Home Geen categorie Een dakkoffer kopen; zo maak je de beste keuze

Een dakkoffer kopen; zo maak je de beste keuze

Door Marieke
Dakkoffer aanschaffen? Lees dan deze tips!

De vakantieperiode is aangebroken. Velen onder ons laden hun auto vol en trekken er een paar weekjes op uit om alles achter zich te laten en weer nieuwe energie op te doen. Nu – in deze coronaperiode – zal de vakantie anders verlopen dan anders. Een groot deel zal thuisblijven en genieten van de achtertuin. Vele anderen zullen ervoor kiezen om wat dichter bij huis op vakantie gaan en zodoende de auto te pakken in plaats van het vliegtuig. Musea, attractieparken en restaurants zijn open, alleen zijn er een maximaal aantal bezoekers toegestaan. Er zal tijdens de vakantie veel meer activiteiten bij het huisje, caravan of tent gedaan worden. Extra laadruimte bij de auto is dan ook heel handig. En dat kan eenvoudig geregeld worden met een dakkoffer. Maar waar je op moet letten bij de aanschaf van een dakkoffer vertellen wij je in dit artikel.

Kies voor een dakkoffer met keurmerk; wel zo veilig

Veiligheid staat boven alles, kies daarom voor een dakkoffer die aan alle veiligheidseisen voldoet. Een veilige dakkoffer herken je sowieso aan het TÜV-keurmerk, maar je kunt altijd nog aanvullende testen op internet bekijken als je een dakkoffer op het oog hebt. Zo weet je zeker dat je goed voorbereidt en veilig met een dakkoffer op pad kunt.

Inhoud en gewicht

Voordat je een dakkoffer koopt, bekijk dan eerst wat de maximale dakbelasting van je auto is, het maximale gewicht wat je auto op het dak mag dragen. Je vindt dat in het onderhoudsboekje dat bij je auto hoort. Stem daar de grote van je dakkoffer op af. Houd er dan wel rekening mee dat het gewicht van de koffer en de dakdragers zelf hierbij inbegrepen is. Er zijn een aantal dakkoffers verkrijgbaar onder de 15 kg, maar dat zijn vaak de kleinere. De meeste dakkoffers wegen toch wel meer dan 15 kg.

De inhoud wordt weergegeven in liters. De kleinste modellen hebben een inhoud van ongeveer 300 liter. Dit loopt op tot ongeveer 650 liters.

Tip: eenmaal een dakkoffer aangeschaft en je gaat deze inladen? Vul de dakkoffer met de lichtste dingen die je meeneemt. De zwaarste spullen leg je in de kofferbak van je auto.

Formaat

Ook het formaat van de koffer moet goed bij de auto passen. Een koffer mag immers niet te ver uitsteken. En houdt er ook rekening mee dat je de klep van je kofferbak nog open en dicht moet kunnen doen.

Openen en sluiten van de dakkoffer

Wat betreft het openen en sluiten van de dakkoffer zijn er diverse mogelijkheden. Een dakkoffer kan aan de korte kant geopend worden, maar ook aan de lange kant. Denk van tevoren goed na wat jij het makkelijkst vindt en houd daarbij dan ook rekening met het model van de auto. Je moet er immers ook goed bij kunnen als je de koffer in- of uitlaadt.

Ook zijn er koffers met een dubbelzijdige opening, deze bieden het meeste gebruiksgemak.

Daarnaast wil je natuurlijk ook een koffer die je op slot kunt doen. Je wilt niet dat iedereen zomaar bij je spullen kan komen als je even de auto verlaat. Er zijn koffers die met één slot is af te sluiten, maar er zijn ook koffers die je op meerdere punten kunt afsluiten, bijvoorbeeld op de hoeken. Deze laatste is het veiligst.

Lees ook: Zelf je auto ‘verbouwen’? 3 tips

Dakkoffer op een auto

Snelbevestiging

Gebruik je de dakkoffer heel vaak? Dan is het wellicht een idee om een koffer te kiezen met een snelbevestigingssysteem. Met zo’n systeem kun je snel en zonder gereedschap de koffer op het dak bevestigen.

Dakdragers

Met alleen een dakkoffer ben je er nog niet. Je hebt ook dakdragers nodig. Zitten er al dakdragers op je auto? Bekijk dan goed of jouw potentiële dakkoffer wel geschikt is voor jouw dakdragers. Niet alle koffers passen namelijk op universele dakdragers.

Zitten er geen dakdragers op je auto, dan zul je losse dakdragers moeten aanschaffen. Het is van belang dat je goed kijken welke dakdragers er op jouw auto passen. Dat is namelijk voor elk model auto weer heel verschillend. Vervolgens is het ook van belang om te kijken of de koffer dan ook weer op die betreffende dakdragers past. Het is even goed uitzoeken, maar als je eenmaal het juiste in huis hebt, dan weet je zeker dat je goed en veilig op pad kunt.

Rijden met een dakkoffer

Rijden met een dakkoffer is niet anders dan rijden zonder dakkoffer. Waar je wel rekening mee moet houden is een toename van het brandstofverbruik van zo’n 10 à 15 %. Ga je en parkeergarage in? Denk er dan aan de hoogte van je auto is toegenomen en controleer goed of je al dan niet de parkeergarage kunt binnenrijden.

Een groot assortiment vind je bijvoorbeeld op Halfords.nl

Lees ook: Zelf je auto wassen; zo doe je dat!

Related Posts