Home Klustips Stappenplan om zelf horren te maken

Stappenplan om zelf horren te maken

Door bouwsuper
Stappenplan om zelf horren te maken

De zomer is weer aangebroken. Maar helaas ook de periode dat allerlei vliegend gedierte zich laat gelden. Om te voorkomen dat je huis vol met vliegen, muggen en andere schepsels komt, kun je je ramen voorzien van horren. Als je de horren zelf maakt kun je veel geld besparen. Hoe dit werkt, lees je in het onderstaande stappenplan.

Stap 1 Meten

Voor je gaat meten is het belangrijk dat je een keuze maakt hoe je de horren plaatst. De term daarvoor is ‘in de dag’ of ‘op de dag’. In de dag betekent plaatsing in de sparing in de muur voor je raam. Op de dag betekent dat je overlapt op de sparing van je raam. Op internet kun je hier meer uitleg over vinden. Als je hor in de dag geplaatst gaat worden, zorg dan voor minimaal 3 cm ruimte aan de randen t.b.v. de montage van de hor.
Afhankelijk van je beslissing kun je nu de buitenmaten meten van je hor. Met deze maten kun je de juiste horren bij de bouwmarkt kopen.

Stap 2 Horframe op maat maken

Uitgaande van een standaard hor, begin je met het op maat zagen van de aluminium profielen. Meet vooraf de maten van de kunststof bochtstukken en trek dit van de zaagmaten af. Schuur of vijl na het zagen de scherpe randjes af om verwondingen te voorkomen. Ook zullen de verbindingsstukken beter passen. Monteer de profielen met de verbindingsstukken tot een frame. Voor je verder gaat is het raadzaam om eerst even bij je raam te passen. Pas het frame indien nodig aan.

Stap 3 Gaas monteren

Stap 3 Gaas monteren

Knip het gaas op maat, houdt rondom 2 cm overlap aan t.o.v. de framematen. Duw met de inrolpees het gaas aan één zijde in het frame. Trek het gaas strak naar de tegenoverliggende zijde en rol daar ook de pees in. Vervolgens rol je de pees in de beide zijkanten in het frame. Zorg er steeds voor dat het gaas strak blijft.

Stap 4 Ophanging

Als je hor klaar is moet deze uiteraard worden gemonteerd. Het is aan te raden om de ophanging zo te maken dat je de hor eenvoudig weer kunt verwijderen. Met name als het gaat om een hor dat voor een openslaand raam wordt geplaatst. Vrijwel alle horrensets van de bouwmarkt worden geleverd met draaischijfjes. Dit schijfje kun je in de muur of kozijn vastzetten met een schroefje. Dit schijfje draai je voor de hor om te klemmen. In principe zal het voor de meeste horren voldoende zijn om onder en boven 2 schijfjes te plaatsen. Als het frame een beetje krom staat kun je aan de zijkant eventueel ook 2 schijfjes plaatsen.

(Optioneel) Stap 5 Scharnieren

Als wat meer gebruikersgemak wilt kun je bij een openslaand raam kiezen voor een hor dat scharniert. Hiermee kun je eenvoudig de hor wegdraaien om bij het raam te komen. Hoe je de scharnieren precies moet uitvoeren is per scharniervorm weer anders. Mijn tip is om je te laten adviseren in de bouwmarkt omdat het per raamsituatie en scharnier weer anders is. Wat meestal het eenvoudigste werkt, is om kleine metaalschroefjes (parkers) te gebruiken om een scharnier aan het aluminium frame te bevestigen.

(Optioneel) Stap 6 Handgreep

Als je hor wat groter is, of als je dat makkelijker vindt, kun je de horren uitvoeren met handgrepen. De handgrepen zijn ook bij de bouwmarkt leverbaar, soms worden ze met een horrenset meegeleverd. Gebruik ook hier metaalschroefjes om de handgrepen te bevestigen.

Met bovenstaand stappenplan kun je zelf horren maken en plaatsen. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar kun je de horren ook uitvoeren zoals je zelf wilt. Uiteraard kun je je altijd laten adviseren door een medewerker van de bouwmarkt over de details.

Related Posts

1 Reactie

coool-shop 7 juli 2017 - 23:19

Pretty nice post. Thank you so much!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.