Home Klustips 5 tips voor het schoonmaken van je dakgoot

5 tips voor het schoonmaken van je dakgoot

Door bouwsuper
5 tips voor het schoonmaken van je dakgoot

Het is herfst en tijd voor een herfstwandeling. De knisperende bladeren onder je voeten en de zon in je gezicht, heerlijk! Maar deze bladeren zorgen ook voor overlast rondom je huis. Je dakgoten kunnen erdoor verstopt raken als je ze niet optijd leeg haalt. Zelf je dakgoot schoonmaken is zo gedaan en helemaal niet moeilijk als je deze tips onthoudt.

  1. Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk zeggen ze vaak. Bereid je daarom goed voor voordat je begint aan het schoonmaken van je dakgoot. Kijk bijvoorbeeld goed naar de weersverwachting. Omdat je waarschijnlijk op een ladder moet staan voor dit project, is het van belang dat het niet te hard waait. Zo breng je jezelf en anderen niet onnodig in gevaar.

De juiste benodigdheden in huis hebben voordat je je dakgoot schoonmaakt is ook handig. Je hebt er geen geavanceerde spullen voor nodig. Een ladder, een schepje, een emmer, een borstel en een tuinslang die op water is aangesloten voldoen al.

  1. Bescherm jezelf

Bescherm jezelf

Dakgoten hebben vaak scherpe uiteinden waaraan je je kan snijden. Draag daarom dikke tuinhandschoenen van goede kwaliteit, zo voorkom je eventuele verwondingen. Ook kunnen vogels scherpe voorwerpen hebben laten vallen die in de dakgoot terecht zijn gekomen en waar je in kan grijpen als je de bladeren oppakt uit de dakgoot. Dit soort handschoenen zijn verkrijgbaar bij alle tuincentra en doe-het-zelf zaken.

  1. Doe het met regelmaat

Idealiter maak je je dakgoot twee keer per jaar schoon, om zo verstoppingen in je dakgoot en eventuele schade te voorkomen. Een volle dakgoot verzwaart je dakgoot en zorgt ervoor dat hij op den duur gaat verzakken. Overigens is de kans groot dat er door het overlopen van de dakgoot schade ontstaat, waardoor de schilderwerken worden aangetast.

  1. Zorg voor een bladvanger

Een bladvanger zorgt ervoor dat losse bladeren in je dakgoot worden tegengehouden en niet in je regenpijp of in de afvoer naar de regenpijp terecht komen. Een bladvanger kost ongeveer € 10 en is te koop bij de meeste doe-het-zelf winkels. Als je het leuk vindt en wil besparen, kan je een bladvanger ook heel goed zelf maken. Door de hoogte en de breedte van je dakgoot op te meten en de formule 2x diepte 1x lengte toe te passen, bereken je de maten van jouw bladvanger. Met simpel kippengaas kan je de bladvanger vervolgens maken. Binnen no time heb jij een goedkope, maar effectieve bladvanger.

  1. Check je dak

Nu je toch op een ladder de dakgoot schoon aan het maken bent, is het verstandig om je dak te checken voor eventuele beschadigingen. Als je dit twee keer per jaar checkt en je komt een beschadiging tegen, kom je weg met een simpele reparatie in plaats van een totale dakrenovatie. Een goede tip waarmee je veel geld kan besparen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.