Home Wonen Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
Vaatwasmachine

We kunnen niet meer zonder; de vaatwasmachine. Als je een goede energiezuinige vaatwasmachine hebt, dan is dit ook nog eens beter voor het watergebruik als je het vergelijkt handwassen. Zo is het ook nog eens beter voor het milieu. En bovendien bespaar je er ook nog eens tijd mee en staat je aanrecht niet telkens zo vol met vieze vaat. Maar soms gebeurt het dat als je de klep van de vaatwasser opentrekt je een vieze geur tegemoet komt. Je vraagt je zelfs af of de vaat er wel schoon is uitgekomen. En al denk je; het vaatwastabletje maakt toch de hele vaatwasser ook wel schoon? Toch heeft een vaatwasser eens in de zoveel tijd een goede reinigingsbeurt nodig. In deze blog vertellen wij je er meer over.

Oorzaken van een vuile en stinkende vaatwasmachine

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat de vaatwasser vuil wordt en gaat stinken. De meest voorkomende oorzaak is dat de vaat niet goed afgespoeld wordt alvorens deze in de vaatwasser wordt gezet. Alle viezigheid die van de borden en de pannen afgespoeld worden komen in het filter terecht en de filter raakt snel verstopt. Ook de rubberen randen zijn vaak vuil door etensresten en vet.

Daarnaast zijn er in de vaatwasser nog onderdelen die worden vervuild door kalk, zeep en ander vuil. Hierdoor wordt de vaat ook minder goed schoon. Regelmatig reinigen is niet alleen van groot belang voor het behoud van de vaatwasser. Ook je vaat wordt er weer schoner door.

Hoe voorkom je een vuile en stinkende vaatwasmachine

Wij zeggen het wel vaker als het gaat om het schoonhouden van apparaten; voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips zorg jij ervoor dat je vaatwasmachine niet zo snel gaat stinken en dat deze langer meegaat.

 • Vaat afspoelen
  Voordat je de vaat in de machine zet, spoel alle etensresten eerst weg onder de kraan. Zo blijven er minder etensresten achter in de vaatwasser en zal deze ook niet zo snel verstopt raken en heb jij ook minder last van nare geurtjes.
 • Vol = vol
  Als een vaatwasser vol is dan is-tie ook vol. Ga er niet nog meer inproppen. Door de vaatwasser overvol in de laden wordt de vaat minder schoon omdat het er minder goed bij.
 • Filter schoonmaken
  Het filter in de vaatwasmachine vangt alle etensresten op en zorgt ervoor dat er geen etensresten in de afvoerleidingen terechtkomt. Maak het filter dan ook regelmatig schoon om nare luchtjes van achtergebleven etensresten te voorkomen.
 • Rubbers
  Ben je toch het filter aan het schoonmaken? Haal dan ook even een doekje langs de rubbers aan de zijkant van de machine. Dat is een plek waar ook heel veel viezigheid blijft hangen.

De vaatwasser reinigen

Het is belangrijk dat de vaatwasser in ieder geval één keer per drie maanden een goede schoonmaakbeurt geeft. Het filter en de rubbers is van wekelijks belang, maar daarnaast is het verstandig dat de hele vaatwasmachine gereinigd wordt. Daar kun je een aantal middelen voor gebruiken.

In de eerste plaats kun je in de supermarkt middelen vinden die speciaal bedoeld zijn voor het reinigen van de vaatwasser. Daarnaast zijn er ook diverse huis-tuin-en-keuken-middeltjes te gebruiken.

 • Azijn
  Doe een flinke scheut azijn in het bakje en een flinke scheut azijn op de bodem. Laat de vaatwasmachine leeg en op de heetste stand draaien.
 • Baking Soda
  Doe één theelepel (niet meer!) baking soda in het bakje en laat de lege vaatwasmachine op de heetste stand draaien.
 • Citroen
  Je kunt wat citroensap of schijfje citroen in de vaatwasser leggen als je deze toch laat draaien met de vaak. Ook kun je het eens apart doen met citroen en dan op de heetste stand.

Hoe vaak maak jij je vaatwasser schoon?

Related Posts