Home RuimteKinderkamer DIY – een meetlat van steigerhout voor de kinderkamer

DIY – een meetlat van steigerhout voor de kinderkamer

Door Marieke
Meetlat

Kinderen groeien ontzettend hard. En dat is iets wat kinderen ook graag willen. Het liefst staan ze elke week tegen die meetlat om te zien of ze weer gegroeid zijn. Een gepersonaliseerde meetlat voor de kinderkamer kun je makkelijk zelf maken van hout. Het staat leuk in de slaapkamer van je zoon of dochter, of je kleinzoon of kleindochter. Ook is een meetlat een superleuk om als kraamcadeau te geven als er bij familie of vrienden een baby is geboren. Daarmee heb je een origineel, leuk en persoonlijk cadeau in handen.

In dit artikel laten we je een paar voorbeelden zien van verschillende meetlatten, maar geven we je ook een stappenplan hoe je zo’n meetlat zelf kunt maken.

Stappenplan meetlat van steigerhout

Benodigdheden

 • Een plank van steigerhout. Bij bijvoorbeeld bouwmarkt Gamma zijn ze verkrijgbaar met een breedte van 20 cm en een lengte van 250 cm. Met deze plank kun je 2 meetlatten maken. Laat het bij de bouwmarkt alvast doormidden zagen. Kies zelf een kleur die jij mooi vindt.
 • Verf in de kleuren die jij mooi vindt, eventueel passend bij de kinderkamer.
 • Dunne verfkwasten.
 • Sjablonen van letters, cijfers en/of figuurtjes.
 • Zwarte permanentmarker
 • Liniaal/meetlint
 • Potlood

Stappenplan

 1. De standaardmaat van een steigerhouten plank is 250 cm. Je hebt hiervan de helft nodig. Laat de plank in de kleur die jij gekozen hebt alvast doormidden zagen bij de bouwmarkt. Of doe het anders zelf.
 2. Schuur de zaagrandjes glad met een schuurpapier.
 3. Sjablonen van letters, cijfers en figuren kun je standaard kopen. Heb je ze niet in huis, dan kun je ook mooie letters, cijfers en figuren uitprinten en daar de binnenkant van uitknippen. Print het wel op wat steviger papier.
 4. Bedenk wat je precies op de meetlat wilt ‘schrijven’. Je kunt de naam van het kind op de meetlat sjabloneren, maar bijvoorbeeld ook de geboortedatum. Kies ook de figuren die je op de houten meetlat wilt sjabloneren, denk aan; hartjes, sterretjes, vlinders, wolken, enz.
 5. Kies hoe je de naam op de meetlat wilt sjabloneren; van boven naar beneden of van links naar rechts? Dit is ook afhankelijk van de lengte van de naam en hoe groot je letters zijn. Meet alles goed uit. Komt de naam in het midden? Is er evenveel ruimte tussen de letters?

Het echte werk gaat beginnen

 1. Sjabloneer met verf, in de kleuren die jij mooi vindt, de naam, cijfers en figuurtjes op de steigerhouten plank. Laat het drogen.
 2. Sjabloneer zo nodig nog een keer. Laat het drogen.
 3. Gebruik een liniaal of meetlint om de centimeters goed uit te zetten. Begin zo’n 10 cm boven de onderkant met 70 cm. Ga door tot zo’n 160 cm. Zet bij elke 10 cm een langere potloodstreep en bij elke cm een korter potloodstreepje.
 4. Is dit klaar, dan kun je met een zwarte permanentmarker aan de slag. Zet met behulp van een liniaal een zwarte streep bij elke 10 cm. Bij elke centimeter zet je met je marker een korter streepje.
 5. Schrijf nu bij de langere streepjes de bijbehorende cijfers (70, 80, 90, 100, enz.) Om het netjes te krijgen kun je dit ook moet cijfersjablonen doen.

Je meetlat is nu klaar. Geef het een mooi plekje op de kinderkamer. Wat zal je zoon of dochter trots zijn op zo’n mooie meetlat. Of wikkel het in een mooi papiertje en geef het cadeau tijdens een kraambezoek bij een pasgeboren baby!

Neem eens een kijkje op Pinterest voor nog meer leuke ideeën!

Related Posts