Home Klustips Gemakkelijk zelf een schommel maken, hoe doe je dat?

Gemakkelijk zelf een schommel maken, hoe doe je dat?

Door bouwsuper
DIY schommel maken met dit stappenplan

Een schommel in je achtertuin, uren speelvertier voor de kinderen. Maar niet alleen maar leuk voor de kinderen, want is zo’n autoband schommel niet eigenlijk gewoon een beetje een ‘accessoire’ in de achtertuin?! Een klein beetje het landelijke wonen gevoel creëer je op deze manier meteen. Nu kun je natuurlijk zelf een kant-en-klare schommel los kopen, maar hoe leuk is het nou dat je kunt zeggen dat je zelf –met de nodige bloed, zweet en tranen- deze schommel gemaakt hebt? Op deze manier kun je de schommel helemaal naar eigen wens persoonlijk maken. Een item om trots op te zijn. En zo moeilijk is het écht niet! Let wel, veiligheid gaat voor alles!

De houten schommel

De eerste stap is uiteraard een geschikte plaats zoeken! Vanuit veiligheidsoverwegingen, vermijd je harde en scherpe voorwerpen direct in de buurt van de schommel. Ook wel zo’n fijn idee dat deze schommel goed zichtbaar in het oogveld geplaatst wordt. Goed, na het bepalen van de plaats, komt het echte werk. Je hoeft geen Bob de Bouwer te zijn, maar het is wel makkelijk als je wellicht ooit eens een spijker raak gemikt hebt.

Wat heb je nodig;

  • 3 eiken palen (bijvoorbeeld 15x15x350 voor 2 schommels naast elkaar.)
  • Om en nabij 16 zakken snelbeton
  • 6 houtdraadbouten 20 cm en 1 cm dik, met sluitringen
  • 4 schommelhaken
  • 2 schommels van hout

Graaf twee gaten van 35 bij 35 cm -2,5 m uit elkaar en 100 cm diep. In de onderste meter van de palen zet je lange schroeven, laat ze 5 cm uitsteken. Zet ze met de schroeven aan de onderkant in het gat. Laat aan de waterpas over, of ze echt recht en even hoog staan. Bij elke paal stop je nu acht zakken beton, ook weer even controleren met de waterpas. Nu laten uitharden, een halfuur moet volstaan. Daarna plaats je de bovenbalk, even voorboren en de drie houtrdraadbouten stevig vastzetten. De schommelhaken goed bevestigen aan de onderkant van de balk, de schommels er aanhangen –en voilà, zie daar jouw zelfgemaakte schommel!

Schommel maken aan schuur

Dit kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Om van de laatstgenoemde uit te gaan –want deze kun je praktisch in elke tuin of zelfs balkon plaatsen aan muur of schuur. In principe is het enigste wat je nodig bent een stevige, robuuste rvs-muurbeugel ter bevestiging. En een schommel natuurlijk! Met een paar stevige schroeven bevestig je deze beugel tegen de muur. Appeltje eitje!

Lees ook: Lekker buiten spelen

Een schommel voor in de tuin maak je eenvoudig zelf met dit stappenplan

Autoband

Een (stevige) autoband, een robuust stuk lang touw, bijvoorbeeld scheepstouw en een grote boom. In feite de belangrijkste drie ingrediënten voor de autoband schommel. Het vereist niet veel meer dan het touw bevestigen met een paal –of ankersteek -en het andere stuk op dezelfde manier aan de autoband bevestigen. Mocht er een harde ondergrond onder liggen, plaats dan even wat zand of mulch. Deze schommel staat ook nog eens erg leuk!

Pergola schommel

Een pergola, eigenlijk een kleine ‘overkapping’ –is een mooie aanvulling op je tuin. Het geeft je tuin een robuuste uitstraling en geeft net even dat beetje extra’s. Door hier een paar mooie bloemen of een klimop tegenaan te plaatsen, krijg je een weelderige sfeer. Maar, door de stevige bouw van een pergola leent hij zich ook uitstekend om een schommel aan te hangen! Wil je een echt gezellig, landelijk en romantisch sfeertje creëren, maak of koop voor de pergola een mooie schommelbank!

Zoals je leest, hoeft het echt niet veel werk en moeite te kosten om zelf een schommel in je tuin te plaatsen. Leuk voor de kinderen en leuk voor jouw aanzicht!

Lees ook: 7x mooie tuinbanken voor elke tuin
Lees ook: 5x de mooiste tuinmeubelen

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.