Home Stappenplannen DIY – Een prikbord van stof maak je zelf!

DIY – Een prikbord van stof maak je zelf!

Door Marieke
Prikbord maken doe je zelf met deze DIY

Deze prikbord van stof is een leuke manier om je kaartjes, foto’s of andere herinneringen een plaatsje te geven in je woonkamer, hal, toilet of slaapkamer. Een prikbord kun je op een eenvoudige manier zelf maken en dat heeft als voordeel dat je zelf je stof, kleur lintjes en knopen kunt uitkiezen waardoor je een prikbord perfect kunt matchen met de stijl van je interieur. In dit artikel beschrijven wij een stappenplan hoe je zo’n prikbord eenvoudig zelf kunt maken.

Benodigdheden

 • Canvas schilderdoek – de grootte mag je zelf bepalen
 • Een lapje stof ter grootte van het schilderdoek + 10 cm extra aan alle zijden
 • Een stuk fiberfill ter grootte van het schilderdoek + 10 cm extra aan alle zijden
 • Lint
 • Knopen
 • Naald en draad
 • Tacker

TIP: strijk indien nodig het lapje stof glad.

Ga op zoek naar de materialen

Als eerste ga je natuurlijk op zoek naar de materialen. Een canvas schilderdoek kun je voor een fijne prijs bij bijvoorbeeld de Action kopen, maar er zijn ook genoeg andere winkels waar je een schilderdoek kunt kopen. In de stoffenwinkel of op de markt kun je op zoek gaan naar stof, lint en knopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uni kleur stofje in combinatie met lint dat voorzien is van een motiefje. Of juist andersom; je kies een leuk en vrolijk lapje stof en combineert dat met een bijpassend kleur lint en knopen. Je kunt ook meerdere kleuren lintjes kiezen. Het leuke is, je mag het helemaal zelf bepalen. Zo kun je precies de items kopen die perfect bij elkaar passen en die net zo perfect bij de ruimte passen waar je het graag wilt hebben.

Ga aan de slag | Een stappenplan

Heb je alles in huis? Dan kun je aan de slag met het maken van jouw eigen DIY prikbord. Hieronder beschrijven wij een stappenplan zodat het perfect gaat lukken.

Stap 1: Niet de vulling vast

Als eerste begin je met het vastnieten van de vulling op het canvasdoek. Daarvoor leg je het stuk fiberfill voor je op tafel. Daarbovenop leg je het canvasdoek, met de bovenkant onder. Op de kop dus. Vouw de extra randen van de fiberfill naar binnen, op de achterkant van het doek. Niet de fiberfill met een tacker vast aan de houten rand van het doek. Niet op deze manier de fiberfill helemaal rondom aan het canvasdoek vast. Zorg ervoor dat de fiberfill strak op het doek komt te zitten, maar niet té strak.

Stap 2: Bevestig de stof

Nu zit er een laagje fiberfill over je canvasdoek. Tijd om de stof eroverheen te leggen. Eigenlijk ga je precies hetzelfde te werk als bij het vastnieten van de fiberfill. Leg de stof voor je op tafel, met de goede kant naar beneden. Je kijkt dus op de achterkant. Je legt het canvasdoek op de kop in het midden van een lap stof. Vouw de extra randen naar binnen en niet deze vast aan de achterkant van het canvasdoek, aan de houten rand. Werk weer helemaal rondom. Zorg er ook nu weer voor dat de stof strak om het doek komt te zitten, maar niet té strak.

Stap 3: Bevestig de lintjes

Dan wordt het nu tijd om de lintjes eraan vast te maken. Begin één lint van punt naar punt te spannen, diagonaal, precies midden door het doek heen. Niet het lint vast aan de achterkant van het doek aan de houten rand. Span ook een lint vanaf de andere hoeken, ook diagonaal, precies midden door het doek heen. Ook deze linten niet je vast aan de achterkant van het doek. Nu heb je een kruis.

Span nog 4 linten:

 • Van het midden aan de onderkant, naar het midden aan de linkerkant
 • Van het midden aan de linkerkant, naar het binnen aan de bovenkant
 • Vanaf het midden aan de bovenkant, naar het midden aan de rechterkant
 • En van het midden aan de rechterkant, naar het midden aan de onderkant

Zie foto hieronder hoe je de linten kunt spannen.

Voorbeeld van prikbord van stof maken

Lees ook: DIY – Luxe borrelplank

Stap 4: naai de knopen op de kruispunten

Pak nu naald en draad. Op de punten waar de knoopjes komen (daar waar de linten elkaar kruisen) zet je eerst het lint vast aan het doek. Je kunt gewoon met je naald door het lint, stof, fiberfill en canvasdoek heen steken. Maak zo een paar steekjes. Je ziet het gecapitonneerde effect al tevoorschijn komen. Doe dit op alle plekken waar de linten elkaar kruisen.

Vervolgens kun je op die plekken de knopen eraan vastnaaien.

Ben je klaar? Dan kun je je prikbord op een mooi plekje hangen of zetten. Vervolgens kun je je prikbord vullen door kaartjes of foto’s tussen de linten te schuiven.

Lees ook: Inspiratie: zelf een lamp maken van hout
Lees ook: DIY: Een foto op hout afdrukken in 7 stappen

Related Posts