Home Stappenplannen Installeer zelf een elektrische haard

Installeer zelf een elektrische haard

Door bouwsuper
Installeer zelf een elektrische haard

Heb je onlangs een elektrische haard gekocht of ben je het nog van plan? Dit is een uitstekende keus, want elektrische haarden bieden vele voordelen. Ze hebben een extreem laag energieverbruik, een realistisch vlambeeld en zijn zeer eenvoudig te plaatsen. Op het laatste puntje ga ik iets dieper op in. Wanneer je de haard koopt bij een bouwmarkt als de Praxis of de Gamma, is de installatie jouw verantwoordelijkheid. Maar klop je bij een haardenspeciaalzaak aan? Dan kun je dit uitbesteden aan een installateur.

Maar waarom wachten op de installatie als je het ook zelf kan? Iedere elektrische haard wordt standaard met een gebruikers –en installatiehandleiding geleverd. Dus met twee rechterhanden kom je al een heel eind.

Geen rookkanaal of schoorsteen nodig

Het grootste voordeel van een elektrische haard is dat je geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebt. Het maakt dus eigenlijk niet uit waar je de kachel gaat plaatsen. Als er maar een geaard stopcontact in de buurt zit. En hier komt dan de kracht van de elektrische haard naar voren, de Plug and Play principe. Je plugt simpelweg de stekker in het stopcontact, schakelt met de afstandsbediening de haard aan en er is direct een vuurbeeld te zien. Zo makkelijk is het!

Er zijn bijvoorbeeld modellen die je als een soort schilderij aan de wand kunt monteren. Of zelfs losstaand op de tafel neerzet. En heb je een bestaande open haard die je niet meer gebruikt? Dan is het mogelijk om een elektrische cassette in de opening te plaatsen. En voilà, je hebt een sfeervolle elektrische open haard  in huis.

Waar plaats je de haard?

Waar plaats je de haard

Dan rijst nog de vraag: waar ga je de haard plaatsen? Zoals eerder gezegd heb je alleen maar een stopcontact nodig. De meeste mensen kiezen vanzelfsprekend voor een sfeervol plekje in de woonkamer. Maar beperk je niet tot deze ruimte. Geef jouw fantasie de vrije loop en kijk ook eens naar de keuken, badkamer of zelfs de slaapkamer. Met een elektrische haard is het allemaal mogelijk.

Aansluiting op de waterleiding

In de wereld van elektrische haarden bestaat er een bijzondere brander techniek, namelijk de Dimplex Opti-Myst. Bij deze techniek zit een klein waterreservoir binnenin de haard, wat voor een levensecht rookeffect zorgt. Dit reservoir moet je zelf bijvullen. Maar bij sommige modellen is het mogelijk om de elektrische haard aan te sluiten op een waterleiding. Het voordeel, het waterreservoir wordt automatisch bijgevuld. Door de handleiding te lezen, weet je precies hoe het moet. Als je er toch niet zeker bij voelt bij deze aansluiting, raadpleeg dan een gekwalificeerde loodgieter voor een veilige installatie.

Kortom, pak de installatiehandleiding erbij en neem rustig de tijd. Een sfeervolle elektrische haard installeren; dit kan jij. En wees niet bang om hulp in te schakelen. Veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Related Posts