Home Gereedschap De juiste schroevendraaier voor iedere klus

De juiste schroevendraaier voor iedere klus

Door bouwsuper
schroevendraaier

De schroevendraaier: een onmisbaar stuk gereedschap voor iedere klusser. De meest eenvoudige klussen kunnen worden opgelost met dit hulpstuk, maar hij komt ook goed van pas bij ingewikkelde projecten. Er wordt vaak gedacht dat het niet uitmaakt welk model je in huis hebt. Niets is minder waar, want deze handige hulpmiddelen worden in allerlei soorten en maten gemaakt. Het is dus goed om verschillende soorten schroevendraaiers in huis te hebben, zodat je voortaan voorbereid bent op iedere klus. Welke soorten zijn er allemaal en van welke technische snufjes kan je allemaal gebruikmaken? Dat lees je hier.

De basics: kruiskop, torx en plat

Iedere klusser heeft een aantal schroevendraaiers in huis die vrijwel altijd goed van pas komen. Dit zijn ook wel de basics die eigenlijk in geen enkel huishouden mogen ontbreken. Het eerste belangrijke model is de kruiskopschroevendraaier. De naam zegt het al: de kop van deze schroevendraaier heeft de vorm van een kruis. Dankzij deze vorm is het mogelijk om extra veel kracht te zetten tijdens het aandraaien van een schroef. Daarnaast is er de torx schroevendraaier. Deze modellen hebben nog meer aanhechtingspunten dan een kruiskop, aangezien torxmodellen de vorm hebben van een sterretje. Uiteraard zijn deze modellen alleen geschikt voor het aandraaien van bijpassende torx schroeven. De laatste belangrijke basic is de platte schroevendraaier. Dit is gewoon een recht en plat model dat voor de meeste schroeven gebruikt kan worden.

Voor al deze basics geldt dat ze in verschillende maten worden gemaakt. Zo heb je de keuze uit een extra lang model, zodat je ook moeilijk bereikbare schroeven kunt aanpakken. Ook extra kleine of grote modellen zijn verkrijgbaar. Het is hierbij wel altijd belangrijk om op de maat van de schroeven te letten. Een kleinere uitvoering past dan wel in een grotere schroef, maar het is niet mogelijk om een schroef fatsoenlijk aan te draaien met te klein of groot gereedschap. Wie een schroevendraaier set koopt, krijgt meestal een grote variatie schroevendraaiers in allerlei vormen en maten. Zo heb je dus altijd de juiste schroevendraaier bij de hand.

Alles in één: de bitschroevendraaier

Wie regelmatig aan het klussen is, heeft het juiste gereedschap nodig. Om je werkplek zo netjes en overzichtelijk mogelijk te houden, is het soms beter om je gereedschapscollectie zo klein mogelijk te houden. In dat geval is het handig om een bitschroevendraaier aan te schaffen. Deze modellen vervangen namelijk alle andere schroevendraaiers in je collectie. Het werkt eenvoudig: je hebt één basisschoevendraaier zonder kop. Deze is voorzien van een magneet of een kliksysteem, waardoor je verschillende kopjes op de schroevendraaier kunt zetten. Het enige dat je dus nodig hebt is een uitgebreide collectie bitjes zodat je altijd de juiste kop hebt voor iedere klus.

Precisieschroevendraaiers voor het kleine werk

Voor het aandraaien van kleine schroeven is een schroevendraaier van een normaal formaat helemaal prima. Maar soms sta je voor een klus waarbij het fijner is om nauwkeurig te werk te kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van kleine elektrische apparaten of het aandraaien van minuscule schroefjes. In dat geval is het noodzakelijk om een speciale precisieschroevendraaier te gebruiken. Deze exemplaren hebben een extra kleine kop, waardoor ze zelfs de kleinste schroefjes aan kunnen draaien. Dankzij hun comfortabele handvat kan je bovendien gemakkelijk werken.

Sommige precisieschroevendraaiers hebben speciale extra’s te bieden. Zo zijn er modellen met een extra isolatielaag. Hierdoor zijn ze geschikt voor het repareren van elektra, aangezien het metaal geen elektriciteit geleidt. Wanneer je een schroevendraaier zoekt met de beste elektrische weerstand, is het verstandig om op het ESD label te letten. Modellen met ESD isolatie zijn namelijk extra goed in het tegenhouden van elektriciteit en dus veiliger in gebruik.

Spanningzoekers voor iedere elektrische klus

Het repareren van elektrische apparaten kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Ben jij iemand die regelmatig met elektronica werkt? Dan is een spanningzoeker een onmisbaar hulpstuk in jouw gereedschapskist. Deze schroevendraaiers hebben als extra kwaliteit dat ze elektrische spanning op kunnen zoeken. Het gereedschap is voorzien van een lampje dat aanspringt wanneer de kop een onderdeel aanraakt waar elektrische spanning op staat. Doordat de schroevendraaier weerstand biedt, krijg je zelf geen elektrische schok wanneer je deze test uitvoert. Het gebruik van een spanningzoeker maakt het repareren van aansluitingen voor verlichting en dergelijke dus een stuk veiliger.

Een schroefmachine als ultieme luxe

Wil je een schroevendraaier kopen, maar ben je iemand die altijd op zoek is naar luxe, comfort en eenvoud? Het gebruik van een elektrische schroevendraaier is eenvoudig: je zet ze gewoon tegen een schroef aan, drukt op de knop en de schroef wordt automatisch aangedraaid. Niet alleen de tijdsbesparing is een groot voordeel van deze apparaten. Ze zorgen er namelijk ook voor dat schroeven nog strakker en preciezer worden aangedraaid. Je hebt dus minder kracht nodig en bent ook nog eens sneller klaar met jouw klus. De meeste moderne schroefmachines zijn lichtgewicht en daardoor makkelijk mee te nemen. Je doet ze gewoon in hun bijgeleverde koffertje, neemt de belangrijkste bitjes en schroeven mee en kunt vervolgens in een mum van tijd aan de slag.

Related Posts