Home Klustips Zo kun je het beste je verfkwast schoonmaken en bewaren

Zo kun je het beste je verfkwast schoonmaken en bewaren

Door Marieke
Verfkwast

Op een avond heb je even een klein uurtje de tijd om je verfkwast te pakken en je kozijnen, deurposten of wat dan ook een likje verf te geven. Maar na dat uurtje ben je nog lang niet klaar en je wilt de volgende dag verder. Als je je kwast niet goed schoonmaakt en opbergt, dan kun je de volgende dag weer een nieuwe verfkwast uit de kast trekken en de kwast van de dag ervoor weggooien. En met elke keer een klein stukje verven kost je dat heel wat kwasten.

Bij een goede schoonmaakbeurt kun jij een wel tijdje met één verfkwast doen. In dit artikel lees je tips.

Inpakken

Weet je zeker dat je de kwast de volgende dag weer gaat gebruiken, dan pak je de kwast na gebruik in, in bijvoorbeeld aluminiumfolie of een afgesloten zakje. De volgende dag zijn de kwasten nog zacht en goed en je kunt weer verder met schilderen.

De kwasten in water zetten.

Wil je het schilderen voor een langere periode onderbreken? Dan is het belangrijk dat je eerst de verf van de kwast met een doek afhaalt en de kwast daarna in een kwastenbox of een pot met water zet. Zorg er wel voor dat de haren van de kwast helemaal onder staan. Laat de kwasten voor ongeveer 2 uur weken en droog ze daarna af met een stofvrije doek.

Gebruik bij voorkeur geen terpentine. Terpentine verdampt en de kristallen die hierdoor ontstaan zijn nauwelijks uit de haren te krijgen.

Spoel kwasten nooit onder de kraan uit. Verf bevat stoffen die niet goed zijn voor het milieu.

Helemaal klaar?

Als je helemaal klaar bent met je schildersklus, dan kun je de kwast uitspoelen met water of terpentine en daarna nog eens wassen met groene zeep. Groene zeep zorgt ervoor dat de kwast niet hard wordt. Zo heb je voor een volgende schildersklus weer een kwast die er zo goed als nieuw uitziet.

Het opruimen van verf

Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis zeker wel 1 jaar en verf op terpentinebasis wel 2 jaar. Wel is het belangrijk dat je verf op een vorstvrije plaats bewaart en dat het niet blootstaat te hoge of te lage temperaturen. Een schuurtje is meestal niet geschikt om verf te bewaren. Heb je restanten over die je niet meer gaat gebruiken? Wellicht kun je er een ander blij mee maken, of breng het naar het verzamelpunt van klein chemisch afval.

Heb je je kwasten in terpentine bewaard, gooi de terpentine dan niet door de gootsteen. Breng het altijd naar het verzamelpunt voor klein chemisch afval. Laat het een paar dagen staan en de verfresten zal naar de bodem zakken. Dan blijft er een bijna schone oplossing over die je weer kunt hergebruiken.

Tips van oma weet raad

Oma weet overal raad op. Ook geeft zij je raad over het onderhoud van je kwasten. We zetten oma’s tips voor je op een rijtje. Wellicht kun je er eens één proberen.

  • Doe wat shampoo in het water en zet daarin de kwasten op waterbasis.
  • Wikkel je kwast of roller in aluminiumfolie en bewaar de kwast of roller in de vriezer. Ga je het weer gebruiken, even ontdooien en het verft weer perfect.
  • Doe er wat babyolie op en de verf verdwijnt.
  • Na het schoonspoelen de haren inwrijven met crèmespoeling en de haren blijven heerlijk zacht.

Hoe zorg jij ervoor dat je de kwasten weer kunt gebruiken bij je volgende verfklus?

 

Related Posts