Home Klustips Innovaties op het gebied van verkeerstechniek

Innovaties op het gebied van verkeerstechniek

Door bouwsuper

Het is je vast weleens opgevallen dat er op straat allerlei technische hulpmiddelen zijn. We bedoelen daarmee verkeerslichten, automatische obstakels voor bijvoorbeeld een bussluis, of afzetpalen voor een winkelstraat. De technieken voor deze apparatuur vernieuwen continu door innovatieve bedrijven die steeds weer nieuwe oplossingen bedenken. We namen een kijkje bij Erdi en zetten enkele innovaties voor je op een rijtje.

Selectieve afsluiting

Een bekend fenomeen in diverse dorpen en steden zijn verzinkbare palen die bijvoorbeeld een winkelstraat kunnen afsluiten. Door geavanceerde toegangstechnieken kan er selectief toegang worden verschaft door bijvoorbeeld een codesysteem, of een elektronische druppel. Door deze werkwijze kan een winkelier zijn winkel bij de deur bevoorraden, maar voorkomt de gemeente dat een winkelstraat door het reguliere verkeer wordt gebruikt.

Ontmoedigen sluipverkeer

Gemeenten, die last hebben van sluipverkeer bij drukte op de rijkswegen, kunnen op kritische punten een verzinkbare piramide plaatsen. De piramide is verzinkt in het wegdek, maar kan op bepaalde tijden omhoog komen. Op het moment dat gemeenten een dergelijke toepassing gebruiken om sluipverkeer te ontmoedigen, wordt er vaak gekozen voor het instellen van een wachttijd voordat een auto mag passeren.

Toegangssysteem

Een bekende toepassing om een terrein af te sluiten is een slagboom. De over het algemeen wit met rode bomen, zijn er zowel handbediend als elektronisch of hydraulisch bediend, te krijgen. Een automatisch bedienbare slagboom in combinatie met een toegangscontrolesysteem is een veelgebruikte manier bij beveiligde bedrijfsterreinen.

Camerasystemen

Camerasystemen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor een kentekenherkenningssysteem voor toeganscontrole. Maar door de verbetering van de kwaliteit van de camera`s ontstaan er steeds meer toepassingen waarbij camera`s worden gebruikt. Je kunt hierbij denken aan filedetectiesystemen, toegangscontrolesystemen en beveiliging. In de verkeerstechniek worden camera`s ook gebruikt voor doseringssystemen.

Doseringssytemen

Op drukke opritten van rijkswegen die bekend staan om hun filegevoeligheid wordt steeds vaker een doseringssysteem toegepast. Dit systeem bestaat uit een detectiesysteem van de verkeersdrukte, een verkeerslicht, een detectiesysteem om het aantal passerende auto`s te tellen. In de meeste gevallen wordt er een camera bijgeplaatst voor het registreren van eventuele overtreders van het systeem. Het doel van dit systeem is om auto`s gedoseerd in te laten voegen op een drukke rijksweg.

Parkeergarageafsluiting

Door de toenemende stijging van beveiligingsmaatregelen willen de beheerders van parkeergarages steeds vaker een goed afgesloten garage. Het probleem is alleen dat als een auto ergens door naar binnen past, er ook makkelijk een persoon door kan. Dit lost men op door de toepassing van een zogenaamde snelvouwdeur. Het is een deur die uit meerdere segmenten bestaat die samenvouwen op het moment dat een auto mag passeren. Deze sluit direct weer wanneer het voertuig binnen is.

Software

Voor alle genoemde en de niet-genoemde systemen is de belangrijkste ontwikkeling geweest op software gebied. Door het gebruik van software zijn alle systemen beter te controleren en te beheren. Een belangrijke toevoeging voor het verder innoveren van de verkeerstechnieken om ons heen.

Ondanks dat we er meestal niet mee bezig zijn, bevinden er zich om ons heen veel innovatieve technieken. Het in goede banen leiden van verkeer is er veel eenvoudiger op geworden door het gebruiken van deze systemen. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid maar ook zeker voor een betere verkeersdoorstroming.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.