Is jouw tuin ook toe aan de juiste verlichting? Heb je een leuke tuin maar mis je diepte of ‘iets’ wat de tuin moet gaan afmaken. En heb je nog geen verlichting? Dan weet ik zeker dat dat hetgeen is wat mist en wat jouw tuin gaat afmaken. Maar hoe pak je dit aan? Waar hou je rekening mee?
In dit artikel:
Let op de zichtlijnen
Een lichtplan is buiten net zo belangrijk als binnen. Zo zet je planten in de spotlights, breng je sfeer in je tuin en het is praktisch als je buiten wilt koken en eten. De eerste stap bij een bestaande tuin: kijk wat de belangrijkste zichtlijnen zijn vanuit je terras, huis of buitenkamer. Welke elementen zijn mooi om uit te lichten? Inventariseer eerst wat je wensen zijn qua functie en sfeer en maak een goede plattegrond op schaal. Moderne armaturen zorgen naast sfeervolle en functionele verlichting voor een chique uitstraling en passen goed in een strak tuinontwerp.
Wissel verschillende lichtsoorten af
Wissel lichtspots af met andere verlichting voor een mooi gevarieerd effect. Bekijk altijd welk type licht past bij het element dat je wilt verlichten. Soms is dit groot licht (bij een boom), in andere gevallen werkt zacht licht beter (op een terras). Het borrel- en zitgedeelte in de buitenkamer wordt vaak verlicht met opbouwspots. Laat spots altijd weg schijnen van een zithoek, zodat je niet verblindt wordt. De opstap naar de buitenkamer is gemarkeerd door indirecte verlichting. Praktisch en mooi tegelijk!
Plaats verlichting tussen je beplanting
Wat voor verlichting je gebruikt is een kwestie van smaak, maar er zijn wel een paar punten waar je op kunt letten. Zorg er voor dat je de hoogte en het lichtbereik van de armaturen afstemt op de beplanting. Gebruik bijvoorbeeld meer lichtbereik tussen hoge planten en minder lichtbereik tussen lage beplanting. Ze zorgen voor een optimale kleurbeleving met mooie en volle groene kleuren.
Deel het lichtplan op in verschillende zones
Het kan mooi zijn om het lichtplan op te delen in verschillende zones. Dit maakt het mogelijk de verlichting van bepaalde onderdelen zoals de oprit, het terras en de borders apart van elkaar te schakelen. Gebruik voor iedere zone een transformator en stel alle zones apart in. De functionele en veilige verlichting op de oprit kun je de hele nacht laten branden, terwijl de sfeerverlichting tussen de beplanting rond bedtijd uit zichzelf uitschakelt. Zo ga je bewust om met licht en energie.
Zoals je merkt kun je alle kanten op. Het verlichten is belangrijk en hoort echt bij een tuinontwerp. Het kan je tuin echt compleet afmaken. En foute verlichting kan de tuin echt verprutsen.
Heb jij jouw tuin al goed verlicht?