Home Stappenplannen Stappenplan: zo vervang je je screendoek

Stappenplan: zo vervang je je screendoek

Door Judith
Screendoekvervanging

Een screen is een van de mooiste vormen van zonwering. Het is efficiënt, strak en modern. Maar wat als het doek versleten raakt of zelfs scheurt? Of als het doek lelijk en vies is geworden en niet meer hersteld kan worden? Dan is het tijd voor een nieuw screendoek. En als handige klusser, vervang je dat screendoek natuurlijk zelf!

Stap 1: Het screendoek meten

Als eerste ga je het bestaande screendoek opmeten. Je meet eerst de breedte van het doek, zo nauwkeurig mogelijk. Vervolgens meet je de hoogte van het screendoek wanneer het doek helemaal naar beneden zit. Hier tel je nog 5 cm bij op. Er blijft namelijk altijd een stukje doek om de rol heen zitten, onder de afdek-kap.

Stap 2: Je nieuwe screendoek bestellen

Kies een mooi los screendoek uit en vul de maten die je hebt gemeten in. Je kunt zo het screendoek naar je keuze bestellen. De screendoek prijzen kunnen sterk verschillen, door verschillen in de kwaliteit van de stof. Bekijk dus vooraf welk type stof je wilt. Een open geweven stof is meestal goedkoper dan een dichte of extra bewerkte stof.

Stap 3: Het screen losmaken van de kap en de buis

Maak de trekbandcassette open en haal het touw eruit. Maak het los, zodat het gemakkelijk naar buiten getrokken kan worden. Draai het screen vanaf buiten met de hand helemaal omhoog. Schroef de afdek-kap van het screen los en haal hem eraf. Schroef dan één van de zijgeleiders los. Je kunt aan deze kant de metalen rol met het screen voorzichtig uit de constructie halen. Het screendoek zit vast in de metalen buis die je hebt losgemaakt. Aan de zijkant zit een plastic dop, die je met een schroevendraaier los kunt maken. Vervolgens kun je het doek opzij van de buis af schuiven.

Stap 5: Het oude doek afleggen

Aan het oude doek zit ook een onderlijst, die het screen stevig strak houdt. Deze kun je op dezelfde manier losmaken als de bovenste buis. Soms zit de dop vast met een schroef, die je eerst moet losmaken. In de onderkant en bovenkant van het screendoek zit onder de naad een plastic buisje, een doekpees. Haal deze eruit en kijk of ze hergebruikt kunnen worden. Leg het oude doek plat op de grond.

Stap 6: Het nieuwe doek klaarmaken

Leg het nieuwe doek netjes op het oude doek, zodat het niet vies wordt. Let op dat je het screen met de voorkant naar boven neerlegt. Je kunt zien welke kant de voorkant is bij de naden. Schuif de doekpezen in de ondernaad en de bovennaad van het doek. Vervolgens kun je het doek weer vastmaken aan de bovenbuis en de onderlijst door ze erin te schuiven. Daarna maak je de afdek doppen weer vast.

Stap 7: Rol het doek op en hang het terug

Je rolt het doek weer netjes om de bovenbuis. Zorg dat je dit zo recht mogelijk doet! Vervolgens tilt iemand de buis op, terwijl de ander de onderlijst netjes in de zijgeleiders schuift. Daarna schuif je de rol omhoog. Stop het touwtje voor de handbediening weer naar binnen door het gaat in de muur. Zet de rol dan weer aan de zijkant in de houder. Doe dit ook aan de andere kant, check of het doek netjes in de zijgeleider valt en zet de zijgeleider dan weer stevig vast.

Stap 8: Handbediening vastzetten en testen

Laat het doek helemaal tot beneden zakken, doe dit voorzichtig! Ga dan naar binnen en maak het bedieningstouw weer vast aan de trekbandhouder. Maak deze weer dicht en test of het doek weer soepel op en neer glijdt. Als het hapert, is de kans groot dat het doek scheef is opgerold. Dan moet je het opnieuw loshalen en oprollen. Is alles in orde? Dan schroef je de buitenkap weer op zijn plaats.

Het screendoek vervangen is niet zo moeilijk. Het is wel een klusje dat precies moet worden uitgevoerd. Het is het handigst om met zijn tweeën te zijn. In je eentje is het erg lastig om een groot en onhandig doek netjes op de hangen. Bij kleine screendoeken lukt dat doorgaans wel alleen. Je bent er meestal niet veel tijd mee kwijt en vervolgens heb je een splinternieuw screen dat weer jaren zorgt voor een koel huis in de zomer.

Related Posts