Home Klustips Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!

Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!

Door Marieke
Verf verwijderen

Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, hoe goed je het ook hebt afgeplakt; vroeg of laat gaat het een keer mis tijdens het verven van de kozijnen, de muren of het plafond en knoei je wat verf. Verfvlekken, verfdruppels en verfspetters zijn lastig te verwijderen. Toch is het niet onmogelijk om deze vlekken op een eenvoudige manier weg te halen, zelfs met middelen zonder dat je het milieu ermee belast. In dit artikel vind je de allerbeste tips om verfvlekken te verwijderen, en te voorkomen.

Verfvlekken meteen wegvegen

Verfvlekken en –spetters op bijvoorbeeld een gladde vloer kun je het beste meteen verwijderen. Dan gaat het ook het makkelijkst. Gebruik hiervoor gewoon een droge doek, meer heb je niet nodig. Dan is het ook nog het beste om de vlek zo veel mogelijk weg te deppen in plaats van weg te wrijven. Door te wrijven wordt de vlek alleen maar groter.

Verfvlekken uit kleding verwijderen

Het kan wel eventjes; je moet nog één keer een klein stukje verven, zo gebeurt. Je hebt geen zin om je oude kleding aan te trekken voor dat eventjes en je gaat gewoon in de goede goed verven. Je zult net zien, er komt een druppel verf op je kleding. Verfvlekken uit kleding verwijderen kun je het beste zo snel mogelijk doen. Pak een doek dat vocht goed absorbeert. Druk de doek losjes op de vlek en de verf zal dan in de doek geabsorbeerd worden.

Opgedroogde verfvlekken verwijderen is lastiger. Proberen kan altijd. Heb je terpentineverf gebruikt, dan probeer je eerst zoveel mogelijk verf weg te schrappen met bijvoorbeeld een mesje. Vervolgens giet je wat wasbenzine of terpentine op een doek en je wrijft hiermee over de vlek. Daarna gooi je het kledingstuk in de wasmachine. Gebruik in geen geval thinner, dat is niet goed voor je kleding.

Verfvlekken van je huid verwijderen

Tijdens het verven krijg je altijd wel verf op je huis. Ook dit is soms lastig te verwijderen. Gebruik geen thinner of kwastenreiniger, dan is schadelijk voor je huid. Het kan leiden tot irritatie van je huid en zelfs brandwonden. Gebruik baby-olie of sla-olie om verf van je lichaam te verwijderen. Gezonder, maar vele malen effectiever.

Hoe voorkom je verfvlekken

  • Doe niet al te veel verf op je kwast of roller. Gebruik je te veel verf dan is de kans op druipers veel groter en knoei je sneller en alles inclusief jezelf zit helemaal onder de verf.
  • Als duurt de verfklus maar een paar minuten; trek oude (verf)kleding aan. Dit voorkomt ergernis en het zou ook zonde van je goede kleding zijn als er verf op komt.
  • Dek de vloer of meubels goed af met een stuk zeil zodat de kans veel kleiner of zelfs nihil is vlekken op je vloerbedekking of meubels te krijgen.
  • En plak je kozijnen en deurposten goed af met schilderstape.

Oma Weet Raad

Op www.omaweetraad.nl staan altijd leuke en bijzondere tips om bijvoorbeeld vlekken te verwijderen. Vaak zou je er niet eens aan denken om dit gebruiken, maar wie weet helpt het toch. Het is het proberen waard in ieder geval.

Verfvlekken in de vloerbedekking zijn heel gemakkelijk te verwijderen met ovenreiniger.

 

Je krijgt de verf makkelijk van je handen af als je ze insmeert met boter. Een flinke klodder boter goed inmasseren, even laten intrekken en afspoelen met water en daarna zeep en ze zijn schoon.

 

Verf aan je kleding gekregen? Spoel het uit met ossengalzeep. Het werkt alleen met verf op terpentinebasis en mag niet uitgehard.

 

Doe wat koffieprut en gewone handzeep op je handen, even wrijven en het is gegarandeerd weg.

 

Als je verf in je kleding hebt moet je het kledingstuk voor het wassen een nacht in de melk zetten.

Related Posts