Home Klustips Tips hoe je het beste verfkwasten kunt bewaren

Tips hoe je het beste verfkwasten kunt bewaren

Door bouwsuper
Tips hoe je het beste verfkwasten kunt bewaren

Iedereen kent het bij het schilderen: de dag is bijna om, maar je bent nog niet klaar met het schilderwerk. Hoe zorg je dat je de volgende dag met de kwasten en rollers weer aan de haal kan, zonder dat de verf hard is geworden en de kwasten niet meer te gebruiken te zijn? Immers, je wilt niet iedere keer nieuwe kwasten of rollers kopen. Dan zou het een prijzige kwestie worden. In dit artikel geven we je tips over hoe je het beste je kwasten en rollers kunt bewaren. Hopelijk kunnen je verfspullen op die manier wat langer mee.

Verschillende verf, verschillende bewaarmethoden

Ten eerste is het belangrijk voor het bewaren van kwasten en rollers om te weten wat voor verf je hebt gebruikt. In de meeste huishoudens wordt voor muren en plafonds latex of watergedragen verf gebruikt. Voor het schilderen van houtwerk als deuren en kozijnen wordt vaak ofwel terpentine verdunbare verf gebruikt genaamd alkydhars, of waterverdunbare verf, die acryl wordt genoemd.

Latex of watergedragen verf

Latex of watergedragen verf

Als je met latex of watergedragen verf hebt gewerkt op de plafonds en muren hebt geschilderd, zal je waarschijnlijk een kwast hebben gebruikt voor de afwerking van de hoeken en gaatjes, en een vachtroller voor de grote vlakken. De vachtrollers zijn het beste te bewaren door ze in een plastic zak te stoppen en goed af te sluiten met schilderstape. Op deze manier blijven de vachtrollers zo’n twee tot drie dagen goed. Als je ze voor een langere tijd goed wilt houden, moet je de vachtrollers met schoon leidingwater in de plastic tas besprenkelen. De kwasten die je voor het verven hebt gebruikt kun je wegzetten in een potje schoon leidingwater. Zorg er wel voor dat de kwasten bij een volgend gebruik goed droog zijn, anders raakt de verf teveel verdund.

Bewaren van verfkwasten met acrylverf

Ben je de deuren of kozijnen aan het verven, dan schilder je niet met latex of watergedragen verf, maar met acrylverf. Als je rechtstreeks uit de verfpot werkt, is het bij een korte pauze verstandig de kwast of roller in de verf te laten staan. Als je de kwast of roller voor een langere tijd wilt bewaren, rol je ze in een pluisvrije vochtige doek en dan in een plastic zakje. Ook kun je de kwasten in een potje schoon leidingwater zetten.

Alkydhars verf, op terpentine basis

Dan heb je ten slotte de terpentine verdunbare alkydhars verf. Het is zeer belangrijk om de kwasten en rollers niet in de terpentine te bewaren. Dit is slecht voor je kwasten. Daarnaast is het onmogelijk om alle terpentine weer uit de kwasten en rollers te krijgen. Als je de kwasten en rollers dan weer wilt gebruiken, wordt de verf veel te dun. Bij een korte pauze hoef je in principe geen maatregelen te nemen, want verf op basis van terpentine droogt heel langzaam. Bij een langere pauze zet je de kwasten in een pot met leidingwater. De rollers rol je in een plastic zak en leg je in de koelkast of in de diepvries. Zorg er wel voor dat de verfrollers weer op kamertemperatuur zijn, voordat je begint met schilderen.

Hopelijk geen uitgedroogde kwasten meer!

Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden bij het bewaren van je kwasten en rollers. Het hangt er dus vanaf met wat voor soort verf je schildert. Zorg er altijd voor dat je het potje met leidingwater bewaart en naar het milieustation brengt, om niet voor extra milieuschade te zorgen. Hopelijk heb je naar aanleiding van dit artikel geen last van uitgedroogde kwasten en kun je de volgende dag gewoon weer vrolijk met de klus aan de gang gaan!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.