Home Wonen Ontspullen; 9 tips voor een opgeruimd huis

Ontspullen; 9 tips voor een opgeruimd huis

Door Marieke
Ontspullen
Definitie ontspullen: spullen weggooien, weggeven of voor een klein bedrag verkopen; van spullen ontdoen; spullen wegdoen

In de loop der jaren verzamel je heel wat spullen. Je koopt wat nieuwe accessoires voor je huis en de oude accessoires verhuizen naar zolder. Je gaat samenwonen met je partner en alles wat je dubbel hebt uit twee huishoudens verdwijnt in dozen in een kast. Je kledingkasten hangen vol met kleding die je niet of nauwelijks meer draagt. Na elke verjaardag en sinterklaasfeest groeit de stapel met speelgoed. En wegdoen? Nee, dat lukt vaak maar moeilijk. Stel je voor dat je het nog een keer nodig hebt. En bij veel spullen heb je een herinnering wat je er dan ook weer van weerhoudt om dingen weg te doen.

Maar op een dag is je huis vol, overzie je het niet meer en moet er echt wat aan gedaan worden. Ontspullen. In dit artikel geven wij je 9 tips naar een opgeruimd huis en daarmee ook een opgeruimd hoofd. En geven we je nog tips om je huis daarna ook opgeruimd te houden. En door minder spullen in je huis te hebben streef je duurzaamheid na en ben je bewuster met het milieu bezig.

Tip 1: begin klein

Begin niet met de gedachte dat je de hele zolder gaat opruimen. In de eerste plaats lukt het je dan niet goed om gemotiveerd van start te gaan en als je er al aan begint dan is het nog maar de vraag of je het afkrijgt. De zolder is namelijk wel heel erg groot. Begin klein; één lade, één kastje, één doos per keer is genoeg. Met elke dag een kwartiertje kom je er ook en blijf je gemotiveerder.

Tip 2: word ik er blij van?

Het is verstandig om je bij elk artikel wat je in je handen krijgt je af te vragen of je er blij van wordt. Ga je gelijk weer glimmen bij het zien van dit artikel. Bewaar het dan gerust. Doet het niks met je? Dan kan het in de doos om weg te doen. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of je het artikel in het afgelopen jaar nog gebruikt hebt. Heb je het al meer dan een jaar niet gebruikt? Dan kan het vast weg.

Tip 3: sorteren

Zet voordat je gaat beginnen met ontspullen 4 dozen neer.
Doos 1: weggooien
Doos 2: weggeven
Doos 3: marktplaats of andere verkoopsite of –groep
Doos 4: kringloop
Bedenk bij elk artikel wat je ermee wilt doen. Word je er zelf nog blij van? Stop of zet het dan weer terug. Is het kapot of niet compleet? Doe het dan in de weggooi-doos. Misschien moet je gelijk aan iemand denken zodra je een artikel in je handen hebt, leg het dan in de weggeef-doos. Of is het nog zoveel waard dat je het kunt verkopen op Marktplaats? Of stop het in de doos met spullen die je naar de kringloop wilt brengen.

Tip 4: doos vol = doos weg

Is één van de dozen vol, doe er gelijk wat mee. Kieper de weggooi-doos meteen leeg in je container en zet ‘m weer klaar voor de volgende dag als je weer gaat ontspullen. Geef de spullen in de weggeef-doos direct zodra je diegene ziet aan wie je het wilt geven. Ga het anders gezellig langs brengen. Maak direct foto’s van de spullen die je op Marktplaats wilt zetten en zet het er gelijk op. Spreek wel met jezelf af hoelang je een artikel op Marktplaats wilt houden. Je kunt het alsnog naar de kringloop brengen als de advertentie 1 of 2x verlopen is. En maak één keer in de week een ritje naar de kringloopwinkel om daar de vierde doos te legen.

Tip 5: ontspullen per categorie

De ene keer is het handiger om per doos, kast of lade op te ruimen. De andere keer is het handiger om per categorie op te ruimen. Sorteer op één dag al je cd’s en de volgende dag je dvd’s. Boeken kun je vaak ook in één keer doen of je kast met dameskleding. Of loop op één dag eens alle schoenen van je gezinsleden langs. Door per categorie op te ruimen houd je het overzichtelijk en afgebakend.

Tip 6: maak er een spelletje van

Maak van opruimen een spelletje. Gooi een maand lang elke dag 5 artikelen weg. Of gooi op de eerste dag van de maand 1 artikel weg, op de tweede dag van de maand 2 artikel, en ga door tot je op de 31e dag van de maand 31 artikelen mag weggooien. Naarmate de maand vordert wordt het steeds lastiger, maar je zult zien dat je dan een flink opgeruimd huis hebt. Doe het samen met een vriendin? Hebben jullie het samen volbracht? Dat mag gevierd worden met bijvoorbeeld een heerlijke lunch samen.

Tip 7: verwen jezelf

Na het opruimen mag je zelf best een beloning ontvangen. Bedenk voordat je gaat opruimen wat je wilt als je klaar bent met je doel voor die dag. Dat kan een kopje koffie met een stuk chocolade zijn, een kwartier op de bank met een boek. Koffie drinken bij een vriendin, of wat je zelf fijn en/of lekker vindt.

Tip 8: houd het opgeruimd

Dan heb je je huis opgeruimd. Je bent er trots op wat je bereikt hebt, maar voor dat je het weet komen er weer heel veel spullen bij in huis. Hoe zorg je er nu voor dat je huis opgeruimd blijft?
Kies er jaarlijks een hele maand voor om je huis eens flink op te ruimen en te ontspullen. Een andere mogelijkheid is om het gelijk bij te houden. Koop je iets? Gooi dan ook één artikel weg. Dit voorkomt dat je huis weer volstroomt met allerlei prullaria die je misschien eigenlijk niet nodig hebt.

Tip 9: Lees de boeken van Marie Kondo

De Japanse bestseller-auteur Marie Kondo heeft consultingbedrijf in Tokio waar zij klanten help hun rommelig huis (en leven) om te zetten in inspirerende en serene ruimten. Haar boeken zijn in diverse talen vertaal waaronder ook in het Nederlands. Lees haar boeken om meer motivatie te krijgen in het ontspullen.

Rommel leidt af en het verzamelt alleen maar stof. Minder spullen betekent dan je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken, maar het zorgt ook voor focus, rust en ruimte. Niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd. En daarmee help je ook nog eens het milieu!

Wat is jouw grootste motivatie om je huis op te ruimen?

Related Posts