Home RuimteBuiten Een egel in je tuin: zo help je ze (niet)!

Een egel in je tuin: zo help je ze (niet)!

Door Marieke
Een egel in de tuin!

Egels komen veel voor in Nederland. Niet alleen op het platteland, ook in de stad is de kans groot dat je eens een egel tegenkomt. Egels zijn echter wel nachtdieren en zul je dus vooral in de avond of nacht tegenkomen. Zie je een egel overdag en vermoed je dat hij in nood is? Schakel dan hulp van de egelopvang of dierenambulance in. In dit artikel lees je alles over egels, wat je kunt doen – en vooral niet moet doen – om de egel een handje te helpen.

De egel

De egel leeft vooral in het struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken en ongemaaide slootkanten. Egels zijn fijne gasten in je tuin omdat dol zijn op slakken. Wist je dat ze in één nacht wel 40 slakken op kunnen eten? Egels eten nog veel meer; denk bijvoorbeeld aan kadavers van vogels en muizen, regenwormen, kevers, spinnen, fruit en zachte zaden. Het leefgebied van de egel wordt echter kleiner omdat het steeds moeilijker wordt om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we de egel een handje helpen door in onze tuin beschutte plekken te bieden, maar daarover later in dit artikel meer.

Van oktober tot april houden egels een winterslaap. De egel zoekt hiervoor een beschutte plek onder een hoop bladeren of in een egelhuisje. Tijdens de winterslaap gaan egels in een spaarstand waarbij de lichaamstemperatuur kan dalen van 38 naar 4 graden. De spijsvertering stopt en de ademhaling daalt naar een minimum. Egels moeten dan echter wel over voldoende vetreserves beschikken om de winterslaap door te komen. Een egel kan tijdens de winterslaap wakker worden omdat het nest niet warm genoeg is of omdat de vetreserves opraken. Dit kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven. Als je in de winter een egel tegenkomt, zoek dan hulp, want de kans is heel klein dat hij het zelfstandig redt.

De egel ontwaakt wanneer het buiten weer warmer wordt, zo’n 12 tot 15 graden. Als hij ontwaakt zijn ze zo’n 30% van hun lichaamsgewicht kwijt en gaan ze weer op zoek naar voedsel. Zodra ze weer voldoende energie hebben begint de paringstijd, ongeveer in mei.

Maak je tuin aantrekkelijk voor de egel

Egels zijn bestrijders van beesten als rupsen, slakken en andere insecten. Egels zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. Het is dus helemaal niet erg als je een egel in de tuin rond ziet lopen. Sterker nog, je doet er goed aan om egels juist een handje te helpen. Dit kun je doen door je tuin aantrekkelijk te maken. In de herfst vallen de bladeren van de bomen en wellicht ook wel in jouw tuin. We snappen dat je je tuin netjes wilt houden en de bladeren opruimt, maar als je de egel wilt helpen, dan doen je er goed aan om de bladeren juist te laten liggen. Verzamel een hoopje met bladeren, mos en takken in een hoekje van de tuin. Gebruik hiervoor geen stro of hooi, dat vinden egels niet fijn.

Ook is het mogelijk om een egelhuisje aan te schaffen in deze op een beschut plekje in de tuin te zetten. Zorg er wel voor dat er geen water naar binnen kan lopen.

De egel voeren

Voor de winter bouwen egels hun vetreserves op. Veel tuinen en straten bestaan tegenwoordig vooral uit tegels, het vinden van voedsel wordt dus een lastige klus. Als je een egel in je tuin ziet hoef je in principe niets te doen, ze scharrelen graag rond op zoek naar eten. Een egel is een beschermd dier, dus je mag hem niet voeren of verstoren. Is de egel in nood? Dan kun je hen eventueel wel helpen met wat voedsel en drinken. Vlak vóór hun winterslaap en vlak daarna kun je ze wel helpen met wat voedsel wanneer dat nodig is. Je kunt ze bijvoorbeeld egelpaté, meelvormen of kattenvoer geven.

Geef egels GEEN melk!

Let op: velen denken dat egels graag melk lusten. Ja, dat ze doen ze ook, ze zullen het schaaltje met melk schoon leegdrinken. Echter, melk is helemaal niet gezond voor egels, ze kunnen er flink ziek van worden. Egels missen het enzym lactase dat nodig is om lactose te verteren. Als een egel lactose (melk) binnenkrijgt, dan kan hij ernstige diarree krijgen en er zelfs dood aan gaan. Je kunt de hen wel wat water geven in een ondiep schoteltje.

Bel bijvoorbeeld de egelopvang

Als een egel in nood is, of als je er één midden in de winter tegenkomt, bel dan de egelopvang. Zij weten precies wat ze moeten doen.

Lees ook: Biologisch verantwoord tuinonderhoud

Related Posts