Home Geen categorie Beveilig je fiets met een extra fietsslot

Beveilig je fiets met een extra fietsslot

Door Marieke
Beveilig je fiets met een extra fietsslot

Als je een prachtige fiets in bezit hebt, dan wil je er natuurlijk lang plezier van hebben. Een goed fietsslot is van belang om je fiets te beschermen tegen diefstal. Maar welk fietsslot kun je dan het beste kiezen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van de beste fietsslot? In dit artikel zetten we een aantal verschillende soorten fietssloten op een rijtje zodat jij de beste slot voor jouw fiets kan kiezen.

Nederland fietsland

Het landschap van Nederland leent zich uitstekend om met de fiets erop uit te gaan. De fiets is dan ook een vervoersmiddel dat ontzettend veel gebruikt wordt. Bijna iedereen in Nederland is wel in bezit van een – of soms wel meerdere – fiets. Kinderen leren al vroeg fietsen, beginnend met een loopfiets, een driewieler, een fiets met zijwieltjes en als ze ongeveer 4 jaar zijn kunnen kinderen zonder zijwieltjes er met de fiets op uit. Wat wij de kinderen ook al van jongs af aan leren is om hun fiets nooit onbeheerd zomaar ergens te laten staan in verband met diefstal. De meeste mensen zetten hun fiets dan ook altijd op slot wanneer ze deze ergens neerzetten.  

Ringslot

Met de intrede van de elektrische fiets, zijn fietsen een stuk duurder geworden. Een e-bike is dan ook een geliefd object voor dieven, nog meer dan de gewone fiets, die ook al zeer geliefd was bij menigeen dief. De meeste fietsen zijn standaard voorzien van een ringslot. Om diefstal te voorkomen kiezen de meeste mensen voor een dubbele beveiliging door de ringslot te combineren met een ander slot, bijvoorbeeld een kettingslot. Maar er zijn nog meer soorten sloten verkrijgbaar. Wil je meer weten over de verschillende sloten en welke je het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder.

Verschillende fietssloten

Als je naar de winkel gaat, dan kom je er al snel achter dat een fietsslot in allerlei soorten en maten verkrijgbaar is. Welk slot voor jou geschikt is hangt af van een aantal factoren. Wil je je gloednieuwe, dure e-bike beschermen tegen diefstal, of wil je het oude kinderfietsje dat de hele dag op het schoolplein staat beschermen tegen diefstal? Of staat jouw fiets de hele dag op het station, een bekende plek als het gaat om fietsdiefstallen. Dat wel een groot verschil.

  • Kabelslot: een kabelslot bestaat uit staaldraad met een plastic omhulsel. Kabelsloten zijn flexibeler en wegen minder zwaar dan een kettingslot, maar ook minder betrouwbaar. Hoewel het natuurlijk nog steeds lastig blijft om het door te knippen omdat de kabelslot gemaakt is van gehard staal.
  • Kettingslot: een kettingslot bestaat uit metalen schakels die als ringen aan elkaar gekoppeld zijn. Een omhulsel zorgt ervoor dat je voertuig niet beschadigd raakt. Doorknippen gaat vanwege het materiaal lastig. Een kettingslot wordt doorgaans gezien als de meest veilige fietsslot. Een kettingslot is verkrijgbaar in verschillende lengtes waardoor je je fiets aan allerlei objecten vast kunt zetten. Het nadeel is dat ze relatief zwaar zijn.
  • Beugelslot: een beugelslot heeft een u-vorm van gehard staal en is – net als de kettingslot en kabelslot – lastig door te knippen. De u-vorm is niet beweegbaar en dus lastiger om het aan een object vast te maken. Het kan ook niet aan dikkere objecten vastgemaakt worden.
  • Insteekslot: de insteekslot gebruik je als extra slot bij het ringslot. Een insteekslot maakt het mogelijk om de fiets ook aan een ander object vast kunt zetten.
  • Vouwslot: een vouwslot bestaat uit lange schakels die je makkelijk kunt opvouwen (denk aan een duimstok). Het voordeel daarvan is dat het licht van gewicht is en je het makkelijk mee kunt nemen doordat het opgevouwen kan worden.

ART-gekeurd slot

Stichting ART heeft een ART-keurmerk opgericht. Bevat een fietsslot een ART-keurmerk dan weet je dat je een van de betere sloten in handen hebt. Wanneer je ook een diefstalverzekering af wilt sluiten, dan is een ART-gekeurd slot meestal een vereiste. Bij diefstal moet je dan de 2 originele sleutels kunnen laten zien. Naast het ART-keurmerk krijgt een slot ook een aantal sterren toegewezen.

  • 1 ster: meeneembeveiliging
  • 2 sterren: geschikt voor fietsen
  • 3 sterren: geschikt voor brom- en snorfietsen
  • 4 sterren: geschikt voor motorfietsen, onderweg te gebruiken
  • 5 sterren: geschikt voor motorfietsen die thuis gestald staan.

Lees ook: Onmisbare auto onderhoudsproducten voor in je garage
Lees ook: Fietsband van je kind lek? Repareer hem in 10 minuten!

Related Posts