansluit.
Stap 8: nieuwe kraan vastzetten
Zet eerst de mooie sluitring over het gat en steek dan de flexibele slangen erdoor. Laat de kraan op zijn plek zakken. Nu kun je hem aan de onderkant vastzetten op dezelfde manier als je hem hebt losgehaald. Ook dit doe je het handigst met een pijpsleutel of waterpomptang, omdat het een onhandige hoek is. Draai door tot de kraan echt stevig vast zit.
Stap 9: zet de slangen vast
De slangen komen vast te zitten op de leidingen. Weet je niet meer welke warm en koud is? Meestal zet je de linkerslang op de linkerbuis (dit is warm water) en de rechterslang op de rechterbuis (koud water). Dit is meestal zo, want als iemand bij montage even niet heeft opgelet lopen de buizen andersom. Je kunt het pas echt controleren als de slagen goed vast zitten. Draai de moeren zo stevig mogelijk aan.
Stap 10: de test
Ga naar de hoofdleiding en zet die weer open. Dan draai je de nieuw gemonteerde kraan open en kijkt of alles goed gaat. Het belangrijkst is natuurlijk dat er geen water lekt. Alles begon immers met een lekkende kraan, dus dat probleem moet nu verholpen zijn. Eventuele lekkage kan komen door teveel kalk op buizen of moeren, of omdat sluitringen niet goed zijn gemonteerd. Lekt de kraan niet, dan controleer je vervolgens of warm en koud water aan de goede kant zitten en het beide goed doen.
Als het goed is heb je nu een prima werkende kraan die niet meer lekt. Dat is toch mooi een stuk goedkoper dan wanneer een loodgieter een lekkende kraan moet vervangen! Het is ook helemaal geen moeilijke klus. Wel nog een praktische tip: zorg dat je alles in huis hebt, zeker wanneer je op zaterdag of ‘s avonds aan de slag gaat! Kom je erachter dat je iets mist en de bouwmarkt is al dicht, dan zit je een poos zonder stromend water…
Lees ook: Kraanleertje vervangen: zo doe je dat
Lees ook: Buitenkraan aanleggen: zo doe je dat!