Home RuimteTuin Lekker buiten spelen

Lekker buiten spelen

Door Maxime

De zomervakantie zit er weer aan te komen. Het wordt langzaamaan weer steeds mooier weer om lekker buiten te spelen en dagjes weg te gaan. Deze dagjes weg zijn af en toe wel leuk, maar om in de zomervakantie iedere dag weg te gaan, is én niet rustgevend maar ook zeker niet fijn voor de portemonnee. Want in de tuin kunnen kinderen ook een heleboel avonturen beleven.

Schommelen

Dit blijft leuk! Niet alleen voor kinderen maar ook voor ouderen. Het is ook leuk om samen te doen. Het eeuwenoude speelelement staat nog altijd in bijna iedere tuin te pronken. Denk maar aan die super hippe hangstoelen waarin je als het ware ook schommelt. Je hebt de traditionele schommel maar ook een helemaal variaties daarop. Zoals een duo schommel, voor samen. Of de grote ronde mand waar je helemaal in kunt liggen, eventueel met z’n tweeën. En heb je te maken met een baby of peutertje die nog te jong is om zelfstandig te schommelen? Kies dan voor een babyschommeltje. In deze schommel zit de baby in een soort zitje waardoor vallen vrijwel niet mogelijk is. En leuk om als ouders of grote broer of zus je kleine familielid te schommelen en blij te maken.

Zandbak

Nog zo’n klassieker. Iedereen heeft deze thuis wel gehad als kind, of gebruikte er een dicht in de buurt van waar je woonde. De zandbak. In de tuin heb je vaak de ingebouwde versie of de versie in de blauwe schelp, die tevens ook kon worden omgebouwd tot zwembadje. Zand laat je je eigen fantasie helemaal zijn eigen gang gaan. Je kunt kastelen bouwen of tunnels graven. En ook weer voor groot en klein is dit een top activiteit. Het is echt tijdloos buitenspeelgoed.

Speeltoestel

Heb je buiten een houten speeltoestel staan en wil je de kinderen uitdagen? Laat ze dan een dag van tevoren een spannende film kijken zoals Tarzan en laat ze de volgende dag het speeltoestel gebruiken als denkbeeldige jungle. Hier kun je uiteraard oneindig in variëren. Een speeltoestel is niet alleen super goed voor het stimuleren van de fantasie maar ook voor de motoriek van kinderen. Ze leren letterlijk soms door vallen en opstaan. En voeg je er een glijbaan aan toe? Dan heb je gegarandeerd een dag vol blije spelende kinderen die s’avonds dolle verhalen hebben over de dag.

Trampoline

Mijn persoonlijke all-time-favourite. Ik heb zo lang ik mij herinner geturnd en mijn zusje ook. Onze zomers bestonden daarom ook eigenlijk uit praktisch iedere dag trampoline springen. Oefeningen maken in combinatie met het gras. Nieuwe dingen leren en spelletjes doen met de bal op de trampoline met de buurkinderen. Soms moesten we eraf omdat mama graag even wilde zonnen. Want ook daar is de trampoline ideaal voor. Die van ons was ingegraven (deels), maar je kunt ook een vangnet eromheen spannen of de trampoline helemaal ingraven zodat deze gelijk ligt met het gazon. Een trampoline is echt de beste investering voor kinderen waar ze, totdat ze “te oud zijn” van kunnen genieten. Stiekem mis ik mijn trampoline nog regelmatig, haha.

Indiaantje spelen

Tegenwoordig heb je helemaal ontworpen tipi tenten die speciaal aansluiten bij een indianen thema. Deze kun je natuurlijk in de tuin plaatsen en je kinderen in laten spelen. Maar vroeger maakte we deze gewoon helemaal zelf. En wel van letterlijk alles wat we konden vinden in de schuur, tuinkussen en oude tafelkleden. De glijbaan op zijn kant stond vaak gelijk aan de punt van een boot. Dat met de ligbedden op zijn kant met grote kanonnen aan de zijkant waren dé ingrediënten voor een spannende piratenmiddag. Soms gebruikte we een echte kampeertent als achterdek van een schip en konden we s’nachts blijven slapen op ons schip. Zo cool!

Heb jij al zin in de zomervakantie?

Related Posts