Home Wonen Doe meer met vaatwastabletten – 10 tips

Doe meer met vaatwastabletten – 10 tips

Door Marieke
Vaatwastabletten; dit kun je er allemaal mee!

Als je denkt dat je een vaatwastablet alleen kunt gebruiken voor het schoonmaken van je vaat in de vaatwasmachine, dan heb je het mis. Het blokje, een samenstelling van schoonmaakmiddel, glansmiddel en onthardingsmiddel, heeft nog veel meer toepassingen. Laat je inspireren door deze 10 tips met vaatwastabletten die je schoonmaakklusjes vele malen makkelijker maken. En wie wil dat nou niet …

1. Schoonmaken van de frituurpan

Een van de vervelendste klusjes is toch wel het schoonmaken van de frituurpan. Maar met deze tips wordt het een fluitje van een cent. Verwijder eerst het vet uit de frituurpan. Vul de pan voor 3 kwart met water, hang het mandje erin en voeg een vaatwastablet toe. Zet de frituurpan een minuut of tien aan op 90 graden. Let op: het gaat wel borrelen, dus vul de pan niet met te veel water.
Na 10 minuten haal je de stekker uit het stopcontact en giet je de pan leeg. Nu kun je de onderdelen van je frituurpan goed afspoelen met water. Je zult zien; het vet vliegt ervan af.

2. Het toilet

Heb je een vieze toiletpot? Gooi een vaatwasblokje in de toiletpot en laat het een nachtje weken. De volgende ochtend is je toilet weer stralend wit en schoon.

3. De wasmachine vetluisvrij met vaatwastabletten

Je wasmachine heeft zo nu en dan eens een goede schoonmaakbeurt nodig. Vooral als je last hebt van een stinkende wasmachine door vetluis. Leg dan eens 2 vaatwastabletten in de trommel en laat de wasmachine draaien op een kookwas van 90 graden. Doe je dit eens in de 1 à 2 maanden, dan blijft je wasmachine vetluisvrij en stinkt het niet meer.

4. Geurtjes neutraliseren

Gourmetten is leuk en gezellig, maar het heeft één nadeel; twee dagen later ruik je nog de vette geur in je woonkamer. Gourmetgeuren, maar ook andere kook- en bakgeuren kun je neutraliseren door een pannetje met water op een laat pitje op het vuur te zetten met daarin een vaatwastablet. De geuren zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen en je huis ruikt weer heerlijk schoon en fris. Maar let er wel op dat je genoeg water in het pannetje doet en het niet droog laat koken. Dit kan namelijk gevaar opleveren.

5. Bruine vlekken in kopjes en theepot

Op den duur heb je in koffie- en theepotten en kopjes een bruine aanslag die je niet meer met afwasmiddel en een afwasborstel weg krijgt. Los in kokend water een vaatwastablet op. Vul de potten en kopjes met dit water en laat het een uur inwerken. Goed naspoelen en je potten en kopjes zijn weer als nieuw.

6. Zweetplekken

Heb je ook van die gele zweetplekken in je witte T-shirts? Je witte was is weer echt wit te krijgen door een vaatwastablet toe te voegen aan je wasmiddel en je wasmachine op het standaardprogramma te laten draaien. Let op: dit werkt alleen met witte was en NIET met gekleurde was.

7. Vuilnisbak schoonmaken

Je vuilnisbak schoonmaken is niet een van de leukste klusjes. Maak dit klusje makkelijker door je vuilnisbak te vullen met heet water en hier een vaatwastablet aan toe te voegen. Laat het een uurtje inwerken en spoel daarna de vuilnisbak schoon en laat het drogen.

8. Oven en magnetron

Zet een bakje met water met daarin een vaatwastablet in de magnetron. Laat de magnetron 5 minuten draaien. Hierna kun je zo het vuil uit je magnetron/oven zo wegvegen.

Lees ook: Roest verwijderen; zo doe je dat!

9. Ontkalken van je waterkoker en koffiezetapparaat

Laat je waterkoker koken met een klein stukje van een vaatwastablet. Daardoor zal het kalk verdwijnen uit je waterkoker. Daarna laat je waterkoker nog 3x doorkoken met schoon water. Dit kun je ook doen met je koffiezetapparaat. Vul het waterreservoir met water en stop er een klein stukje van een vaatwastablet bij. Laat je koffiezetapparaat doorlopen. Vervolgens laat je het nog een aantal keer doorlopen met schoon water om de smaak van de vaatwastablet uit het apparaat te krijgen.

10. Aangekoekte pannen en ovenschalen

Krijg je je aangekoekte pan en je ovenschalen niet meer schoon? Vul een afwasteil met heet water en voeg er een vaatwasblokje bij. Laat je vuile vaat een nachtje weken en de volgende ochtend heb je weer schone schalen en pannen.

Waarschuwing: Vaatwastabletten zien er voor kinderen uit als snoepjes. Zorg ervoor dat je de vaatwastabletten altijd buiten bereik van kinderen opbergt!

Vaatwastabletten bestellen? Dit doe je snel en eenvoudig bij Bol.com

Wat maak jij allemaal schoon met vaatwastabletten?

Lees ook: Superbudget; schoonmaken met azijn
Lees ook: Een stinkend doucheputje; dit kun je doen!Een stinkend doucheputje; dit kun je doen!

Related Posts