Home Geen categorie Water op plat dak: dit is wat je moet doen

Water op plat dak: dit is wat je moet doen

Door Judith

In Nederland zijn heel veel gebouwen met platte daken. Soms gaat het om de woning zelf, maar meestal hebben we het over een aanbouw of een schuur. Een plat dak is goedkoper en efficiënter dan een schuin pannendak. Toch levert het soms problemen op. Op veel platte daken blijft bijvoorbeeld water staan. Is dat een probleem? En zo ja, wat kun je eraan doen?

Hoeveel water op een plat dak is normaal?

Op een echt goed gebouwd plat dak blijft nauwelijks water staan na een regenbui. Het water loopt dan netjes weg via de afvoer. Helaas is dat lang niet overal zo. Er zijn heel veel platte daken waar het water op blijft liggen. Dat kan problemen geven met je dak. Hoeveel water op een plat dak is normaal?

De richtlijn: na een regenbui is minder dan 10% van het dakoppervlak bedekt met water en de plassen zijn minder dan 5 mm diep.

Het meten van het dakoppervlak is best lastig. Maar vaak kun je wel een grove schatting maken of een groot deel van het dak bedekt is met water of niet. De plassen moeten niet dieper zijn dan 5 mm en dat kun je zelf eenvoudig meten. Zolang het water verdeeld is over kleinere ondiepe plassen, is water op het dak zelden een groot probleem.

Veel water op het dak? Check de afvoeren

Liggen er grote, diepe plassen op het dak? Dan is het tijd om de afvoeren van het dak te controleren. Kijk eerst of er genoeg afvoeren zijn: aan alle kanten moet het water goed weg kunnen lopen. Kijk bij de ingang van elke afvoer of deze vrij is. Daarna kun je een stuk touw in elke afvoer stoppen en kijken of deze aan de onderkant uit de regenpijp komt. Lukt dat goed, dan zit er geen verstopping in de regenpijp. Dan is het goed om te kijken waar het regenwater naartoe loopt. Gaat het naar een afvoerput? Controleer dan of deze niet verstopt is. Verrassend vaak is een verstopping van een afvoer de oorzaak van water op het dak. Dit is eenvoudig te verhelpen door minstens 3x per jaar de afvoeren schoon te maken. Staan er hoge bomen bij het dak, dan moet je in de herfst vaker het dak op om de afvoer, regenpijp en eventuele dakgoten leeg te maken.

Het dak afschot

Het afschot van het dak betekent hoe schuin het dak loopt. Een plat dak is als het goed is niet perfect horizontaal. In plaats daarvan is de ene kant iets hoger dan de andere kant. Het gaat om een marge van ongeveer 2-4%: zo weinig dat je het nauwelijks merkt. Het is echter wel genoeg om het water van het dak af te laten lopen. Helaas: veel platte daken zijn door de aannemer toch helemaal vlak gemaakt. En dat betekent dat water er niet zo gemakkelijk af kan lopen. Is jouw dak aan vervanging toe? Dan kun je meteen het dak laten aanpassen zodat er een duidelijk afschot is. Zolang je dak niet vervangen hoeft te worden, is het maken van een afschot meestal niet nodig. Het werk moet namelijk onder de dakbedekking gebeuren, waardoor het vrijwel altijd resulteert in een nieuwe dak.

Water op je dak hoeft niet direct een probleem te zijn. Kleine, ondiepe plassen zijn geen gevaar voor je dakbedekking. Pas bij grotere plassen is er reden tot zorg: het water kan zorgen voor meer gewicht, waardoor het dak kan verzakken. Ook kunnen plantjes en algen op het dak gaan groeien, wat slecht is voor het dak. Door te zorgen voor goede afvoeren en voldoende afschot, kun je vrijwel alle waterproblemen op het dak effectief aanpakken.

Related Posts