Home Klustips 5 tips voor het doortrekken van de coax kabel

5 tips voor het doortrekken van de coax kabel

Door Judith
Coax kabel doortrekken doe je zo!

De coax kabel doortrekken is in de meeste woningen noodzakelijk. Deze kabel voor internet en tv komt meestal aan de voorkant van het huis naar binnen. Daar vandaan kun je een kabel leggen naar de tv en naar het modem. Maar veel mensen willen de kabel nog verder hun huis in hebben. Bijvoorbeeld als je op de bovenverdieping een tv wilt voorzien van kabel-tv. Dan kun je in de slaapkamer in ieder geval de basiszenders bekijken, zonder losse tv ontvanger. Dit zijn 5 tips om de coax kabel door te trekken.

1. Bekijk of er al kabelbuizen zijn

Bekijk de route die het handigst is om de kabel op de plek van bestemming te krijgen. Soms zijn er bestaande lege buizen die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je al een andere kabel naar boven hebt getrokken en er is nog ruimte om de coax erbij te trekken. Je gebruikt dan een trekveer om de kabel door de buis te trekken. Is er geen kabelbuis? Dan zul je zelf een kabelbuis moeten leggen of de coax kabel los doortrekken.

2. Los doortrekken van de coax kabel

Als er geen kabelbuizen zijn naar de plaats van bestemming, moet je de coax kabel los doortrekken. Je boort dan gaten waar de kabel door het plafond of door de muur moet. Het is hierbij erg belangrijk dat je netjes werkt. Bij voorkeur doe je eerst een kabelbuis in het geboorde gat en trek je daarna de coax kabel erdoor met een trekveer. De kabelbuis kan daarna geïsoleerd worden, zodat je geen warmte verliest door het geboorde gat. De losse kabel werk je netjes weg met behulp van kabelgootjes.

3. Let op de lengte van de kabel

De coax kabel mag eigenlijk niet langer zijn dan 10 meter. Het signaal wordt namelijk zwakker over een grotere afstand. Moet je de aansluiting nog verder weg leggen? Gebruik dan halverwege een versterker, die het signaal opvangt en versterkt. Je hebt dan in principe weer zo’n 10 meter ruimte voor coax kabel achter de versterker.

4. De draden splitsen

Een coax kabel bestaat uit een bundel draden. Deze kun je splitsen, waardoor je meerdere ruimtes vanuit één kabel kunt voorzien van internet en tv. Je hebt dan sowieso een versterker nodig, omdat het signaal anders gaat ‘brokkelen’ en erg zwak wordt. De kans is dan groot dat het signaal nauwelijks nog wordt opgevangen of dat het regelmatig wegvalt. Je kunt de draden splitsen met een speciale strip-tang. Let op dat je de juiste tang gebruikt, anders kun je de kabel zwaar beschadigen!

Lees ook: Vijf tips voor het wegwerken van kabels

Met deze 5 tips kun je snel een coax kabel doortrekken

5. Kies voor goede kwaliteit coax

Voor heel veel kabels maakt de kwaliteit niet zoveel uit. De kabels worden gelegd en daarna werken ze gewoon. Maar bij coax en UTP kabels maakt kwaliteit wel heel erg veel verschil! Het materiaal in de kabel moet van goede kwaliteit zijn. Kies je voor de goedkoopste coax kabels, dan is de kans heel groot dat het signaal zwak is. En is de kabel beschadigd geraakt of verkeerd opgerold, dan kan een kabelbreuk het signaal compleet afkappen. Een goede kwaliteit coax kabel is dus een must. 

Een coax kabel doortrekken is meestal niet zo moeilijk. Het kan wel lastig zijn als er nog geen bestaande kabelbuizen zijn. Bovendien moet je vooral rekening houden met de kwaliteit van het signaal. Ga ook interConet en tv vergelijken en kies een goede aanbieder. Dan weet je in elk geval zeker dat je de kabel niet voor niets hebt doorgetrokken!

Lees ook: Wanneer moet je een elektricien inschakelen?
Lees ook: 7 veelgemaakte fouten bij het solderen

Related Posts