Home Geen categorie Leer in je interieur verwerken + DIY wandplank met leren plankdragers

Leer in je interieur verwerken + DIY wandplank met leren plankdragers

Door Marieke
De toepassingen van leer in het interieur

Leer geeft een luxe, chique, warme, stoere en robuuste uitstraling. Dat geldt niet alleen op het gebied van mode, maar ook op het gebied van interieur. Je kunt leder op verschillende manieren terug laten komen in je interieur. Niet alleen in de woonkamer, ook in de keuken of slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een grote leren bank, of leren eetkamerstoelen. Leer kunt je ook subtieler in je interieur terug laten komen. In dit artikel gaan we je alles over leer vertellen en geven wij je ook een aantal toepassingen van leder.

Leer geeft karakter

Geen leren bank of stoel is hetzelfde. Met een leren item in je huis heb je geen massaproductie-artikel in huis, maar een meubel met een unieke uitstraling. Geen meubel van leer is hetzelfde. Leer is een natuurlijk materiaal en wordt alleen maar mooier naarmate het ouder wordt. Leer krijgt zijn eigen unieke gebruikerssporen en daarmee ook een geheel eigen karakter.

Leer is overigens verkrijgbaar in verschillende types. Denk bijvoorbeeld aan eco-leer, geschuurd leer, of gepoetst leer. Elk type leer heeft zijn eigen kenmerken. Voordat je leren meubels koopt, is het verstandig om je eens te verdiepen in deze verschillende leertypes. 

Leer; een duurzaam materiaal

Leer is een duurzaam materiaal dat van een hoogwaardige kwaliteit is. Het staat garant voor een lange levensduur. Wij vertelden al dat leder zelfs mooier wordt naarmate het ouder wordt. Daarom hoef je je zeker geen zorgen te maken over de levensduur van leer, je zult er sowieso jarenlang plezier van hebben.

Past in elke woonstijl

Of je nu een klassieke, een landelijke of een industriële inrichting hebt; leder past in elke interieurstijl. Vanwege de talloze kleurmogelijkheden is er altijd wel een kleur verkrijgbaar die past in jouw interieur. Het voordeel van leer is ook dat het nooit uit de mode raakt. Leder is bovendien te combineren met alle mogelijke kleuren en materialen.

Verrassende accenten met details van leer

Niet iedereen houdt van een robuuste leren bank. Dat hoeft ook niet. Je kunt ook prima voor een bank en stoelen van een ander materiaal kiezen. Wanneer jij je interieur toch een tikje stoerder wilt maken, dan kun je ook leren details aanbrengen. De kleinste details bepalen wel de uitstraling van je interieur. Denk bijvoorbeeld eens aan leren handgrepen aan kasten of deuren, een trend die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een echte must-have. Een handgreep van een kast lijkt maar een klein en nutteloos detail, maar het tegendeel is waar. Onderschat niet wat handgrepen kunnen doen als het gaat om de uitstraling van een ruimte. Leren details kunnen al een groot verschil maken. We noemen nog een aantal voorbeelden:

 • Leren plankdragers bij een wandplank
 • Leren handgrepen aan de lades en deurtjes van kasten
 • Een vloerkleed van leer
 • Een leren poef
 • Kussentjes van leder
 • Leren handgrepen aan de keukenkastjes
 • Als muurlussen waartussen je wijnflessen kunt bevestigen, maar ook bijvoorbeeld je gordijnen, handdoek en theedoek, enz. 

Diy: een wandplank met leren plankdrager

Door twee riemen aan een muur te bevestigen kun je op een snelle en eenvoudige manier een wandplank ophangen. Hieronder vertellen wij je hoe je dat kunt doen.

Benodigdheden:

 • 2 riemen
 • 2 schroeven
 • Houten plank
 • Boormachine
 • 2 pluggen
 • Potlood, liniaal, waterpas

Stappenplan

 1. Zaag een plank op de gewenste maat zagen, of laat een plank in de bouwmarkt op de gewenste maat zagen.
 2. Doe de riemen vast.
 3. Teken 2 de boorgaten af op de muur (afhankelijk van de lengte van de plank op de gewenste afstand van elkaar).
 4. Boor op de afgetekende plek een gaat in de muur. Duw een plug in de boorgaten.
 5. Vouw een stukje van de riem dubbel. Schroef de riem vast op de muur. Houd er wel rekening mee dat de gespen beide riemen op dezelfde hoogte gehangen worden.
 6. Leg de plank in de riemen en zet je mooiste accessoires op de wandplank.

Lees ook: Dit zijn de interieurtips die je humeur een boost geven!
Lees ook: Een zwevende wandplank bevestigen; zo doe je dat! Met stappenplan

Related Posts