Home Geen categorie De basisprincipes van het stekken van een kamerplant

De basisprincipes van het stekken van een kamerplant

Door Marieke
Kamerplant stekken; zo doe je dat!

Het is leuk om een grote, volwassen plant in huis te nemen. Maar je stekje, je kindje, grootbrengen en op zien groeien tot een volwassen en torenhoge knaap is minstens zo leuk. Stekken lijkt misschien heel ingewikkeld, maar eigenlijk is stekjes maken verrassend makkelijk. En het zorgt snel voor extra veel groen en sfeer in je huis! In dit artikel vertellen wij je alles over het stekken van planten.

Benodigdheden

Stekken

Stekken wil eigenlijk zeggen dat je een klein stukje van de moederplant afhaalt, die je vervolgens uit laat groeien tot een nieuwe plant. Een simpele manier om je plantenfamilie te vergroten. Het is ook nog eens een goedkope manier. De beste tijd voor het stekken is het voorjaar. Je stekje heeft dan genoeg warmte en zonlicht om te wortelen en te groeien. Bovendien heeft de moederplant op dat moment genoeg energie om te herstellen van de operatie.

Basisregels

  • De beste tijd om te stekken is het voorjaar. Er is dan voldoende licht en warmte. Zo kunnen de stekjes goed ontwikkelen en groeien.
  • Zet een stekje nooit direct in het felle zonlicht. Een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden C. is het beste.
  • Gebruik materialen die schoon zijn.
  • Stek planten die sterk en gezond zijn. Dan zullen de stekjes makkelijker groeien en de moederplant sneller herstellen.
  • Maak de stekjes niet te groot

Verschillende manieren van stekken

Niet elke plant is geschikt om te stekken. Ook niet elke plant stek je op dezelfde manier. Klinkt het ingewikkeld? Dat valt best mee. Het enige wat je nodig hebt om erachter te komen hoe je jouw moederplant moet stekken is de naam van de plant en Google. Type de naam van de plant in het zoekvenster in en je vindt snel hoe je die plant op de beste manier kunt stekken. Hieronder noemen we 4 manieren van stekken. Maar let wel, er zijn meerdere manieren.

Planten met uitlopers

Dit is eigenlijk de makkelijkste manier van stekken. Een uitloper is als het ware al een klein babyplantje die je zo met wortel en al kunt uitgraven. Doe het wel met enige voorzichtigheid zodat je de wortels niet beschadigt. Je kunt het meteen in de aarde zetten. Wat je ook kunt doen is het stekje eerst in een bakje met water zetten zodat de wortels nog wat kunnen uitlopen. Een bekend voorbeeld van een plant die makkelijk te stekken is, is de pannenkoekenplant.

Kopstekken

Bij een kopstek haal je het topje van de plant af, het liefst direct boven een blad van de moederplant. Zo blijft er een langere steel over. Je snijdt met een scherp mesje een stukje van zo’n 10 tot 15 cm af. Verwijder de onderste bladeren tot de helft van de stek. Plaats het stekje in een glas water zodat het worteltjes aan kan maken. Nadat er wortels zijn gevormd, kun je de kopstek in vochtige stekgrond plaatsen. Bescherm het stekje tegen direct en fel zonlicht. Na ongeveer 4-6 weken heeft de stek voldoende wortels.

Stengelstekken

Bij een stengelstek kies je een stevige en gezonde stengel. Snijd de stengel af, precies onder een oog. Verwijder ook een stukje van de bovenkant. Zet de stengel in vochtige stekgrond. Bescherm ook nu je stekje tegen direct en fel zonlicht en zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft. Na ongeveer 4 weken heeft de stek wortels gemaakt en kun je het stekje verpotten naar een grotere pot.

Bladstekjes

Bladstekken kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij bladstekken fungeert het blad als uitgangspunt om te vermeerderen. Vanuit het blad wordt er wortel geschoten. Afhankelijk van de plant kun je bijvoorbeeld een deel van het blad stekken, of een heel blad, met of zonder stengel. Welke methode je het beste kunt toepassen is afhankelijk van welke plant je hebt. De naam van de plant en Google zijn ook nu weer je beste vriend.

Lees ook: 10x kamerplanten inspiratie

Stekken van kamerplant, zo doe je dat!

In water of in de grond

Het kan allebei, echter, de makkelijkste manier is het om het in het water te laten wortelen. Je kunt dan de groei van de wortels goed in de gaten houden. Het nadeel van deze methode is dat je stekje wel moet wennen als je deze later in potgrond stopt. Dan is het verstandig om de grond licht vochtig te houden zodat je stekje goed kan wennen. Bij de meeste planten geldt dat je het stekje kunt verpotten als de wortels zo’n 5 tot 10 cm lang zijn.

Bij een aantal planten is het verstandiger om deze direct in potgrond te stekken.

Zelf aan de slag

Een stekje heeft net iets meer zorg nodig dan een grote kamerplant. Maar wat is het leuk om je stekje te zien shinen en uit te zien groeien tot een mooie plant. Heb je nu voldoende inspiratie gekregen om zelf aan de slag te gaan? Hopelijk heb je snel een huis vol met toffe nieuwe planten!

Lees ook: 6x luchtzuiverende kamerplanten
Lees ook: Kamerplanten verzorgen; zo doe je dat (niet)!

Related Posts