Home Klustips Het plafond witten; zo doe je dat!

Het plafond witten; zo doe je dat!

Door Marieke
Plafond witten doe je zo!

Het witten van een plafond lijkt een eenvoudige klus, maar niets is minder waar. Als je het niet goed doet, zie je strepen, vergeten plekken of de aanzetten van je roller. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil je een mooi strak plafond zonder strepen en vergeten plekken? Lees dan dit artikel voor tips en trick voor het witten van een plafond.

Wat het je nodig?

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste gereedschappen en materialen in huis hebt voordat je aan de slag gaat.

Stap 1

Dek als eerste de vloer, muren, meubels, keuken etc. af. Daarmee voorkom je dat vallende druppels verf op plekken terechtkomt waar jij het niet wilt hebben. Vervolgens plak je de randen van de muur af met afplaktape.

Stap 2

Voordat je aan de slag gaat met verf is het belangrijk dat je eerst het plafond goed schoonmaakt. Gebruik daarvoor verfreiniger. Dit zorgt ervoor dat het plafond vet- en stofvrij is. Eventuele gaatjes kun je nu vullen met een muurvuller.

Stap 3

Roer de latex goed door met een roerstokje. Vul het verfbakje met de verf. Je hoeft de verf niet te verdunnen met water.

Stap 4

Vervolgens ga je aan de slag met de hoeken en randen. Dit doe je met een kwastje. Voor een strak resultaat ga je er nog eens overheen met een kleine radiatorroller. Om er goed bij te kunnen maak je gebruik van een huishoudtrap. Let op veiligheid; zorg ervoor dat de trap stevig staat en is voorzien van anti-sliptreden. Het gebruik van schoenen met een goede grip is ook aan te raden.

Stap 5

Om de verf niet in de roller te laten trekken, is het belangrijk dat je de roller vochtig maakt. Doe dit niet onder de kraan, maar maak je vochtig met je handen.

Lees ook: Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!

Stap 6

Je kunt beter niet de verfroller in de emmer doen en vervolgens gelijk het plafond witten. Het beste kun je de verf goed over de roller verdelen. Dit doe je door de roller in de verf te stoppen en vervolgens uit te rollen over de afrolruimte. Zo verdeel je de verf goed en daarmee voorkom je ook lelijke vlekken op het plafond.

Stap 7

Nu kun je gaan beginnen met witten. Werk het hele plafond in één richting af. Niet steeds willen van links naar rechts en van voor naar achter. Om strepen te voorkomen overlap je ook steeds iets. Wees niet te zuinig met de verf, maar ook niet te gul.

Stap 8

Maak het in één keer af. Als je halverwege stopt en de volgende keer verdergaat, dan kun je een overgangslijn op je plafond te zien krijgen.

Stap 9

Als je klaar bent, trek je direct het afplaktape eraf. Doe je dit later, dan zou je opgedroogd verf mee los kunnen trekken. Wacht met schoonmaken van de kamer totdat de verf helemaal droog is. Schoonmaken kan stof doen opwaaien wat in de verf vast blijft zitten.

Lees ook: Zo kun je het beste je verfkwast schoonmaken en bewaren
Lees ook: Wat kun je doen met schoolbordverf – 8 ideeën

Related Posts