Een tuinklus die elk jaar weer terugkomt is het verwijderen van groene aanslag op de tegels in je tuin. Velen zien tegen deze klus op, omdat het flink wat schrobben is voordat de groene aanslag van je tegels is verwijderd. In dit artikel vertellen wij je graag verschillende manieren om groene aanslag in je tuin te verwijderen, zonder dat je hoeft te schrobben.
In dit artikel:
Wat is groene aanslag eigenlijk?
In feite is de groene aanslag op je tegels of hout in de tuin niet veel anders dan onkruid. Het zijn mossen en algen die graag groeien op vochtige en vaak ook relatief donkere plekken. Het is dan ook niet voor niets dat deze aanslag vooral in de herfst- en wintermaanden optreedt. Want juist in die periode valt er veel regel en zijn de dagen donkerder dan in de lente en zomer. Je tegels hebben minder tijd en kans om te drogen en blijven langer vochtig waardoor de aanslag verschijnt.
Hoe verwijder je groene aanslag van je tegels?
Er zijn een aantal manieren om groene aanslag van je tegels te verwijderen.
- Met een hogedrukreiniger
- Er zijn speciale middelen voor groene aanslag verkrijgbaar
- Huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals zout, groene zeep, azijn of chloor.
Dit zijn allemaal manieren die effectief zijn tegen groene aanslag in je tuin. Echter, niet alle manieren zijn niet even goed voor je tegels, voor het milieu, de planten of voor de dieren die in de bodem leven. We zetten van elk van deze manieren de voor- en nadelen op een rij.
De hogedrukreiniger
Je tegels schoonspuiten met een hogedrukreiniger is een snelle en efficiënte manier. Toch wordt het over het algemeen niet aangeraden om de groene aanslag met de hogedrukspuit te verwijderen. Waarom? De hogedrukspuit kan de coating op je tegels beschadigen. Tegels worden daardoor poreus en de aanslag krijgt nog meer de kans om te groeien. Dat was nu net niet wat jij wilde. Je zou dus kunnen zeggen dat je tegels reinigen met een hogedrukreiniger juist averechts werkt.
Speciale middelen voor groene aanslag
Er bestaan speciale middelen voor groene aanslag. Je kunt het zo in de winkel kopen. Veel van deze middelen zijn op natuurlijke basis en daarmee niet schadelijk voor het milieu. Er zijn echter ook middelen verkrijgbaar die wél schadelijk zijn voor het milieu. Voordat je een fles koopt, is het verstandig om etiketten te lezen en goed te kijken of het betreffende middel goed is voor mens, dier, plant en milieu.
Huis-tuin-en-keukenmiddelen
Oma weet raad. En veelal goede raad. Toch is niet alle goede raad goed voor mens, dier en milieu. Hoe effectief azijn, zout en chloor ook werken, deze middelen zijn slecht voor planten en dieren. Rijksoverheid raadt daarom het gebruik van deze middelen af. Het is zelfs verboden.
Het gebruik van groene zeep is wel toegestaan. Het is een snelle en duurzame oplossing om de groene aanslag van de tegels te verwijderen. Vul een emmer met water en voeg daar een scheutje groene zeep aan toe. Giet het uit over je tegels. Laat het even intrekken en gebruik daarna een harde bezem om de aanslag te verwijderen. In plaats van groene zeep kun je ook baking soda aan het water toevoegen. Ook een duurzame oplossing om de groene aanslag van je tegels te verwijderen.
De allerbeste aanpak is voorkomen
De allerbeste aanpak is toch wel het voorkomen van aanslag op je tegels. Hoe? Voorzie je tuin van een goede afwatering waardoor er geen water op de tegels blijft liggen. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, helpt het om goed te snoeien. Zo komt er meer zonlicht op de tegels en drogen de tegels veel sneller op.
Wat is het beste moment om de aanslag te verwijderen?
Kies voor een dag dat de zon schijnt en het daarna ook een aantal dagen droog blijft.
Lees ook: Onkruid verwijderen; een aantal tips en tricks
Lees ook: Is een tuinkantoor iets voor jou?