Home Wonen Een automatische garagedeuropener: handig en veilig

Een automatische garagedeuropener: handig en veilig

Door bouwsuper
Garage Elektrisch bedienen

Een garage is meer dan een plek om jouw auto te parkeren, zeker wanneer de garage direct verbonden is met de woning. Het komt regelmatig voor dat de auto onder de carport mag overnachten, terwijl de garage wordt gebruikt als opslagruimte, om jouw favoriete hobby te beoefenen of als veilige speelruimte voor de kinderen. Omdat de garage een belangrijk deel van het wooncomfort zal bepalen, wil je ook dat deze ruimte eenvoudig toegankelijk is. Met een handige automatische garagedeuropener kun je de deur op afstand openen en sluiten. Dat is praktisch én veilig. Je hoeft er niet eens de garage voor te verbouwen, een elektrische garagedeur kun je zelf installeren. Hoe dat werkt en wat er mogelijk is lees je op deze pagina.

Iedere garage elektrisch bedienen

Een handige automatische garagedeur, dat wil iedereen wel natuurlijk. Maar is het ook mogelijk bij jouw garage? Hieronder staan de vier meest voorkomende types garagedeuren, de meeste merken en types zijn geschikt om een elektrische motor op te bevestigen. Denk aan:

 • Sectionaaldeuren
 • Kanteldeuren
 • Openslaande deuren
 • Roldeuren

De meeste garagedeuren worden geopend en gesloten met een ketting of riem. Bij een handmatige bediening moet je zelf deze handeling uitvoeren, door een motor op het systeem te plaatsen kun je dit automatiseren. Dit is een kastje met bescheiden afmetingen, er is geen hak- of breekwerk nodig om de motor te installeren. Je kunt dit systeem bij een verhuizing ook weer verwijderen als je dat wilt.

Garage Elektrisch bedienen

Wanneer de elektrische motor gemonteerd is zijn er verschillende opties om de deur te bedienen:

 • Bedienen met een afstandsbediening: Met een eenvoudige klikker in de auto kun je de deur openen en sluiten. Dit werkt met een radiosignaal, je hoeft niet precies te “mikken” op een oogje. De afstandsbediening wordt gekoppeld aan de ontvanger, het is een veilig en eenvoudig te gebruiken methode om de deur te openen.
 • Bedienen met je smartphone: Je kunt die krachtige zakcomputer niet alleen gebruiken om mee te bellen en Selfies te maken, door je mobieltje en de garagedeuropener te koppelen aan een huisautomatiseringssysteem kun je de deur ook bedienen met de smartphone. Je hoeft niet eens het mobieltje uit jouw zak te halen!
 • Bedienen met een sensor: Door aan de binnenzijde van de garage een sensor te monteren zal de garagedeur automatisch openen zodra je weg wilt rijden. De deur kan ook weer automatisch sluiten wanneer je buiten de garage bent.
 • Bedienen met een timer: Het is niet nodig om op een knop te drukken wanneer je wegrijdt wanneer je een timer instelt. Wees gerust, als er oponthoud is zal de garagedeur op tijd stoppen door een speciale veiligheidsdetectie in de garagedeur.

Wist je dat het ook mogelijk is een hek of poort te openen met een gemotoriseerd systeem? Informeer bij de leverancier naar alle mogelijkheden.

Wat kun je met een automatische garagedeur?

Het klinkt allemaal leuk en aardig zo’n handige automatische garagedeur, maar wat heb je er nu aan in de praktijk? Hier zijn onze favoriete mogelijkheden met elektrisch bedienbare garagedeuren:

 • Deur openen zonder kracht te zetten: Wanneer je klein bent of niet zo sterk kan de garagedeur openen en sluiten een flinke uitdaging zijn. Laat de motor het werk voor je doen!
 • Blijf veilig en droog in de auto zitten: Je komt thuis in de stromende regen, dat moet je uitstappen en voordat je binnen bent heb je een nat pak. Je hoeft voortaan niet meer te loten wie het slachtoffer is, iedereen blijft gewoon droog in de auto zitten.
 • Geen gevaar voor je auto of gezinsleden: Wanneer er meer gezinsleden zijn adviseren we voor een systeem te kiezen met een beveiliging die stopt wanneer er iets of iemand de garageopening blokkeert. Denk aan een fiets of een spelend kind.
 • Sluiten met een timer: Zorgeloos wegrijden zonder erbij stil te staan of je wel het knopje hebt ingedrukt. Dat kan met een eenvoudige timer die na enige tijd de deur vanzelf sluit.
 • Ook automatisch openen zonder stroom: Wanneer de stroom mocht uitvallen zijn er twee manieren om toch gebruik te maken van de garagedeur van buitenaf; met een back up accu die nog lang werkt nadat de stroom is uitgevallen, of met een mechanisch slot. De methode voor handmatig openen verschilt per model.
 • Koppelen met een smart home installatie: Bedien de garagedeur met je smartphone door beide apparaten te koppelen met een centraal smart home systeem. Je kunt zelfs de verlichting in huis aan laten gaan wanneer de garagedeur opent als je ‘s avonds thuiskomt.

Je kunt een handige automatische garagedeur vaak zelf installeren, uitbesteden is ook mogelijk als je niet zo technisch onderlegd bent, of er gewoon geen zin in hebt om het zelf te doen.

Related Posts