Home Geen categorie Kitten; hoe doe je dat (niet)?

Kitten; hoe doe je dat (niet)?

Door Marieke
Kitten van de badkamer; 10 tips

Kit heb je nodig voor de meest uiteenlopende klussen in huis. Het lijkt zo makkelijk, maar het is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Voor dat je het weet heb je nog steeds last van lelijke en waterdoorlatende kitranden. Met deze tips voor kitten is dat verleden tijd en doe je het voortaan in één keer goed. Lees in dit artikel hoe je het juist wel of juist niet moet doen.

Stap 1: Benodigdheden kitten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je voor dat je begint de juiste spullen in huis hebt.

  • Kit; zorg voor de juiste kit voor jouw klus
  • Kitpistool
  • Lauw water en afwasmiddel
  • Schilderstape
  • Eventueel een tooltje om de kitrand af te werken

Om nog even door te gaan op de juiste kit. Er zijn verschillende soorten kit voor verschillende klussen verkrijgbaar. Voor ramen kitten heb je andere kit nodig dan voor het kitten van kieren bij de plinten. En voor kozijnen kitten heb je weer andere kit nodig dan voor het kitten van naden in de badkamer.

Kit voor kieren en naden

Overal in huis heb je kieren en naden; bij de kozijnen, de plinten, de muren, en nog vele andere plekken waar kieren en naden ontstaan. Voor kieren en naden kun je het beste acrylaatkit gebruiken. Dit is een half-elastische kit, in diverse kleuren verkrijgbaar, maar is ook overschilderbaar. Deze kit is geschikt voor binnen en voor buiten.

Ruimtes waar het nat wordt

In de keuken, badkamer, douche of toilet kun je het beste siliconenkit gebruiken. Ook deze is in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar het is niet meer overschilderbaar. Siliconenkit wordt ook wel sanitairkit genoemd.

Beglazingskit

Ramen kitten doe je met speciale beglazingskit. Deze kit wordt gebruikt bij het plaatsen van ramen en waarschijnlijk zul je deze zelf niet eens zoveel gebruiken.

Stap 2: Verwijder oude kitresten

Hier gaan velen de fout in. Het is belangrijk om oude kitresten goed te verwijderen. Als de oude kitlaag er nog onder zit, is de kans groot dat de nieuwe kitlaag loslaat. Snijd met een speciaal tooltje of een stanleymes de oud kitlaag en verwijder de restjes met siliconenverwijderaar of nagellakremover.

Stap 3: Goed schoonmaken

Een schone ondergrond is belangrijk voor het hechten van de nieuwe kitlaag. Zorg ervoor dat alles schoon, droog en vetvrij is voordat je begint met kitten. Dit kun je doen met een doekje dat niet pluist en een allesreiniger. Het kost je slechts enkele minuten, maar die tijd zul je zeker terugverdienen.

Stap 4: Afplakken

Voor mooie en strakke naden kun je het beste gebruik maken van tape waarmee je aan weerkanten van de naad in een rechte lijn de schilderstape plakt. Het aftapen van de kitrand voorkomt nare vlekken buiten de rand.

Stap 5: Maak je klaar om te kitten

Het is belangrijk dat je het topje van de tube onder een hoek van 45 graden afsnijdt. Plaats de koker in de kitspuit. Breng vervolgens en wat kit aan op een stukje papier. Zo krijg je een beetje het gevoel van het kitten en de kitspuit in de vingers.

Stap 6: Hoe moet je kitten?

Dan komt de grootste vraag. Hoe moet je kitten? Nu kan het echte werk gaan beginnen. Houd het kitpistool in een hoek van 45 graden en breng de kitrand aan. Begin in de verste punt en trek het kitpistool naar je toe. Het kitpistool voor je uit duwen geeft een wat rommeliger resultaat. Probeer zo rustig mogelijk te kitten zodat op elke plek evenveel kit komt.

Als je de rand gekit hebt, leg je het kitpistool aan de kant. Houd er wel rekening mee dat er nog steeds een beetje kit uit kan komen. Leg de spuit bijvoorbeeld op een oude krant.

Als er toch ergens een beetje kit komt waar je het liever niet wilt hebben, verwijder deze dan direct met een natte doek.

Stap 7: De afwerking

Maak je vinger nat met zeepwater. Met je vinger strijk je in één vloeiende beweging over de kitrand. Oefenen niet te veel druk uit op deze kitrand. Oefen ook een gelijkmatige druk uit over de hele kitrand, daarmee voorkom je ongelijke randen. Voor het gladstrijken zijn er ook handige tooltjes verkrijgbaar. Het overtollige kit op je vingers veeg je direct af met een natte doek.

Stap 8: Tape verwijderen en afwachten

Klaar met kitten? Trek dan direct de tape weg. Als je dit doet als de kit is uitgehard, dan heb je kans dat je met het wegtrekken van de tape ook weer de kit wegtrekt. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Related Posts