Heb je bouwplannen waarbij je hout nodig hebt? Dan loop je allicht tegen een hoop opties aan om uit te kiezen. Elke houtsoort heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. We vertellen meer over verschillende houtsoorten die voor bouwdoeleinden gebruikt kunnen worden.
In dit artikel:
Vurenhout
Vurenhout is hout van de fijnspar en is de meest gebruikte houtsoort als bouwmateriaal in Nederland. Dat is ook niet gek, want vurenhout is naast dat het makkelijk te verwerken is ook nog eens sterk, relatief licht van gewicht en voordelig qua prijs. Vurenhout is gelig van kleur en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, mits het bewerkt wordt. Wel is het zinnig om de oorsprong van het hout na te gaan. Vurenhout afkomstig van sparren in Noord-Europa is sterker, omdat de bomen vanwege het klimaat daar minder snel groeien. Vurenhout uit Midden-Europa kan sneller in grote volumes geproduceerd worden, maar is dus wat minder sterk.
Hardhout
Hardhout leent zich uitstekend voor binnen én buiten. Het is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen aantasting door schimmels en insecten en wel 20 tot 25 jaar mee kan gaan. Door de hardheid, kan hardhout echter ook snel kromtrekken. Hardhout bevat van nature noesten en kwasten. De kleur van het hout kan snel veranderen onder invloed van weersomstandigheden, namelijk door te vergrijzen. Tenzij je hout behandelt met met bankirai olie om de originele kleur te behouden.
Eikenhout
Ook eikenhout is populair door haar landelijke, robuuste karakter. Het heeft van nature ‘kwasten’, plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten, doorgaans ruw en donkerbruin zijn. Eikenhout is duurzaam omdat het erg hard is en kan daardoor ook meer dan 20 jaar meegaan, maar door de hardheid kan het ook snel kromtrekken. Eikenhout is prima geschikt om buiten te gebruiken voor bijvoorbeeld veranda’s en overkappingen, hoewel het net als hardhout kan gaan vergrijzen. Het leent zich ook prima om binnen te gebruiken.
Grenenhout
Grenenhout is een naaldhoutsoort die afkomstig is van de grove den. Grenenhout wordt vaak in één adem genoemd met vurenhout, maar is zeker niet hetzelfde. Het is populair omdat het goedkoop is, maar is het is geen duurzame hout dat lang mee gaat, mede omdat het zacht is. Als het geïmpregneerd wordt, kan het maximaal 10 tot 15 jaar meegaan. Ook is grenenhout donkerder van kleur dan vurenhout en heeft het meer noesten en kwasten. Door de zachtheid is grenenhout wel goed te bewerken.
Douglashout
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die groeit in het Duitse Zwarte Woud. De bomen groeien langzaam, waardoor het hout kwalitatief beter wordt. Douglashout is relatief zacht hout Douglas is een zachte houtsoort met een kenmerkende roze, warme kleur heeft. Onbewerkt douglashout gaat doorgaans zo’n 10 tot 15 jaar mee, en geïmpregneerd en gekleurd douglashout ongeveer 5 jaar langer.
De keuze voor het juiste hout is dus een samenspel van uiterlijk, duurzaamheid en prijs. Bij dat laatste moet je realiseren dat goedkoop duurkoop kan zijn!