Het is de droom van ieder kind: een boomhut in de achtertuin. Wil je jouw kinderen graag een boomhut in de tuin geven, maar wil je geen dure timmerman inhuren om deze kinderdroom werkelijkheid te maken? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw boomhut zelf te bouwen. Het kost je wat meer tijd, maar het is wel veel goedkoper dan het inhuren van een timmerman en bovendien leuk om te doen als je een beetje technisch aangelegd bent.
Ga jij een eigen boomhut bouwen voor de kids? Gebruik dan de tips in dit artikel om de perfecte boomhut te bouwen. Door de tips in dit artikel door te lezen, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet bij het bouwen van jouw boomhut.
In dit artikel:
- 1 Tip 1: kies de juiste boom voor het bouwen van een boomhut
- 2 Tip 2: overleg met de buren over het maken van een boomhut
- 3 Tip 3: vraag aan de gemeente of je een vergunning nodig hebt
- 4 Tip 4: steek veel tijd en energie in het ontwerpen van een boomhut
- 5 Tip 5: denk goed na over de steunmethode van de boomhut
- 6 Tip 6: bepaal de toegangsmethode van de boomhut
- 7 Tip 7: bouw niet te hoog
- 8 Tip 8: zorg voor een veilige reling
- 9 Alle tips goed doorgelezen? Ga dan aan de slag!
Tip 1: kies de juiste boom voor het bouwen van een boomhut
Niet iedere boom is geschikt voor een boomhut. Kies je de verkeerde boomhut voor jouw boom, dan is de kans groot dat de boom omvalt, de boomhut niet goed ondersteund wordt of het ontwerp van de boomhut niet aan je eisen voldoet. Neem daarom niet zomaar een boom om een boomhut in te bouwen, maar kijk goed naar de gezondheid en de bouw van de boom.
Een boom voor boomhut bouwen moet stevig, gezond, levend en volwassen zijn. Verder moet de boom een stevige stam en stevige takken hebben, wortels hebben die diep in de grond zitten en geen enkel bewijs tonen van ziekten en/of parasieten.
Tip 2: overleg met de buren over het maken van een boomhut
Heb je directe buren of kunnen je kinderen vanuit de nieuwe boomhut in de tuin van de buren kijken? Overleg het bouwen van een boomhut dan met de buren. Je hoef je officieel niets aan te trekken van de mening van je buren als je op eigen grond gaat bouwen, maar het is wel zo netjes om hen in het overleg voor de boomhut te betrekken.
Tip 3: vraag aan de gemeente of je een vergunning nodig hebt
Het is niet altijd het geval, maar soms heb je een bouwvergunning nodig om een boomhut te bouwen. Raadpleeg de gemeente waar jij woont om te achterhalen of dit mogelijk is en onderneem de juiste stappen als het inderdaad noodzakelijk is om een vergunning aan te vragen.
Tip 4: steek veel tijd en energie in het ontwerpen van een boomhut
Wil je een grote boomhut, een kleine boomhut, een vierkante boomhut, een ronde boomhut of een boomhut met afwijkende vorm? Je kinderen hebben hier natuurlijk iets over te zeggen, maar jij moet ook iedere dag tegen de boomhut aan kijken. Denk goed na over het ontwerp van de boomhut en bepaal voor jezelf wat het beste in de tuin past. Welk ontwerp je uiteindelijk kiest, werk je uit op de boomhut bouwtekening.
Tip 5: denk goed na over de steunmethode van de boomhut
Er zijn diverse manieren om je boomhut op de grond te laten steunen. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je een steunmethode kiest met gladde balken. Gladde balken kunnen namelijk niet beschadigen door de wind en omdat het flink kan waaien in Nederland, is dit echt een must voor een veilige boomhut.
Tip 6: bepaal de toegangsmethode van de boomhut
Voor je een boomhut gaat bouwen, moet je nadenken over de manier waarop je de boomhut kunt bereiken, ofwel de toegangsmethode van de boomhut. Je kunt een hele trap naar de boomhut maken, maar je kunt ook een eenvoudige ladder aan de boomhut bevestigen.
Tip 7: bouw niet te hoog
Het is belangrijk om je boomhut nooit te hoog te bouwen, simpelweg omdat hoge boomhutten minder veilig zijn. Wij raden je aan om nooit hoger dan 2,4 meter te bouwen, zodat de boomhut voor in de tuin altijd veilig blijft.
Tip 8: zorg voor een veilige reling
Kinderen kunnen nog weleens onvoorzichtig zijn en het laatste wat je wil, is dat jouw kind uit de boomhut naar beneden valt. Door een veilige, stevige leuning aan de boomhut toe te voegen, voorkom je dat er vervelende ongelukken gebeuren.
Alle tips goed doorgelezen? Ga dan aan de slag!
Heb je alle tips gelezen over het bouwen van een (veilige) boomhut? Ga dan direct aan de slag met deze handige tips en verras je kind of kinderen met een prachtige boomhut in de tuin.