Home RuimteTuin Kunstgras aanleggen: wat kost het?

Kunstgras aanleggen: wat kost het?

Door Judith

Maakt jouw gazon al jaren een verwaarloosde indruk, hoeveel moeite je er ook in stopt? Ben je het constante grasmaaien beu? Of wil je graag een onderhoudsvrije tuin? Dan is het aanleggen van kunstgras een goede optie! Kunstgras lijkt sterk op levend gras, maar heeft een aantal flinke voordelen. Zo behoeft het vrijwel geen onderhoud, hoef je je nooit meer druk te maken over maaien en verticuteren en ziet het er altijd goed uit. Het kan zowel in de zomer als in de winter worden gelegd. Maar wat kost het eigenlijk om kunstgras aan te leggen?

 

Zelf kunstgras aanleggen

Natuurlijk kun je zelf kunstgras aanleggen in je tuin. Maar houd er rekening mee dat je jezelf geen fouten kunt veroorloven! Fouten zijn namelijk heel moeilijk weer zo te herstellen dat je er niets van ziet. Belangrijke zaken zijn:

  • Een goede ondergrond, het liefst een stevige laag zand waar het water door kan wegzakken na een regenbui.
  • Een goede toplaag van menggranulaat van minimaal 5 cm dik en stevig getrild zodat het compact ligt.
  • Een drukverdelende doek van hoge kwaliteit, die het granulaat bedekt. De doek zorgt voor drukverdeling, bijvoorbeeld als je over het gazon loopt. Ook is het sterk onkruidwerend en kunnen mieren er niet doorheen komen.
  • Een afsluitband die het gras op zijn plek houdt en de randen netjes afwerkt.
  • Het gras zelf moet van goede kwaliteit zijn en goed worden verlijmd, zodat er geen naden in het gazon zichtbaar zijn.

Al met al zal dit, zelfs als je het gazon zelf aanlegt, nog steeds vrij prijzig zijn. Ook ben je er lang mee bezig en, zoals gezegd, kunnen er problemen ontstaan als je fouten maakt. Daarom wordt dit relatief weinig gedaan: de meeste mensen laten een professional komen die het nepgazon erin legt.

Het kunstgras laten leggen

Zoals je hebt kunnen lezen is het aanleggen van kunstgras geen kleinigheid. Het is een fikse klus, die vaak behoorlijk wat tijd in beslag neemt. De meeste bedrijven maken onderscheid in verschillende onderdelen van de klus en de daaraan hangende kosten. Dit zijn ongeveer de kosten voor een nepgazon:

  • Het oude gazon verwijderen en afvoeren (inclusief de toplaag van de grond): 6-10 euro per vierkante meter. Dit klusje kun je ook zelf doen als je dat ziet zitten, het is heel gemakkelijk werk (maar wel zwaar).
  • Menggranulaat leveren en aanbrengen op de ondergrond: 6-9 euro per vierkante meter. Ook dit klusje kun je eventueel zelf doen, want het granulaat wordt alleen geleverd, gestort en aangeharkt.
  • Het leggen van het kunstgras kost je ongeveer 9-11 euro per vierkante meter. Hierbij hoort het aantrillen en egaliseren van de ondergrond, het leggen van de verdeeldoek en het leggen, op maat snijden en verlijmen van het kunstgras. Ook wordt er speciaal zand over het gras heen geharkt, waardoor het er helemaal mooi afgewerkt uitziet. Het is wel een verstandige keus om deze klus uit te besteden, want dit is echt een precisiewerkje waar je ervaring mee moet hebben om het netjes te doen.

Let op, want bij deze prijs zit alleen het leggen van het kunstgras inbegrepen. De aanschafprijs van het gras verschilt zo sterk per grassoort dat hier geen duidelijk gemiddelde van te geven is. Realiseer je wel dat de goedkoopste soorten kunstgras over het algemeen vrij duidelijk nep zijn en niet zo lang mee gaan. In het geval van kunstgras is goedkoop vaak duurkoop: laat je goed voorlichten en kies voor een kunstgrassoort die een mooie uitstraling heeft en lang meegaat voor het mooiste resultaat!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.