Home Wonen Een lekker koel huis

Een lekker koel huis

Door Maxime

Op deze zomerse dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis koel wordt en blijft? In dit artikel handige tips om je hoofd en huis koel te houden tijdens deze hete dagen.

Ramen open – en weer dicht

Zet ‘s ochtends direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis (tocht).

Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren daarna de hele dag zo dicht mogelijk blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.

Warmte van apparatuur

Probeer warme (gloei-) lampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. Als je buiten zit kan het uiteraard niet veel kwaad als je een paar kaarsen aan hebt gezet, maar binnen kunnen die paar kaarsen en lampen voor best wat extra warmte zorgen.

Vermijd kookfornuis en oven. Op zo’n warme dag is een quiche misschien niet zo’n goed idee. Maak in plaats van een warme maaltijd vandaag eens een lekkere gezonde maaltijdsalade. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht.

Lekker chillen

Maak je niet te druk. Werk je thuis met een schoonmaakrooster en is het vandaag weer tijd om te gaan stofzuigen? Pak die stofzuiger lekker op een wat minder warme dag en doe vooral rustig aan. De warmte die uit zo’n apparaat komt is ook niet bepaald koel.

Ga liever rustig zitten met een glas zelfgemaakte limonade en een goed boek, haha!

Bescherm je huis tegen de zon

Doe overdag het zonnescherm naar beneden. Dit houdt de zon buiten je huis, maar een zonnescherm zorgt er ook voor dat er op een aantal plaatsen schaduw verschijnt op de buitenmuren van je huis, waardoor deze minder snel op zullen warmen. Vaak blijven de buitenmuren nog wel een aantal uurtjes ‘nagloeien’, nadat de zon verdwenen is. Dit kun je heel goed voelen s’avonds als het begint af te koelen.

Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken, of om een struik of boom te planten die een prettige schaduw op je huis werpt. Een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer koel, en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

Schakel zwaarder verkoelend geschut in

Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om toch een airco, aircooler of krachtige ventilator aan te schaffen.

Investeren in een goede ventilator is aan te raden. Eentje die stil is (ook als hij zwenkt), die genoeg kracht heeft en misschien zelfs een timer of afstandsbediening heeft (zodat je je bed niet uit hoeft als je het koud krijgt).

Wil je het naar een volgend level brengen? Koop dan een air cooler. Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.

Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.

Is jouw huis na al deze hitte ook wel toe aan verkoeling?

Related Posts