Home Ruimte 5 tips voor een duurzame tuin

5 tips voor een duurzame tuin

Door Marieke
Tips voor een duurzame tuin

Je zou denken dat een tuin sowieso al duurzaam is, met alle planten, bloemen en gras. Niets is minder waar. Ook in de tuin valt er ontzettend veel te halen als het gaat om duurzaamheid. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips om je tuin te verduurzamen. Eén stelregel kunnen wij in deze inleiding al meegeven; hoe meer natuurlijkere materialen je in de tuin gebruikt, hoe duurzamer je tuin is. Wij vertellen je graag meer over een duurzame tuin!

Plaats een regenton

De ene keer regent het zo hard dat het regenwater nauwelijks meer de bodem in kan zakken en het wateroverlast veroorzaakt. Er zijn ook steeds meer tijden van droogte, tijden waarop we zuinig moeten zijn met ons drinkwater. Jaarlijks verbruiken wij liters en liters drinkwater om de tuin mee te besproeien. Door een regenton aan te sluiten op de regenpijp kun je regenwater opvangen. Dit regenwater kun je gebruiken om je planten water te geven. Wist je dat veel planten regenwater veel lekkerder vinden? Bovendien is het nog duurzamer ook.

Veel regentonnen zijn voorzien van een kraantje waaronder je een gieter kunt plaatsen. Zo kun je heel makkelijk je gieter vol laten lopen met regenwater. Ideaal. Let er overigens wel op dat je de regenton goed afsluit met de bijgeleverde deksel. Anders is de regenton binnen mum van tijd een fijne broedplaats voor insecten.

Een groenere tuin, voor een betere waterafvoer

Het advies is om minimaal 60% van je tuin groen te maken. Dit advies is er niet voor niets. In de vorige alinea schreven we al over zoveel regenwater dat nauwelijks meer de grond in kan zakken. Dat komt mede doordat veel mensen voor een onderhoudsvriendelijke tuin kiezen met veel (betonnen) tegels. Natuurlijk is het prima als je in je tuin een looppad en een terras aanlegt, maar laat andere gedeeltes in je tuin zoveel groen. Je kunt bijvoorbeeld prachtige bloemperken maken, maar een gazonnetje is ook prima.

Je kunt overigens ook kiezen voor waterdoorlatende bestrating. Denk bijvoorbeeld grasbetonstenen, poreuze betonklinkers, houtsnippers, grind, split en nog veel meer. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om tweedehands tegels in je tuin te plaatsen. Via Marktplaats worden er vaak partijen tegels aangeboden voor een lage prijs, of zelfs voor niets.

Composteren

Je kunt zelf je eigen compost maken door je GFT-afval in een compostbak te laten rotten. Zelf compost maken zorgt ervoor dat compost niet vervoerd of verwerkt hoeft te worden wat dus ontzettend veel energie en uitstoot scheelt. Enorm duurzaam dus. Zelfgemaakte compost zit boordevol voedingsstoffen wat goed is voor je bloemen, je planten, maar ook voor je moestuin.

Een moestuintje

Je hoeft helemaal geen grote tuin te hebben voor een moestuintje. Zelf je groente, fruit of kruiden kweken is ontzettend leuk, maar ook duurzaam. Wist je trouwens dat je ook op een balkonnetje je eigen groente of fruit kunt kweken? Je bent wel wat beperkt, maar er zijn mogelijkheden te over. En met een moestuintje creëer je ook weer meer groen in je duurzame tuin.

Een natuurlijke erfafscheiding

Bij een natuurlijke en duurzame tuin hoort ook een natuurlijke erfafscheiding. Kies daarom het liefst voor een haag. Een haag is een natuurlijk plek voor vogeltjes, insecten en andere dieren. Wil je toch liever een schutting? Kies dan bij voorkeur voor een (tweedehands) houten schutting met een FSC-keurmerk.

Lees ook: 5 Tips bij het besproeien van je tuin met een tuinslang
Lees ook: Alles wat je moet weten over een klimaatadaptieve tuin

Related Posts