Home Geen categorie Vloerisolatie: je houten vloer isoleren

Vloerisolatie: je houten vloer isoleren

Door Judith
Vloerisolatie

Vloerisolatie bij een houten vloer komt veel voor. Bij nieuwbouw woningen worden vloeren standaard geïsoleerd. Bij bestaande bouw kunnen de vloeren achteraf worden geïsoleerd. Vloerisolatie van een houten vloer bespaart je heel wat geld op de energierekening. Wil je graag energieneutraal wonen, dan kun je niet zonder vloerisolatie. En ook als je gewoon energie wilt besparen is vloerisolatie een goede keus. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je vloer isoleren?

Waarom je houten vloer isoleren?

Je houten vloer lijkt eigenlijk wel prima. Je ziet geen kieren en spleten. Dus waarom zou je hem je houten vloer isoleren? Er zijn verschillende redenen voor het isoleren van je houten vloer.

 • Houten vloeren hebben altijd kieren, ook al zijn die onzichtbaar. Daardoor verlies je meer warmte dan je denkt!
 • Onder de vloer is de temperatuur een stuk lager. ‘s Zomers is dat geen probleem, maar in de winter komt er koude lucht uit de kruipruimte naar boven in je huis. Zelfs zonder dat je het merkt, omdat je verwarming het huis toch wel op temperatuur houdt.
 • Houten vloeren zijn meestal dunner dan je denkt. En hout isoleert wel een beetje, maar niet echt goed. Daarom wordt hout niet gebruikt als isolatiemateriaal: het laat te gemakkelijk koude of warme lucht door.
 • Heb je vloerverwarming? Dan is vloerisolatie nog veel belangrijker! Een significant deel van de warmte gaat dan naar beneden in plaats van naar boven. De energiebesparing die je haalt met goede vloerisolatie is dan een flink stuk groter.

Wil je geld besparen op je energierekening? Kijk dan naar het bouwjaar van je woning. Is deze gebouwd vóór 1982, dan is er weinig of geen vloerisolatie aanwezig. Dan zul je ontdekken dat je zo’n 5-7 kuub gas per vierkante meter geïsoleerde vloer bespaart. Dat is in veel gevallen 10-20% van het energieverbruik! Is je woning wat recenter gebouwd, dan kan na-isoleren nog steeds een mooie besparing opleveren.

Zelf houten vloer isoleren of laten isoleren?

Een houten vloer isoleren is soms gemakkelijk en soms heel moeilijk. Dat is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Er zijn enkele simpele dingen waar je rekening mee kunt houden als je je houten vloer wilt isoleren. Je situatie bepaalt ook grotendeels of je dit zelf kunt of niet.

Belangrijk bij een houten vloer isoleren is de kruipruimte. Is deze goed toegankelijk, dan kan het isolatiemateriaal er goed in aangebracht worden. Een houten vloer isoleren zonder kruipruimte is een stuk lastiger, zoals te zien in onderstaande tabel.

Diepe kruipruimte (35 cm of meer)
Isoleren met plaatmateriaal (EPS, kurk etc)Dit kun je redelijk eenvoudig zelf doen. Bedenk wel dat je boven je hoofd werkt. Kun je dit fysiek niet aan, laat het dan doen.
Isoleren met PUR-schuimDit moet altijd professioneel gebeuren, anders kan het veel problemen geven in je woning (ook problemen met je gezondheid!)
Isoleren met glas- of steenwolDit kun je zelf als je er fysiek toe in staat bent. Het is niet moeilijk, al moet je wel het goede beschermingsmateriaal voor je lichaam gebruiken.
Geen of lage kruipruimte (minder dan 35 cm hoog)
Isoleren van de bodem van de kruipruimteVaak zal materiaal dat hiervoor gebruikt wordt in de kruipruimte gespoten moeten worden. Het is dus altijd een klus voor professionals.
Isoleren vanaf bovenHeb je weinig of geen kruipruimte, dan kun je isoleren van bovenaf. Je moet dan wel je vloer verwijderen. Als je handig bent kun je dit zelf. Ben je geen handige klusser, laat het dan doen door een professional.

Of je je houten vloer zelf wilt isoleren of het wilt laten doen, is een vraag die veel kanten heeft. Zo is het afhankelijk van de ruimte die je hebt, maar is het ook de vraag of je fit genoeg bent voor de klus. Onderschat het niet: je werkt in de kruipruimte in een erg krappe ruimte en je werkt ook voortdurend boven je hoofd. Kun je dat aan? Daarnaast is het ook de vraag welk materiaal je wilt gebruiken. Niet elk materiaal is even gemakkelijk om mee te werken.

Laten isoleren: waar moet je op letten?

Het laten aanbrengen van vloerisolatie bij een houten vloer gebeurt meestal door een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt het ook laten doen door een willekeurige klusser, wat je waarschijnlijk heel wat geld bespaart. Bij eenvoudige vormen van isolatie (zie hierboven) is dat geen enkel probleem. Maar is jouw situatie wat ingewikkelder, dan is een professionele partij te verkiezen boven een klusser. Wil je je houten vloer laten isoleren door een professional? Hier moet je op letten.

1. De prijs van het laten isoleren van je vloer

Laten isoleren is natuurlijk duurder dan zelf je houten vloer isoleren. Je betaalt niet alleen het materiaal, maar ook het loon van de mensen die de isolatie komen plaatsen. Waar moet je ongeveer aan denken bij de prijs voor het laten isoleren van je houten vloer?

De prijs van je isolatie wordt bepaald door drie factoren: het soort isolatie dat je kiest, de werkuren die het kost om het materiaal te plaatsen en de voorrijkosten. De voorrijkosten zijn meestal verwaarloosbaar en er zijn veel bedrijven die ze niet apart rekenen.

IsolatiemethodeGeschatte prijs
Isoleren langs de onderkant van de vloer met plaatmateriaal€30-€50 per vierkante meter
Isoleren langs de onderkant van de vloer met wolmateriaal€40-€60 per vierkante meter
Isoleren langs de onderzijde van de vloer met pur€30-€50 per vierkante meter
Houten vloer isoleren van bovenaf €100-€150 per vierkante meter
Bodemisolatie met gespoten materiaal€20-€30 per vierkante meter

Hierboven zie je een grove schatting van de kosten van het laten isoleren. Dit is inclusief alle bijkomende kosten zoals werkuren en materiaalkosten. Wat is de beste vloerisolatie voor een houten vloer? Daarover zijn de meningen verdeeld en het is ook afhankelijk van je situatie.

Je ziet dat isoleren met plaatmateriaal relatief goedkoop is. Dat komt omdat het materiaal snel en eenvoudig te verwerken en aan te brengen is. Wel moet er voldoende ruimte zijn om met de (stijve) platen te kunnen werken. Een houten vloer isoleren met EPS is bijvoorbeeld niet zo moeilijk en dat bespaart dus werkuren. Ook een houten vloer isoleren met pur schuim is relatief goedkoop omdat het gespoten kan worden. LET OP: dit kun je niet zelf doen en dit is een chemisch proces!

Isoleren met wolmateriaal is iets duurder omdat er vaak latten of ijzerdraad aangebracht moeten worden in de kruipruimte. Dat betekent meer werkuren en dus een wat hogere prijs. Een vloer isoleren tussen balken is gemakkelijker met zacht wolmateriaal dan met plaatmateriaal, omdat dat niet precies op maat hoeft te worden gesneden. Een houten vloer isoleren van de onderzijde is sowieso voordeliger dan isoleren van bovenaf.

isoleren met wolmateriaal

Een houten vloer isoleren van bovenaf is een heel stuk duurder. Dat zit hem vooral in het werkloon, maar natuurlijk ook in de prijs voor de nieuwe bovenvloer. Een houten vloer isoleren zonder kruipruimte kan alleen maar van bovenaf. De hele bovenvloer moet daarbij gestript worden en daarna weer volledig opgebouwd met een isolatielaag eronder. Je kunt ervoor kiezen om ook de ondervloer te laten verwijderen, de houten vloer te isoleren tussen de balken en dan de hele vloer weer op te bouwen. Maar als dat niet nodig is, kun je beter een laag isolerende platen op de houten vloer laten aanbrengen en dan een nieuwe bovenvloer plaatsen. Nadeel is dat je nieuwe vloer een stukje hoger komt te liggen, wat niet altijd mooi past in de woning.

Bodemisolatie met gespoten materiaal is het goedkoopst. Het is echter ook de minst efficiënte manier van isoleren. Bovendien heeft het als nadeel dat het leidingwerk dat in de kruipruimte zit, moeilijker bereikbaar wordt. Dit kan bij oudere woningen een probleem zijn. Vraag hierover altijd van meerdere partijen advies, want als het eenmaal gedaan is kan het niet meer teruggedraaid worden. Of in ieder geval niet zonder veel extra kosten te maken. Bodemisolatie valt strikt genomen niet onder vloerisolatie, maar onder kruipruimte-isolatie.

2. Offertes aanvragen

Natuurlijk wil je voorkomen dat je veel te veel betaalt voor je houten vloer isoleren. Het is daarom goed om meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken. De isolatie van een houten vloer op de begane grond is overigens anders dan bijvoorbeeld een houten zoldervloer isoleren. Je kunt het beste diverse offertes aanvragen zodat je ze naast elkaar kunt leggen. Geef daarbij duidelijk aan wat de situatie is en wat je wilt. Vraag offertes aan voor verschillende materialen, zodat je ook daarin een afgewogen keuze kunt maken.

Er zijn handige sites waarmee je in een keer meerdere offertes uit de regio kunt opvragen. Dit is meestal kosteloos en zo kom je aan handige informatie die specifiek is voor jouw situatie. Via Solvari kun je bijvoorbeeld eenvoudig offertes vergelijken van verschillende aanbieders.

3. Reviews vergelijken, hoe doe je dat eigenlijk?

Veel mensen kijken bij reviews meteen naar de negatieve reacties. Door die te lezen, ga je bijna geloven dat er helemaal geen goede bedrijven zijn! Daarom moet je goed weten hoe je reviews kunt lezen en beoordelen om te bepalen of ze nuttig zijn.

 • Bedenk altijd dat mensen sneller geneigd zijn om te klagen dan om complimenten te maken op internet. Een bedrijf dat doorgaans goed scoort kan ook best enkele minder goede reviews krijgen.
 • Een houten vloer isoleren van de onderzijde brengt soms onverwachte uitdagingen met zich mee. Vaak vind je een beschrijving van de situatie ter plaatse bij een review.
 • Bekijk meerdere sites met reviews als dat mogelijk is. Zo weet je zeker dat je ook onafhankelijke meningen bekijkt.
 • Bekijk bij een slechte review ook altijd hoe het is opgelost. Dit wordt soms wel en soms niet vermeldt.
 • Vraag in de regio of er mensen zijn die het bedrijf kennen. Dat is vaak betrouwbaarder dan commentaren op internet.

4. Maak duidelijke afspraken

Heb je eenmaal een bedrijf uitgekozen om je vloer te laten isoleren? Maak dan altijd duidelijke afspraken en zet deze ook op papier. Bespreek welk materiaal er gebruikt gaat worden en hoe dit wordt toegepast. Verder is het belangrijk om ook garantievoorwaarden te bespreken. Laat dit netjes uitwerken door het bedrijf tot een gerichte omschrijving van de werkzaamheden en zorg dat beide partijen tekenen. Het klinkt wat overdreven, maar dat is het echt niet. Maar al te vaak worden er mondeling slordige of onduidelijke afspraken gemaakt, waardoor later onenigheid ontstaat. Om dit te voorkomen zorg je dat alles wat je belangrijk vindt op papier komt te staan. Door dit tot in detail uit te werken, voorkom je dat je later misschien problemen krijgt.

Zelf je houten vloer isoleren: de materiaalkeuze

Als je zelf je houten vloer wilt isoleren vanaf de onderzijde, heb je diverse materialen om uit te kiezen. We gaan elk isolatiemateriaal langs en bekijken dan welke materialen je nodig hebt om de klus uit te kunnen voeren. Voor ELK isolatiemateriaal geldt dat je de kruipruimte moet voorzien van een grondfolie. Deze dampdichte folie moet voorkomen dat er vocht uit de grond opstijgt in de kruipruimte.

Folie in de kruipruimte

Je hebt altijd folie nodig in de kruipruimte als je je houten vloer wilt isoleren. Dit is om te voorkomen dat het isolatiemateriaal te vochtig wordt en gaat schimmelen. Dat kan flinke problemen veroorzaken met je materiaal en met de houten vloer! Vloerisolatie van een houten vloer begint dus altijd met het afdekken van de bodem van de kruipruimte. Het is gebruikelijk om in droge en licht vochtige kruipruimtes PE-folie te plaatsen. Dit plaats je op de grond en een stukje langs de muren omhoog (minimaal 20 cm).

In kruipruimtes waar weleens water in staat, kun je Mioteen KR4 folie gebruiken. Het is een luchtkussenfolie die zelf al goede isolatiewaarde heeft. Dit kan drijven en kan dus meedrijven met het water in de kruipruimte. Het is wel een stuk duurder dan PE folie. Je kunt ook eerst noppenfolie op de grond plaatsen met daarop PE-folie: deze combinatie zal ook gaan drijven als er water in de kruipruimte komt te staan. De noppenfolie hoeft niet het volledige vloeroppervlak te beslaan, zolang er maar genoeg onder de PE folie wordt gelegd. Leg het in stroken op de vloer, vooral bij de randen maar ook in het midden. Leg de PE folie erop en bevestig eventueel met wat tape aan elkaar.

MateriaalHoeveel heb je nodigAanbieders
PE-folieBereken het vloeroppervlak van de kruipruimte. Meet daarna het aantal strekkende meters muur in de kruipruimte en vermenigvuldig dit met 0,5. Tel deze waarde op bij het vloeroppervlak. Dit doe je omdat je ook de muren deels bekleedt met de PE-folie.– Dampremmende PE folie – dunne folie – €0,47/m2
https://www.isolatiemateriaal.nl/folie/dampremmende-folie/dampremmende-pe-folie-transparant-50x4m1-200-m2/
– Dampremmende Miofol 125S folie – dikkere folie met wapening – €1,54/m2
https://isolatienoord.nl/dampremmende-folie-miofol-125-s-25×1-5m-37-5-m
– Dampremmende folie / bouwfolie – sterke folie – €0,57/m2
https://www.foliewinkel.com/bouwfolie/product/dampremmende-folie-afmeting-50-x-2-m-180-micron-a-kwaliteit
NoppenfolieNoppenfolie kun je onder je PE-folie aanbrengen als je verwacht dat er water in de kruipruimte komt. De folie zal dan door de lucht in de noppen gaan drijven.– Noppenfolie 70my, 120cm x 100m – €0,38/m2
https://www.verpakkingenxl.nl/rol-noppenfolie-120-cm-x-100-m-70-my.html
– Noppenfolie 70my, 100cm x 100m- €0,36/m2
https://www.noppenfolie.nl/noppenfolie-pro-kleine-nop-2-laags-70-my/9-1-x-100-m-noppenfolie-70-mu-.html
– Noppenfolie 60my, 100cm x 100m – €0,36/m2
https://www.bubbeltjesfolie.nl/product/bubbeltjesfolie-100-x-100/
Mioteen KR4 folieMioteen KR4 is een folie die uit zichzelf op water blijft drijven. De folie is daardoor zeer geschikt voor kruipruimtes die af en toe nat worden.Deze luchtkussenfolie is alleen verkrijgbaar bij fabrikanten. Je kunt daar een offerte aanvragen of het rechtstreeks bestellen. Dit is luchtkussenfolie dus kijk goed hoe het geplaatst moet worden in de kruipruimte. Deze folie plaats je pas nadat je de vloerisolatie hebt aangebracht.

Isoleren met wol: glaswol, steenwol, hennep, vlaswol

Glaswol en steenwol zijn minerale wolsoorten. Hennep en vlaswol zijn natuurlijke wolsoorten. Je kunt ook isoleren met schapenwol, maar gezien de prijs gebeurt dat maar zelden. Wolsoorten worden hier samen genoemd, omdat ze op dezelfde manier gebruikt worden bij het isoleren van een houten vloer van onderaf. Meestal zul je je houten vloer isoleren met steenwol of glaswol. Wolplaten of woldekens moeten altijd worden ‘opgehangen’ en op hun plaats gehouden. Dat lukt niet met spijkers of schroeven, omdat het materiaal daar overheen zakt. Je gebruikt meestal latten onder de vloerbalken, waar je het isolatiemateriaal op klemt. Een andere methode is met draad (minder aan te raden omdat de wolmatten kunnen zakken) of gaas. Latten zijn doorgaans het prettigst om mee te werken onder de vloer. De diverse wolsoorten zijn ook verkrijgbaar als plaat (glaswol plaat of steenwol plaat bijvoorbeeld). Deze moeten op dezelfde manier behandeld worden, want ook dit type plaatmateriaal is niet stevig genoeg om te spijkeren of schroeven. Een houten vloer isoleren dempt ook geluid: met wol dempt het geluid wat beter dan met plaatmateriaal.

Isoleren met plaatmateriaal (EPS, PIR)

Isoleren met stevig plaatmateriaal is een heel ander klusje. Je gebruikt meestal stevige kunststof platen onder de vloer. Deze platen hebben als groot voordeel dat ze volledig vochtbestendig zijn. Ze isoleren vrij goed, al moet je in veel gevallen wel een dubbele laag gebruiken om een goede isolatiewaarde te halen. EPS en PIR platen kun je bevestigen met speciale lange schroeven of spijkers. Ze blijven stevig hangen en verzakken niet, dus er is geen lattenwerk of gaas nodig om ze op hun plek te houden. EPS staat bij de meeste mensen bekend als piepschuim. PIR is een materiaal dat wel wat lijkt op gedroogd PUR-schuim.

De prijs van isolatiemateriaal

MateriaalHoeveel heb je nodigAanbieders
Glaswol dekenHet vloeroppervlak berekenen. Houd een ruime marge aan, omdat je het isolatiemateriaal dicht langs de randen gaat klemmen. Ga je een houten vloer isoleren tussen balken, dan klem je daar het materiaal ook tussen.
Glaswol Naturoll 12 cm – RD waarde 3,4 – €5,14/m2
Glaswol Ursa Hometec 12 cm – RD waarde 3,4 – €6,76/m2
Glaswol Gamma 12 cm – RD waarde 3,0 – €6,69/m2

Glaswol plaatmateriaalBereken het vloeroppervlak. Houd ook hier een marge aan, al mag die iets kleiner zijn dan bij glaswol dekens. Breng bij dun materiaal 2 lagen aan (reken dubbel oppervlak)Glaswolplaat Sonepanel 6 cm – RD waarde 1,6 – €3,20/m2
Knauf MW 35 glaswol 6 cm – RD waarde 1,7 – €4,11/m2
EPS platenEPS heeft geen marge. Het is een soort piepschuim die je gewoon zo strak mogelijk langs de balken plaatst.EPS100 plaat 6 cm – RD waarde 1,65 – €4,92/m2
EPS100 plaat 10 cm – RD waarde 2,5 – €8,99/m2
EPS100 plaat 10 cm – RD waarde 2,7 – €9,01/m2
PIR platenPIR platen zijn van een iets ander type kunststof. Het is schuimmateriaal wat licht flexibel is. Het kan tot zekere hoogte wel geklemd worden, maar een marge is niet nodig.PIR Alu isolatieplaat 3 cm – RD waarde 1,35 – €6,78/m2
PIR 2-zijdig plaat 3 cm – RD waarde 1,36 – €7,15/m2
PIR Als isolatieplaat 4 cm – RD waarde 1,8 – €9,59/m2

Hoe zit het met de isolatiewaarde van de houten vloer?

De isolatiewaarde van de houten vloer is afhankelijk van wat je zelf wilt. Bij nieuwbouw wordt gemikt op een isolatiewaarde van minimaal Rd 5. Maar bij bestaande bouw wordt doorgaans Rd 3,5 gezien als voldoende geïsoleerd. Deze normen veranderen echter voortdurend, dus als je een hogere isolatiewaarde van je houten vloer kunt bereiken is dat mooi meegenomen. Bij de meeste isolatiematerialen breng je meerdere lagen van het materiaal aan om de juiste isolatiewaarde te bereiken.

Zelf je houten vloer isoleren: een stappenplan

Naast het inhuren van een bedrijf kun je ook zelf aan de slag gaan. Vloerisolatie van een houten vloer hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ga je zelf je houten vloer isoleren? Dan is het praktisch om gebruik te maken van een stappenplan. We hebben geen stappenplan gemaakt voor een houten vloer isoleren van bovenaf. Dit is namelijk een erg uitdagende klus, die meestal wordt uitbesteed aan andere partijen. Deze handleiding is bedoeld om zelf je houten vloer te isoleren van onderaf. Een houten verdiepingsvloer isoleren werkt vergelijkbaar.

Stappenplan 1. Isoleren van onderaf

Stap 1: Is er voldoende werkruimte?

Het is erg belangrijk dat je zeker weet dat er voldoende werkruimte in de kruipruimte is. Kruip dus eerst zelf onder de vloer en ga kijken hoe het eruitziet. Kijk ook of je genoeg ruimte hebt om het isolatiemateriaal naar beneden te brengen en het boven je hoofd te bevestigen. Ga je een houten tussenvloer isoleren? Dan heb je werkruimte genoeg, maar moet je zorgen dat je er veilig bij kunt.

Stap 2: Controle van het hout

Terwijl je bezig bent met het kijken of je werkruimte hebt, controleer je ook de staat van het houtwerk. Als je kruipruimte regelmatig vochtig wordt, kan het gebeuren dat je houten vloer begint te rotten. Controleer dit goed, vooral in de hoeken en naden. Controleer ook op houtworm! Is je houtwerk slecht, dan moet dit natuurlijk vervangen worden voordat je kunt isoleren. Is het hout niet aan het rotten, maar is het wel (licht) vochtig? Dan moet je eerst zorgen dat het droog wordt in de kruipruimte voordat je er kunt isoleren (zie stap 3).

Stap 3: Een droge kruipruimte

Je kunt alleen vloerisolatie toepassen als je zeker weet dat de vloer goed droog is. Daarvoor is het noodzakelijk om zeker te weten dat de kruipruimte als geheel goed droog is. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je vocht opsluit tussen je isolatie en je houten vloer. Met als gevolg dat de vloer ongezien begint te rotten! Gebruik een luchtvochtigheidsmeter op diverse plekken in de kruipruimte. Is deze niet droog genoeg? Dan bevestig je PE-folie of andere dampdichte folie op de bodem van de kruipruimte en zorg je dat de kruipruimte goed geventileerd wordt. Wacht tot de luchtvochtigheid laag genoeg (beneden de 70%) en het hout volledig droog is voordat je begint met isoleren.

Stap 4: Folie plaatsen

Voordat je begint met isoleren, plaats je de folie die je hebt gekozen op de grond. Dat kun je het beste nu doen, omdat je dan gemakkelijker er comfortabeler werkt. Bovendien kan het noodzakelijk zijn de folie alvast te plaatsen omdat vocht dan eerst uit de kruipruimte kan trekken.

Stap 5: Keuze voor materialen

Je kunt vanaf onderen bij je vloer en je houtwerk is (weer) prima in orde. Fijn! Tijd om te bedenken met welke materialen je wilt gaan isoleren. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Plaatmateriaal is iets duurder, maar gemakkelijker te bevestigen dan wolmateriaal. Het materiaal dat je kiest bepaalt ook hoe je het gaat aanbrengen (zie stap 5). Wil je een houten vloer isoleren tussen balken? Dan maak je het materiaal op maat om daartussen te passen. In veel gevallen is een wolsoort dan prettig omdat je die ertussen kunt klemmen. Wil je een houten verdiepingsvloer isoleren en geluid dempen? Dan kies je voor een wat dikkere laag glaswol of steenwol, want dit dempt geluid beter dan PIR of EPS plaatmateriaal.

Stap 6: Latten nodig?

Heb je een wolsoort gekozen om mee te isoleren? Dan bevestig je latten tegen de onderkant van de balken aan. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte van het materiaal. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is achter elke lat om het isolatiemateriaal achter te klemmen. Normaal gesproken installeer je eerst alle latten en vervolgens schuif je het isolatiemateriaal erachter. Dat werkt echter niet goed als je stijf isolatiemateriaal, bijvoorbeeld wolplaten, gaat aanbrengen. Dan zet je eerst een lat vast, klem je het isolatiemateriaal er op de juiste plaats achter en zet je daarna de volgende lat vast met het isolatiemateriaal erboven.

Stap 7: Isoleren zonder latten

Ga je stevig plaatmateriaal installeren? Dan kun je de platen eenvoudig op maat snijden en met speciale schroeven of spijkers ophangen. Ga je je houten vloer isoleren tussen balken? Dan kun je met PUR-schuim of speciale isolatiekit de naden tussen de balken en het isolatiemateriaal afdichten.

Stap 8: Afwerking van verdiepingsvloer

Ben je bezig met een houten verdiepingsvloer te isoleren? Dan ben je nog niet helemaal klaar. In de kruipruimte laat je het materiaal gewoon in het zicht zitten. Maar dat wil je bij een verdiepingsvloer liever niet. Na een houten verdiepingsvloer isoleren zul je dus nog kiezen voor afwerkingsmateriaal. Meestal zijn dat gipsplaten (plafondplaten) die je op houten rachels schroeft.

Veelgestelde vragen over het isoleren van een vloer

 • Hoe zit het eigenlijk met dampdichte en dampopen lagen in de isolatie? Isolatiemateriaal kan gaan schimmelen, rotten of zijn functie verliezen als het (te lang) vochtig is. Daarom werk je met een dampdichte laag. Die laag zit altijd aan de koude kant van het materiaal. In dit geval leggen we een dampdichte PE-folie of Mioteen folie op de bodem van de kruipruimte. Kies je voor isolatiemateriaal dat zelf ook een dampdichte laag bevat, dan installeer je het materiaal met de dampdichte laag naar beneden.
 • Hoe zit het met de subsidie voor vloerisolatie? Je kunt subsidie krijgen voor vloerisolatie, maar alleen als je aan de voorwaarden voldoet. En je moet minimaal 1 andere energiebesparende maatregel uit de lijst toepassen in je woning.
 • Hoe lang gaat de isolatie mee? De levensduur van de isolatie is afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden. Je ziet dat wolsoorten na een aantal jaren een beetje beginnen in te zakken. Ze zakken dan van hun plek af of ze worden compacter waardoor ze minder goed isoleren. Controleer elk jaar in de kruipruimte hoe de isolatie erbij staat. LET OP: Als het isolatiemateriaal vochtig is, dien je dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Vochtig isolatiemateriaal verliest zijn functie en kan je houten vloer bovendien beschadigen (rot en schimmel). Is de kruipruimte goed geventileerd, dan zul je deze problemen niet snel krijgen met de isolatie onder je houten vloer.
 • Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie? Bij beide soorten isolatie werk je in de kruipruimte. Bij bodemisolatie plaats je isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Dit isoleert de ergste kou en het vocht dat uit de bodem omhoog komt. Het is echter ook belangrijk dat de kruipruimte goed geventileerd blijft. En deze circulerende lucht zorgt ervoor dat de vloer alsnog veel kou opvangt uit de kruipruimte. Bij vloerisolatie plaats je isolatiemateriaal direct tegen de vloer aan, waardoor het een stuk effectiever is.
 • Is er verschil tussen gewone vloerisolatie en een houten verdiepingsvloer isoleren? Nee, eigenlijk niet echt. Wel werk je nu natuurlijk op hoogte, dus dien je dat veilig te doen. Verder zul je minder snel te maken krijgen met vochtproblemen als je een houten verdiepingsvloer isoleert. Een verschil is wel dat je de houten verdiepingsvloer na het isoleren weer voorziet van een nieuwe afwerking, zodat het materiaal uit het zicht is weggewerkt. Een houten zoldervloer kun je ook isoleren van bovenaf, omdat een dikkere vloer daar meestal niet veel uitmaakt. Dit werkt een stuk beter en prettiger bij een houten zoldervloer isoleren.

Het isoleren van een vloer is een grote uitdaging. Hoe je het gaat aanpakken is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo is het natuurlijk de vraag of je het zelf kunt doen of niet. En ook moet je beslissen welk materiaal je gaat gebruiken om de vloer mee te isoleren. Hier heb je genoeg informatie gevonden om jouw vloer goed te isoleren.

Related Posts